22 технології, за якими варто стежити у 2022 році

У людства за всю історію накопичився значний список успішно реалізованих складних проєктів. Від будівництва Пірамід у Гізі та відправлення людини на Місяць до розробки mRNA вакцин. Ми зібрали список технологій та проєктів за реалізацією яких варто стежити у 2022 році.

Сонячна геоінженерія

Пил і попіл, які викидають вулкани у верхні шари атмосфери, мають охолоджувальний ефект: виверження Пінатубо на Філіппінах в 1991 році охолодило Землю на 0,5° C на кілька років.

Сонячна геоінженерія, також відома як управління сонячним випромінюванням, теоретично могла б зробити те саме. У 2022 році група вчених із Гарварду розраховує провести експеримент під назвою SCoPEx.

Вони запустять у стратосферу повітряну кулю, яка скине 2 кг неназваного матеріалу, а потім виміряють, як вона реагує на сонячну енергію та розсіює її.

Теплові помпи

На підтримку тепла в будівлях узимку припадає близько чверті світового споживання енергії. Зазвичай воно залежить від спалювання вугілля, газу чи нафти. Найбільш перспективна альтернатива — використання теплових помп. Приклад такого пристрою – холодильник.

При нагріванні теплова помпа працює як і холодильник, але в протилежному напрямку: забираючи тепло з холоднішого навколишнього повітря і вивільняючи його в приміщенні, що нагрівається.

Над гібридною системою охолодження та обігріву працює стартап із Сан-Франциско Gradient. Його пристрої встановлюються на підвіконня з двох сторін стіни та надійдуть у продаж у 2022 році.

Гібридна система охолодження та обігріву Gradient

Літаки на водні

У 2022 році має пройти випробування двомісний літак з водневими паливними елементами, який проєктується в Делфтському технологічному університеті в Нідерландах. Також компанія Universal Hydrogen із Каліфорнії розраховує, що її 40-місний літак злетить у вересні 2022 року.

Пряме захоплення CO2 з атмосфери

У 2022 році канадська компанія Carbon Engineering розпочне будівництво найбільшого у світі підприємства з технологіями прямого захоплення повітря (direct air capture, DAC) у Техасі. Воно зможе вловлювати до 1 млн тонн CO2 на рік.

Швейцарська ClimeWorks відкрила виробництво DAC в Ісландії у 2021 році, американська Global Thermostat також має два пілотних заводи.

Установка Orca від ClimeWorks

Вертикальні ферми

У Великій Британії Jones Food Company відкриє у 2022 році найбільшу у світі вертикальну ферму площею 13 750 м². Американська AeroFarms також відкриє свою найбільшу ферму у Віргінії, розширюватися планують інші виробники.

Вертикальні ферми

Парусні контейнеровози

2022 року французька Michelin оснастить вантажне судно надувним вітрилом, що, як очікується, знизить витрату палива на 20%. Японська судноплавна фірма MOL планує встановити на корабель телескопічне жорстке вітрило в серпні. Компанія Naos Design оснастить вісім кораблів поворотними та складними жорсткими «крилами».

Зображення вітрила MOL

VR-тренування

VR-тренування стали популярними під час пандемії, коли фітнес-клуби були закриті та одночасно на ринку з’явилася недорога гарнітура Oculus Quest 2. Її оновлена ​​модель вийде у 2022 році.

У Європі в цей час можуть випустити програму для тренувань у віртуальній реальності Supernatural, яка зараз доступна тільки в Північній Америці.

Вакцини від ВІЛ та малярії

Moderna працює над вакциною від ВІЛ на основі тієї ж технології mRNA, що використовується у вакцині проти Covid-19. Вона вже на ранній стадії клінічних випробувань, перші результати дослідники планують отримати у 2022 році.

BioNTech працює над mRNA-вакциною від малярії, клінічні випробування якої мають розпочатися у 2022 році. Над вакцинами від ВІЛ та малярії також працюють вчені з Оксфорду.

3D-друк кісткових імплантів

Стартапи Particle3D та A.D.A.M. розраховують отримати кістки, надруковані на 3D-принтері та придатні для імплантації людині у 2022 році. Обидві компанії використовують мінерали на основі кальцію для друку, а імпланти виготовляються на основі даних комп’ютерної томографії пацієнтів.

A.D.A.M.

Аеротаксі

У 2022 році випробування електролітаків з вертикальним зльотом та посадкою проведуть одразу кілька компаній, щоб сертифікувати транспорт для комерційного використання.

Каліфорнійська Joby Aviation хоче побудувати понад десять п’ятимісних аеротаксі із запасом ходу приблизно 240 км. Volocopter з Німеччини планує запустити повітряне таксі на Олімпійських іграх 2024 року. Серед інших стартапів-розробників — eHang, Lilium та Vertical Aerospace.

