Google і Apple оголосили про партнерство для боротьби з Covid-19

Зараз на боротьбу з коронавірусом, який вирує на планеті, кинуті всі сили. Будь-яка ціль, яка здавалася до цього важливою, відійшла на другий план. Від вірусу страждають всі, а не тільки хворі. Це стосується економіки, свободи переміщення, подорожей, розваг та інших аспектів життя, до яких ми звикли.

Боротися традиційними методами стає все складніше. В першу чергу труднощі пов’язані з особливостями інформування людей. Вони могли зустрітися з носієм вірусу, заразитися і, нічого не підозрюючи, протягом двох тижнів продовжити заражати інших. Особливо, якщо хвороба проходить безсимптомно. Для того, щоб боротися з цими випадками, Apple об’єдналася з Google і разом вони зайнялися розробкою спільного додатку. Але чи допоможе він в боротьбі з COVID-19?

Офіційний додаток, покликаний допомогти в протистоянні коронавірусній інфекції, на цей час всього один. Його створено Всесвітньою організацією охорони здоров’я у співпраці з ентузіастами з усього світу і буде доступний на iOS і Android найближчого місяця. Основною його функцією є допомога у виявленні симптомів захворювання. Крім цього, в ньому міститься інформація, як знизити ризик зараження і куди звертатися, якщо знижувати ризик вже пізно.

Додаток, який розробляють Apple і Google, буде працювати за технологією Bluetooth Low Energy і зможе фіксувати пристрої всіх користувачів, які мали контакти один з одним. Так можна не тільки фіксувати контакти здорової та зараженої людини, але і відстежувати їх контакти для того, щоб попередити людей, що знаходяться в небезпеці. Це допоможе їм вчасно звернутися до фахівців для підтвердження або спростування побоювань.

Дані будуть збиратися постійно і не тільки серед ваших знайомих, а й серед тих людей, яких ви просто зустріли на вулиці. Якщо ви підійшли досить близько один до одного і система буде знати, що один з вас хворий, вона насторожиться. Для забезпечення вашої безпеки вона сповістить всіх, кого ви потенційно могли заразити.

Якщо користувачі будуть відзначати в додатку, що вони хворі, вони зможуть врятувати десятки й навіть сотні життів.

Для роботи сервісу важлива тільки одна річ. Вона і знадобиться від користувача. Він повинен буде відзначити в додатку, що є інфікованим. Після цього все буде працювати саме. Ось тільки як змусити користувачів бути більш відкритими? Можливо, гарантом виступлять ім’я компаній Apple і Google. Мало хто довірить дані стороннім сервісам або державним структурам. А цим компаніям можна.

Всі дані будуть збиратися в автоматичному режимі, а на сервер будуть передаватися не імена користувачів, а їх ідентифікатори. Вони не будуть зіставлятися між собою. На додаток до цього дані все одно будуть дуже надійно шифруватися. Так можна буде уникнути стеження за користувачами та витік їх особистих даних. Навіть якщо дані витечуть і будуть розшифровані (що вже малоймовірно), ніхто не дізнається, що за ідентифікатором ховаєтеся саме ви. Це важливий момент з точки зору завоювання довіри користувачів. Плюс ніхто не зможе зрозуміти, від кого він заразився. Конфіденційність буде повною.

Як працює технологія Bluetooth Low Energy

Технологія Bluetooth Low Energy обрана для роботи програми не випадково. Вона має мінімальне споживання енергії та може навіть при вимкненому смартфоні мало не місяцями розсилати повідомлення на інші пристрої, що знаходяться поруч.

Так, наприклад, ви можете знайти втрачений або вкрадений iPhone в додатку Локатор, навіть якщо апарат вимкнений. Якщо iPhone вимкнений або з нього дістали сімку, самостійно вийти в мережу він не зможе, але зможе передати сигнал SOS на iPhone, який опинився поруч. Той уже сам відправить повідомлення на сервер, мовляв пропажа знайдена. Все це робиться в автоматичному режимі та господар смартфона-рятівника навіть не помітить, що допоміг комусь знайти дорогою гаджет.

Технологія Bluetooth Low Energy підтримується на всіх пристроях, оснащених Bluetooth 4.0. Це вже не нова технологія, яка доступна кілька років. Наприклад, Apple впровадила її ще в iPhone 4s. Можна припустити, що новий додаток від Google та Apple охопить основну масу пристроїв, проте офіційних заяв компаній на цей рахунок поки не надходило.

Крім цього, на відміну від GPS, технологія Bluetooth Low Energy дозволяє дуже добре фіксувати переміщення і контакти людей. Тобто, всередині великого торгового центру, вагона підземки або житлового будинку GPS працювати не буде, а Bluetooth Low Energy, навпаки, буде дуже ефективна — їй достатньо наближення одного пристрою до іншого.

Така функціональність дуже стане в пригоді для фонової роботи при визначенні зараження коронавірусу.

Фальшиві додатки для боротьби з коронавірусом

Ще раз нагадаємо, що на цей час є тільки один офіційний додаток, пов’язаний з коронавірусом. Це офіційний додаток Всесвітньої організації охорони здоров’я. Більше додатків, яким можна довіряти, поки немає.

Всі інші програми створені на хвилі інтересу до коронавірусу і в кращому випадку хтось просто намагається попіаритися на гострій темі. Є і додатки, які приносять реальну шкоду. Вони просять дати доступ до геолокації, нібито щоб показувати хворих, що знаходяться поруч. Ось тільки зробити цього вони не можуть і просто крадуть ваші дані. Будьте обережні та не встановлюйте такі додатки.

Чи може Apple співпрацювати з Google

Треба віддати належне компаніям Apple і Google. У звичайному житті вони є конкурентами та ділять між собою сучасний ринок засобів зв’язку. Але, коли прийшла біда світового масштабу, вони об’єднали свої зусилля і тимчасово примирилися, як лев і антилопа на водопої. У підсумку, зараз вони разом працюють над додатком, який орієнтовно має вийти в травні цього року і дуже сильно допомогти в боротьбі з пандемією. З огляду на те, що майже всі смартфони, за рідкісним винятком, працюють на iOS або Android, така співпраця стає ще більш важливою. Питання тільки в тому, що робити зі смартфонами Huawei та Honor, велика частина яких позбавлена ​​магазину додатків Google?

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Washington Post

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google