Все про Starlink в Українi та як підключитися до нього

26 лютого Ілон Маск заявив, що служба супутникового широкосмугового зв’язку Starlink його компанії SpaceX була активована в Україні після того, як Михайло Федоров, віце-прем’єр та міністр цифрової трансформації України закликав технологічного титана забезпечити Україну станціями:

«Поки ви намагаєтеся колонізувати Марс – Росія намагається окупувати Україну! Поки ваші ракети успішно приземляються з космосу – російські ракети атакують громадянське населення України! Ми просимо вас надати Україні станції Starlink і звернутися до розсудливих росіян із проханням стати на захист».

На що Ілон Маск відповів:

«Сервіс Starlink тепер активний в Україні», — додавши, що «ще більше терміналів у дорозі», не пояснивши як обладнання сюди потрапить.

Твіт з’явився приблизно через 10 годин після того, як міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров закликав Маска надати послуги Stаrlink Україні.

Інтернет-моніторінг NetBlocks заявив, що Україна зіткнулася із «серією значних збоїв у роботі Інтернету» коли Росія розпочала військові операції в країні.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у своєму звіті, опублікованому 5 квітня, повідомило, що всього в Україну доставлено 5000 терміналів Starlink для надання послуг зв’язку в країні. SpaceX подарувала 3667 терміналів та сам інтернет-сервіс, а додаткові 1333 термінали були придбані USAID. У звіті також зазначено, що пожертвування, зроблене в рамках державно-приватного партнерства зі SpaceX, становить $10 млн.

Обмеження використання терміналів Starlink для цивільних

Супутниковий інтернет від Starlink почав працювати в Україні з 1 березня. Але масове використання могло частково впливати на роботу радіорелейного обладнання українських військових, тому для споживачів використання терміналів для доступу в мережу, окрім об’єктів критичної інфраструктури було обмежене.

Для зняття цих обмежень потрібно було провести розрахунки та низку досліджень, які продемонстрували б, наскільки робота терміналів на частотах, які вони використовують, може вплинути на роботу інших користувачів. Після підтвердження безпеки використання терміналів Starlink, вони стали допущені до масового використання.

Офіційне представництво Starlink в Україні

З середини квітня вже ходили чутки про те, що Starlink розпочав роботу над відкриттям представництва у нашій країні. Понад 10 тисяч станцій Starlink в Україні допомагають ЗСУ бути на зв’язку та проводити спецоперації, підтримують роботу критичних об’єктів інфраструктури, закладів охорони здоров’я та навіть посівну кампанію, а також повертають до життя деокуповані території.

«На самому початку війни я звернувся до Ілона Маска з проханням надати Україні Starlink. Вже наступного дня ми отримали від нього позитивну відповідь, а ще за тиждень — перші 500 станцій Starlink з безкоштовною прошивкою під Україну були на нашому складі. Зараз Україну вже майже неможливо представити без сучасної технології Starlink. І ця технологія стане ще доступнішою для українців. Адже сьогодні ми отримали чергову позитивну новину — Starlink розпочав роботу над відкриттям представництва в Україні!», – йдеться у повідомленні міністра цифрової трансформації Михайло Федорова.

І ось 27 квітня воно було зареєстроване та отримало назву Starlink Ukraine.

Як підключитися до супутникового інтернету Starlink?

Центр стратегічних комунікацій у своєму Instagram опублікував покрокову інструкцію, як українці можуть підключитися до мережі Starlink. Для початку, кожен українець, який хоче підключити собі супутниковий інтернет, повинен придбати спеціальний комплект для підключення. Він складається з антени, Wi-Fi маршрутизатора, терміналу для приймання сигналу і кабелю, довжиною 30 м. Вартість набору складає $500, а щомісячна плата за користування інтернетом складатиме $100.

Щоб отримати комплект для підключення Starlink потрібно залишити заявку на сайті компанії. Щоб її схвалили, потрібно буде зачекати деякий час. Після її прийому та обробки вам надішлють коробку з комплектом поштою.

Тож як зібрати термінал?

  • Антену потрібно поставити на землі або повішати на даху.
  • Підключити до неї кабель та застромити шнур живлення у розетку.
  • Усі компоненти системи будуть налаштовані заздалегідь — змінювати налаштування вручну не потрібно.
  • Встановити застосунок (нижче) Starlink на смартфон.
  • У застосунку оберіть ім’я домашньої мережі та пароль.

На з’єднання зв’язку з супутниками може знадобитися близько 20 хв. Середня швидкість завантаження становить близько 100 Мбіт/с.

Пристрої Starlink вже отримали Укрзалізниця, ПриватБанк, львівський IT-кластер з 25 підприємств, українські лікарні, військові. Також за допомогою Starlink відновили зв’язок в Ірпені та Романівці на Київщині.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Кінець всесвіту Google або чому пошуковики втрачають популярність

Як влаштований інтернет та чому він називається глобальною мережею

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж

Захист персональних даних українців залишається одним із найбільших викликів у кібервійні росії проти України