Найкращий дизайн телефонів за всю історію людства

На кожній презентації нового смартфону того чи іншого бренду нам заявляють про унікальні функції нового смартфону та запевняють, що це найкращий смартфон у світі за всю історію людства. Це бізнес, навряд вони будуть розповідати про те, що вже за кілька років цей смартфон буде глючити та тупити. Поняття «найкращий телефон за всю історію» – це досить не об’єктивне поняття. Видання Fast Company запитало експертів: який же дизайн телефону можна назвати кращим за всю історію людства? Ось що редакції Fast Company вдалось дізнатися:

BlackBerry

«Що б хто не говорив про телефони BlackBerry, але їх шалена популярність доказує суспільству наступне: кращий дизайн не завжди означає найкрасивіший або вишуканий. Кращий дизайн – це зручний дизайн. Завдяки простому інтерфейсові та мініатюрній клавіатурі телефон BlackBerry ідеально підходить для листування та дзвінків, не більше. Вони були інструментами для продуктивності в прямому розумінні цього слова. А тепер зрівняймо їх з сучасними сенсорними телефонами – гарними скляними прямокутниками, що дозволяють працювати швидше, водночас віднімають багато вільного часу. Відсутність стилю у смартфонах Blackberry було перевагою: відкласти телефон та сходити в бар з друзями, але лише після того, як надіслати діловому партнерові повідомлення або e-mail», – висловлює свою думку Сюзанна ЛаБарре (Suzanne LaBarre), старший редактор Fast Company.

Enorme

«Мій улюблений телефон – це безперечно Enorme, який розроблений Етторе Соттарсом (Ettore Sottar) та Девідом Келлі (Devid Kelli). Мені все ще подобається його дивний вигляд, що поєднує в собі абстракціонізм та силу. Лише один його вигляд розповідає історію про те, як змінюються стандарти краси тому, що краса – це інструмент, як і все решта, що привертає вашу увагу до себе та спонукає вас щось хотіти. Але тут присутня і деяка напруга. Келлі був засновником Ideo. Саме він став головним євангелістом сучасної філософії дизайну. Вона стверджує, що суть дизайну полягає в повазі до потреб користувача. Соттарс проповідував зовсім інші ідеї. Він бачив в дизайнері художника, який керується своїм же баченням. Келлі та Соттарс зробили телефон, який ідеально поєднує обидві ідеї дизайну в одному пристрої» – сказав Кліфф Куанг (Klіff Kuang), UX-дизайнер та автор книги «User Friendly».

iPhone (першого покоління)

«Мій улюблений телефон – iPhone першого покоління. Він помітно відрізняється від усіх інших телефонів. Apple зробила великий крок у сфері дизайну телефонів, мабуть, найбільший за всю історію дизайну продуктів в історії людства. Кожен телефон, який був випущений нині намагається копіювати продукцію Apple», – сказав Стефан Загмайстер(Stefan Sagmeister), партнер Sagmeister & Walsh.

iPhone 3G

«Кращим айфоном був iPhone 3G – телефон, який став популярнішим за Motorola RAZR та став першопрохідцем серед смартфонів. Його запам’ятали як перший пластиковий iPhone без металевої кришки. Його було приємно тримати в руках завдяки його товщині та заокругленій задній частині. iPhone 3G лежав у вашій руці так, ніби був зроблений саме для вас. IPhone 4 був занадто гострий та різав руки своєю тонкою гранню. Apple повернулася до закруглених країв лише в iPhone 7. iPhone 3G був чимось більшим, ніж просто красивий дизайн. Саме з ним компанія Стіва Джобса розпочала набувати популярності серед користувачів мобільного зв’язку. Його швидкість дозволяла сидіти в інтернеті без Wi-Fi», – розповів Марк Уілсон (Mark Wilson), старший автор Fast Company.

iPhone 4

«Я ходив з iPhone 4 аж до 2016 року. Це було невеличкий ідеальний пристрій, який чудово вміщався в як будь-якій долоні, так і в боковій кишені улюбленого рюкзака. Тоді в мене не було сканеру відбитка пальців, мені не приходили повідомлення про те, що хмара iCloud переповнена. Екран був набагато менший, ніж в подібних пристроях зараз, але в цьому і вся фішка – мені не потрібно було бачити багато реклами. Я не розумів чому я маю переходити на більший екран. Я знав що через великий екран мені буде незручно набирати текст однією рукою. Але якось мій телефон упав у ванну та зламався. На зміну йому я купив iPhone 6s, який зараз виглядає набагато простішим за нові айфони. В ньому ще присутній роз’єм для навушників. Пропонуючи нам високу швидкість, кращу камеру та ширший екран, телефони намагаються стати для нас більш універсальними пристроями, чим коли-небудь. Я іноді сумую за простотою свого iPhone 4.» – ностальгує Катаріна Шваб (Katarina Schwab), молодший редактор Fast Company.

iPhone SE

«Мені дуже сподобався iPhone 4. Коли я побачив його в перший раз, мені здалося, що це найкрасивіший телефон, який тільки може бути. Але його недоліком було те, що він був надзвичайно крихкий. Скло – це не найкращий матеріал для створення пристрою, яким користуєшся сотню раз на день. Скло може швидко побитися. iPhone 5 був ідеальним з точки зору дизайну. Він став еталоном дизайну серед мобільних пристроїв. Він зберіг в собі зовнішність від iPhone 4, лише матеріал у нього став більш практичним та витривалим для щоденного користування. Це був той же iPhone 4, але з великим екраном. З часом iPhone 5 еволюціонував в iPhone SE, у якого були ті ж функції, що в iPhone 6s. iPhone SE, безумовно, не настільки гарний як iPhone 4, але він став улюбленцем мільйонів та привернув мою увагу також. Шкода, що Apple не стала підтримувати його», – жалкує Джизас Діаз (Jizas Diaz), авторка колонок Fast Company.

