З месенджера — у криптомайнери: яким буде мільярдний вихід Telegram на ICO

У галузі технологій настала небачена солідарність: всі говорять про криптовалюту. Хтось планує випускати власні монети (от Kodak, наприклад, обіцяє вже у січні продавати криптовалюту для фотографів), інші компанії вкладають гроші в сторонні ICO. Telegram відрізняється тим, що до продукування крипти залучить всю свою аудиторію, а це — 180 млн чоловік. Однак, Telegram Open Network (TON) стане не просто «фермою», а надійною децентралізованою платіжною системою — так обіцяє адміністрація. Досліджуємо головні характеристики нової мережі для продукування віртуальних монет разом із TechCrunch.

telegramcoin

Підтвердити неможливо спростувати

Telegram планує запустити в роботу мережу блокчейн нового типу і криптовалюту для проведення безпечних платежів, як у відомому месенджері, так і поза ним. Чутки про це ширяться вже кілька місяців, і хоча сам Павло Дуров не підтвердив редакції TechCrunch цю новину, у виданні стверджують, що мають достатньо доказів появи TON вже найближчим часом. Не чекаючи офіційного прес-релізу, автори TechCrunch описують з доступної їм внутрішньої документації компанії принципи роботи мережі, а також переваги, які вона дасть користувачам месенджера, що (попри критику окремих експертів з кібербезпеки) вважається найзахищенішим серед мобільних і настільних платформ.

В авторитетному виданні не мають сумнівів, що криптовалюта Telegram піде шляхом, який вже дослідили віртуальні валюти Bitcoin і Ethereum, але буде відрізнятися масштабністю. По-перше, слід очікувати попереднього закритого продажу криптогрошей, оскільки власне ICO від розвинутої компанії (а не від стартапу), точно приверне увагу великих інвесторів. Адміністрація скористається з популярності, ціна якої — сотні мільйонів доларів США.

По-друге, децентралізована платіжна система на блокчейні пасуватиме платформі для спілкування, яка від початку позиціонує себе незалежною та захищеною від стеження. Потенціал віртуальних монет від Telegram є величезним. Оскільки найпрогресивніші користувачі інтернету (вони ж — власники крипти) вже обрали цей месенджер головним джерелом інформації та листування, цілком природно зробити його і домівкою для віртуальних статків.

Що таке Telegram Open Network

Успіх криптовалюти базуватиметься на використанні вже існуючої мережі користувачів, адже 180 млн людей по всьому світу швидко забезпечать популярність новій крипті. Окрім того, ця мережа запровадить власний вид технології по типу блокчейн, найбільшої і цілком органічної: ті, хто сьогодні переписуються у Telegram, стануть операторами ланцюгів цифрових транзакцій.

Оскільки TechCrunch має доступ до частини «white paper» Telegram, редакція стверджує, що віртуальні монети називатимуться Gram і будуть мати прямий зв’язок із месенджером. Дуров поєднає елементи децентралізованої інфраструктури (характерні для будь-якої послідовності ланцюгів, що продукують крипту) з частково централізованим управлінням. Останнє допоможе швидко поширити монети серед учасників мережі і масштабувати TON всередині месенджеру.

Міграція Telegram на децентралізовану платформу забезпечить перемогу одразу за двома показниками. Окрім створення повноцінної криптоекономіки в додатку (в ній можна буде оперувати і віртуальними, і реальними грошима через онлайн-гаманець), TON захистить Telegram від атак і обмежень зі сторони державних органів. Нещодавній приклад з блокуванням месенджера в Ірані, де він генерує 40% всього інтернет-трафіку, засвідчив, що програма не є настільки незалежною, як вважалося. Наразі Telegram вдалося віднайти політичний баланс між іранськими протестувальниками і урядом: компанія заблокувала окремі канали, на вимогу влади, але продовжує тримати відкритими інші.

TONна монет на продаж

Telegram планує залучити $500 млн через попередній закритий продаж монет, тоді як загальна кількість залучених до TON коштів може сягнути від $3 до $5 млрд. Цифри будуть уточнюватися напередодні безпосереднього початку продажів, який заплановано на березень поточного року. Однак і такого прогнозу достатньо, щоб визначити цей процес як найуспішніший приватний випуск криптовалюти, — поки що таким вважається ICO від Tezos із $230 млн залучених коштів.

TechCrunch оперує даними про те, що у попередньому закритому етапі ICO адміністрація буде шукати великих інвесторів, можливо, із встановленням мінімального розміру внеску $20 млн. До сплати прийматимуть лише реальну вільноконвертовану валюту, як от долари США. Долучитися до TON, заплативши Bitcoin чи Ether, не вийде. Малі інвестори зможуть придбати крипту через ICO в загальному порядку, повідомляється лише про обмеження щодо інституціонального інвестування, втім, без уточнень.

