5 прогнозів щодо кухонних технологій у 2022 році

Нові технології змінюють всі сфери нашого життя, і кухня не виняток. Як ми готуватимемо і зберігатимемо їжу через кілька років?

Розумний контейнер для доставлення

В останні кілька років такі компанії, як Walmart та Amazon, намагалися визначити, як доставляти їжу, коли нас немає вдома. Серед ідей було доставлення безпосередньо в холодильник, на обідній стіл, доставлення до гаража і навіть багажника машини.

Однак в цих хитрощах не буде потреби, якщо в будинках з’являться контейнери з можливістю регулювати температуру.

Нещодавно Walmart та HomeValet оголосили про запуск пілотної програми з доставлення свіжих продуктів у розумний контейнер HomeValet.

Тим часом Fresh Portal розробляє бокс для доставлення додому, до якого можна отримати доступ як зовні (для сервісів доставлення), так і з дому. Також є Dynosafe, яка навесні 2021 року брала участь у шоу Shark Tank та отримала інвестиції від канадського бізнесмена Роберта Херджавеца.

Бокс для доставлення продуктів харчування додому Fresh Portal

Хоча деякі компанії на кшталт Yale вже деякий час виготовляють розумні бокси для доставлення, поки що не існує жодного доступного боксу з температурним контролем. Можна прогнозувати, що у 2022 з’явиться більше проєктів, аналогічних пілоту Walmart і HomeValet, а також інтеграції зі сторонніми сервісами доставлення.

Готування на пару

Хоча спеціалісти давно використовують цей метод, він ніколи не користувався популярністю в побуті. Проте 2022 року це може змінитися.

Тренд почав набирати популярності у 2020 році. Тоді компанія Anova почала постачати свої духовки. А на виставці CES цього року LG представила нову мікрохвильову піч із функцією приготування на пару. Крім того, стартап доставлення готових страв Tovala запустив активну рекламну кампанію.

Ця технологія розвивається тим самим шляхом, що й готування під вакуумом («су вид») — професійний метод, який поширюється серед любителів. Але він привабливіший і доступніший.

Розумний холодильник

У 2017 році з’явилися патенти, що вказують на те, що Amazon може працювати над смартхолодильником. З того часу він уже запустив кілька фірмових кухонних приладів і зробив голосового помічника Alexa сумісним із кулінарією.

Восени 2021 Business Insider писав про проєкт Pulse, секретний проєкт Amazon з розробки розумного холодильника. Інсайдери повідомляють, що він буде оснащений машинним зором та іншими сучасними технологіями, які попередять про терміни придатності та автоматично поповнять запаси через Amazon. Повідомляється, що проєкт триває вже кілька років. Ним займається та сама команда, яка розробила магазини Just Walk Out, які працюють без продавців та кас.

Поява розумного холодильника від Amazon спонукає конкурентів розробляти аналогічні пристрої.

Управління харчовими відходами

Розумні пристрої для компостування – досить нова категорія. Проєкт Lomi, який збирав кошти на Kickstarter, нарешті розпочав відвантаження. Також на ринку є FoodCycler FC-50 від Vitamix, і незабаром з’являться аналогічні пристрої.

Пристрій для компостування Lomi

Однак компостування – це фінальний етап на шляху управління харчовими відходами, і набагато корисніше використовувати надлишки до їхнього потрапляння в компостер. Для цього потрібні вдосконалені технології зберігання.

Цим займається стартап Uvera, який усуває бактерії за допомогою ультрафіолетових променів та продовжує термін придатності продуктів. Проєкт Blakbear розробляє систему зберігання продуктів, яка оцінюватиме гази, що утворюються, і точніше вимірювати термін зберігання.

Готування з інструментами доповненої реальності

Після того, як Thermomix став піонером у галузі керованого приготування їжі, запустивши моделі TM5 та TM6, цілий ряд компаній розробляв технології, які допомагали споживачам у приготуванні. За останні кілька років ця функція з’явилася у голосових помічників від TinyChef та Amazon, постачальників програмного забезпечення та обладнання типу Hestan та інших.

Існують і більш футуристичні концепції — наприклад, розробка SKS 2020, яка відстежує напрямок людського погляду.

Проте найбільший прорив у цьому напрямі може мати форму доповненої реальності. Минулої осені Snap випустив програму для сканування продуктів, яка показує додаткову інформацію на смартфоні. Минулого місяця представлена ​​пара AR-окулярів, яка значно розширює можливості непрофесійного кухаря.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Spoon

Читайте также:

«Їжте майбутнє, платіть обличчям»: антиутопічна подорож до гамбургерної зі штучним інтелектом

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?