iPhone 7

«Хороший функціональний дизайн пристрою не повинен бути занадто цяцькованим. Він повинен робити продукт зручним в користуванні. Я думаю, з цим мало хто посперечається. Тому я вірю, що вершиною дизайнерської думки є iPhone 7. Він тонший, швидший, потужніший. З появою навушників AirPods він подарував свободу своїм користувачам. Він безвідмовно виконує усі свої функції. Але давайте не забувати на що здатен справжній мобільний телефон», – захоплюється айфоном 7 версії дизайнер та винахідник Імран Чаудрі (Imran Chowdhury).

Motorola StarTAC Rainbow

«Motorola StarTAC Rainbow – це телефон-розкладачка зі спеціальної колекції Motorola, яку можна було купити лише в Європі. Класична модель StarTAC була першим телефоном-розкладачкою, тоді коли Rainbow виділялася яскравою гаммою кольорів. Габарити телефону складали 98 x 57 x 23 мм. На той момент він був найлегшим та найдорожчим телефоном свого часу, коштував він біля $1000. У мене вже був такий. Його кришка – яскрава суміш червоного, блакитного, зеленого та жовтого кольорів. Кнопки в цьому телефоні у формі чорних еліпсів, які мов би розкидані по жовтому полі. Це було шедеврально» – поділився Форес Янг (Fores Young), керівник відділу дизайну Wolff Olins.

Motorola V220

«The Motorola V220 – не найкрасивіший телефон. Я довго не міг зрозуміти що ж за телефон ми з сестрою отримали у подарунок на Різдво 2003 року. Я пам’ятаю як побачив першу емодзі на наступний день після того, як ми сиділи в аеропорту. Ми летіли до бабусі з дідусем. Ми відправляли тисячі дивних піктограм одне одному і надривали живіт від сміху.
Зараз емодзі вже не викликають стільки сміху, як було раніше. Але це було дійсно приємно. Мене порадували й інші аспекти цього телефону, зокрема матеріал, в якому він був виповнений, функції автозаповнення, тощо. На той час нам не вистачало магії Кремнієвої долини, але згадуючи минуле, я можу сказати, що це було початком того світу, в якому ми живемо зараз»,- ділиться спогадами Келсі Кембел-Доллаген (Kelsi Kembel-Dollagen), редактор Fast Company.

Nokia 5110

«Я пам’ятаю той момент, коли тато позичив мені свою Nokia 5110 у довгу подорож. Дзвонити з іншого міста до батьків на той момент дано було не кожному. Тоді ж я почав переписуватися SMS зі своїми близькими та друзями. Це один з перших телефонів, на якому була встановлена «Змійка». Завдяки цим двом функціям телефон здавався скоріше майбутнім комп’ютером, а не телефоном» – голова дизайнерського відділу Airbnb Алекс Шляйфер.

 

Olivetti Miram 1988

«Я не великий фанат роботи Memphis Group, але не можу не відмітити деякі тонкощі цього телефону. Простий, сміливий, сучасний пристрій, графічне чудо – усі головні риси чудового розуміння Olivetti дизайну предмету. Він чудово буде виглядати на робочому столі дизайнера і сьогодні. І це простий телефон. Хороша робота, містер Сауден» – висловив свою думку Едді Опара(Eddi Opara), партнер Pentagram.

T-Mobile Sidekick

«У 2003 році, коли я працював PC World, ми назвали T-Mobile Sidekick продуктом року. Таке рішення не було одноголосним, але я думаю, що він заслужив це звання. T-Mobile Sidekick став першим пристроєм, який дозволив користуватися інтернетом не лише вдома, але й на вулиці. Завдяки екрану, який висовувався та клавіатурі, було таке відчуття, ніби сидиш за комп’ютером. А на той час це було фантастичне відчуття. Телефон пропонував зручний органайзер та вбудовану підтримку AOL Instant Messenger, що було важливим у 2003 році. Потім його амбіції підхопили в Apple. Тим не менш, Sidekick дав нам потрібні функції в потрібний час» – пояснив Гарі Маккракен (Gary McCracken), технологічний редактор Fast Company.

Western Electric Model 500

«Стандартним стаціонарним телефоном з 1950 по 1984 роки був Western Electric Model 500. Він являв собою пластиковий, зазвичай чорний пристрій. Його штампували мільйонами. Це був простий голосовий інтерфейс для телекомунікаційної мережі товарів та послуг, але кожен міг відключити його дзвінок під час обіду. Мені подобаються мої смартфони, але вони дзижчать, дзвонять, просять обновлення. Я повинен доглядати за ними кожен божий день, мов за малою дитиною. Скільки б ми не старалися створити повністю чистий дизайн інтерфейсу, ми ніколи не наблизимося до цього протяжного звуку «хммммммм» в трубці телефону» – розповів Пол Форд, гендиректор Postlight.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Fast Company

Читайте также:

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

7 трендів в UX- та UI-дизайні у 2024 році

Прем’єра iPhone 15 та інших новинок Apple. Усі подробиці з презентації

Чому при виборі гаджетів важливо звертати увагу на версію Bluetooth?