Особливості TON

Принципи роботи TON описані на 132 сторінках документації. Виділяється 4 головні напрями розвитку і функціонування мережі:

  • TON Services: платформа для розробок від третіх сторін, направлених на використання мобільних пристроїв і технологій у децентралізованих системах і смарт-контрактах, з дружнім інтерфейсом, призначених для всіх користувачів Telegram.
  • TON DNS: сервіс для присвоєння читабельних імен обліковим записам у мережі, сервісам смарт-контрактів, вузлам у ланцюгу. Завдяки TON DNS команда доступу до децентралізованих сервісів буде виглядати як «перегляд сайту у Всесвітній Мережі».
  • TON Payments: платформа для мікроплатежів і мережевий канал мікроплатежів. Планується використовувати його як для внутрішніх транзакцій, так і для «позамережевих переказів з ботами та іншими сервісами». Система безпеки, вбудована в TON Payments, відповідатиме за надійність зовнішніх переказів, на рівні з транзакціями в самій TON.
  • TON Blockchain: матиме головний ланцюг і супроводжуючі блокчейни у кількості «2 в 92 ступені». Головна відмінність полягає у тому, що мережа матиме Infinite Sharding Paradigm — складовий компонент, що допоможе досягти масштабування. Блоки в TON зможуть автоматично роз’єднуватися і знову об’єднуватися, щоб враховувати зміни навантаження ланцюга. Завдяки цьому будуть швидше генеруватися нові блоки, а відсутність довгих ланцюгів зробить транзакції дешевшими, навіть коли сервіси, що користуються платформою, стануть масово популярними.

Інший спеціальний вбудований інструмент (Instant Hypercube Routing) створений для забезпечення найвищої швидкості операцій навіть у період зростання мережі. Підхід до підтвердження володіння буде реалізовано через варіацію протоколу Byzantine Fault Tolerant, що, знову ж таки, збільшить швидкість і продуктивність ланцюгів. Також, будуть використовуватися розподілені реєстри 2-D. Це означає, що TON зможе надбудовувати нові валідні блоки над будь-якими фрагментами, які були визнані некоректними, щоб уникати зайвого розгалуження ланцюга. Іншими словами, в TON буде реалізована можливість автономного самоусунення помилок.

Блокчейн «третього покоління» TON базуватиметься на динамічному підтвердженні володіння, надійність якого забезпечується великою кількістю учасників мережі; цей же фактор відповідатиме і за високий рівень відмовостійкості. Мережа TON організує власне сховище ID, платежів і смарт-контрактів. Отже, замість того щоб спиратися на доказ роботи ланцюга для створення власної криптовалюти, Telegram покладатиметься на нову, менш енергозатратну систему добування монет, аніж початковий метод в Bitcoin. В документації стверджується, що нова система буде опрацьовувати біля 1 млн транзакцій на секунду. Залучення 180 млн під’єднаних користувачів зробить TON таким собі «інтерчейном» з динамічною сегментацією даних.

«Батьківський контроль»

У документах в розпорядженні TechCrunch вказано, що компанія Telegram зарезервує 4% Gram (200 млн монет) для команди своїх розробників, а період викупу триватиме 4 роки. Додатково, Telegram планує притримати «щонайменше 52%» від загальної кількості Gram щоб захиститися від спекуляцій на ринку і забезпечити гнучкість операцій з монетами. Ті 44% криптогрошей, які продаватимуться, будуть доступні на попередніх закритих торгах і згодом у відкритому доступі на зовнішній біржах.

Таймінг

Перетворення месенджера на децентралізовану платіжну мережу, недоступну для державного контролю, буде відбуватися поступово протягом цього і наступного років. Запуск сервісу Telegram External Secure ID заплановано на перший квартал 2018-го, тоді ж представлять попередню робочу версію TON (minimum viable product, MVP). Початок роботи внутрішнього гаманця очікується в четвертому кварталі 2018, а вже описана тут повноцінна економіка TON з’явиться на початку 2019-го. Решта сервісів будуть представлені користувачам у другому кварталі наступного року.

В редакції TechCrunch зауважують, що значна частина гравців крипторинку вважає випуск монет від месенджера банальною монетизацією приватного бізнесу, а заяви про створення незалежного і надійного платіжного інструменту — цинічною рекламою. Втім, як часто буває із сучасними технологіями (і не тільки з ними) те, над чим довго сміємося, врешті стає реальністю. Так може статися і з власною економікою в чатах Telegram, з усіма ботами і каналами. Будемо спостерігати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: TechCrunch

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Чому YouTube – найздоровіша інтернет-економіка

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

5 причин, чому Web 3.0 менш безпечний, ніж Web 2.0