Аеротаксі Volocopter

Космічний туризм

У 2021 році Virgin Galactic Річарда Бренсона, Blue Origin Джеффа Безоса та SpaceX Ілона Маска вперше відправили до космосу цивільні екіпажі. У 2022 році всі три компанії сподіваються залучити більше пасажирів.

Запуск місії SpaceX із чотирма «туристами»

Доставка дронами

Ірландський стартап Manna, який вже доставляє повітрям книги, їжу та ліки в графстві Голуей, планує розширитися на всю країну і Велику Британію. Wing, «дочка» Google, тестує доставку дронами в США та Фінляндії.

Болгарський стартап Dronamics розраховує використати дрони для перевезення вантажів між 39 європейськими аеропортами.

Дрон для доставки вантажів Dronamics

Тихі надзвукові літаки

У 2022 році x-59 QueSST (скорочення від quiet supersonic technology) від NASA здійснить перший випробувальний політ. Він проводитиметься, зокрема, на авіабазі ВПС «Едвардс» у Каліфорнії. Це важливо, оскільки, наприклад, перший комерційний надзвуковий авіалайнер Concorde не міг летіти швидше звуку над сушею.

У разі успішних випробувань NASA розраховує, що регулятори знімуть заборону на надзвукові польоти над землею.

Тихий пасажирський надзвуковий літак від Lockheed Martin та NASA

3D-друк будинків

У 2022 році каліфорнійська Mighty Buildings завершить будівництво 15 будинків, надрукованих на 3D-принтері, в місті Ранчо-Міраж у Каліфорнії. Стартап ICON із Техасу планує розпочати будівництво району на 100 будинків поблизу Остіна. Це буде один із найбільших подібних проєктів.

Проєкт Mighty Buildings

Технології сну

Для покращення якості сну давно використовують трекери сну, пристрої для охолодження та нагрівання матраців, «розумні» будильники та інші технології. 2021 року Google представила Nest Hub другого покоління з функцією відстеження сну. Amazon збирається випустити схожий пристрій у 2022 році.

Персоналізоване харчування

Після успішних запусків у США компанії, які спеціалізуються на персоналізованому харчуванні, будуть придивлятися до інших ринків та домагатися дозволів регуляторів на використання своїх технологій при лікуванні діабету та мігрені. Конкретні стартапи видання не наводить.

Трекери здоров’я

У 2021 році пристрої типу Fitbit і Apple Watch використовуються в основному як фітнес-трекери, але з розвитком телемедицини межа між споживчим і медичним використанням стирається. «Розумний» годинник вже може вимірювати рівень кисню в крові, робити ЕКГ ті відстежувати порушення серцевого ритму.

Наступними функціями можуть стати вимірювання рівня глюкози та алкоголю в крові, вимірювання артеріального тиску та температури.

Метавсесвіт

У 2022 році метавсесвіт поєднуватиме відеоігри, соцмережі та інші розваги для «створення нових захопливих вражень». Ігри на кшталт Minecraft, Roblox і Fortnite — сходинки до створення метавсесвіту, а Facebook вже змінила назву на Meta.

Квантові обчислення

Один із показників можливостей квантового комп’ютера – кількість кубітів. Наприклад, у 2021 році китайська команда запустила 66-кубітову систему Zuchongzhi 2. За її словами, суперкомп’ютер у мільйон разів потужніший за найближчого конкурента — Google Sycamore. IBM розраховує досягти 433 кубітів у 2022 році та 1000 до 2023-го.

Квантовий комп’ютер

Віртуальні інфлюенсери

Віртуальні блогери та моделі вже ведуть облікові записи у соцмережах. Один із прикладів — Ліл Мікела, вигадана 19-річна модель із США із 3 млн підписників у Instagram. У 2022 році кількість віртуальних інфлюенсерів зросте.

Ліл Мікела

Нейроінтерфейси

У 2022 році Neuralink Ілона Маска, яка у квітні показала мавпу, що грає у відеогру «силою думки», розраховує випробувати свій пристрій на людях. Компанія Synchron вже одержала схвалення американських регуляторів для старту аналогічних тестів.

Чип Neuralink

Штучне м’ясо та риба

У 2022 році кілька стартапів можуть отримати дозвіл на продаж штучного м’яса та риби. Наприклад, ізраїльська SuperMeat розраховує отримати дозвіл на комерційний продаж курячих бургерів. Каліфорнійська Finless Foods сподівається на старт продажу «тунцю».

«Куряча» грудка від SuperMeat

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Economist

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики