#deletefacebook або як толерантно розлучитися з соцмережами

Треба визнати — соціальні мережі займають в нашому житті настільки багато часу, що ми вже не можемо напевно сказати, чи це корисний інструмент, чи шкідлива звичка. Тож якщо ви не хочете проводити свій вільний час у соціальних мережах, або ж вам не подобається, коли занадто багато особистої інформації знаходиться в інтернеті, то можете видалити облікові записи на деяких майданчиках. Однак бажання видалити свій обліковий запис — це одна річ, а зробити це — зовсім інша. Соціальні мережі заробляють гроші на рекламі, яку вони показують своїм користувачам, тому не дивуйтеся, що вас не відпустять так просто. Найбільші платформи значно ускладнили видалення облікових записів. Але якщо ви все ж таки намагаєтесь позбутися їх, ось що вам доведеться зробити.

Facebook

Якщо ви коли-небудь вже намагалися видалити свій обліковий запис, то можливо, помітили, що наступного разу, коли ви увійшли в систему, там все було як раніше, ніби нічого і не трапилося. Це пояснюється тим, що деактивація вашого облікового запису Facebook та видалення — це не одне і теж саме. Коли ви деактивуєте обліковий запис, то лише приховуєте інформацію від пошукового алгоритму та ваших друзів на Facebook. Насправді ж обліковий запис залишається на серверах Facebook незмінним, з нетерпінням чекаючи на ваше повернення.

Тим не менш, навіть деактивація облікового запису є доволі складним процесом. Щоб виконати його, перейдіть у меню налаштувань та натисніть Загальні (General). Унизу ви знайдете пункт «Керування обліковим записом» (Manage your Account). Виберіть команду «Деактивувати свій акаунт» (Deactivate your account) та введіть свій пароль. Правда перед тим, як ви повністю залишите мережу, Facebook покаже вам фотографії всіх «друзів», які, можливо, сумуватимуть за вами («Olesya буде сумувати за вами», «Igor буде сумувати за вами»), а потім попросить вас докладно розказати про причини, чому ви залишаєте мережу. Виконавши цей пункт, натисніть на «Деактивувати» (Deactivate). На тому завдання буде виконано.

Оберіть пункт Managing your account, а далі в меню виберіть команду Deactivating or Deleting your Account

Оберіть пункт Managing your account, а далі в меню виберіть команду Deactivating or Deleting your Account

Тепер, щоб остаточно видалити ваш обліковий запис, вам потрібно дізнатись, де знаходиться кнопка видалення. Найпростіший спосіб зробити це: натисніть на круглий значок «Швидка довідка» в правому верхньому куті, а потім оберіть пункт «Пошук». В полі пошуку введіть «видалити». Ви побачите список результатів пошуку. Натисніть «Як видалити свій обліковий запис назавжди?». Тут Facebook виведе на екран цілу сторінку доволі заплутаного тексту. Все що вам треба — знайти в тексті фразу  «let us know», це і є ключ до видалення вашого облікового запису в Facebook. Просто натисніть на посилання, після чого введіть свій пароль і captcha-код у наступному вікні, що дозволить вам надіслати запит на видалення вашого облікового запису.

Ключ до перманентного видалення екаунту — фраза «let us know»

Ключ до перманентного видалення екаунту — фраза «let us know»

Так, мова іде не про миттєве видалення облікового запиту, а лише про запит на видалення. Facebook на декілька днів відтермінує процес видалення після того, як ви подали запит, і негайно скасує його, якщо ви знову увійдете в свій обліковий запис протягом цього часу. Тому дуже важливо, щоб ви не заходили у Facebook протягом цього періоду, і не забули видалити відповідний додаток з вашого смартфону.

Фінальний крок по видаленню облікового запису в Facebook

Фінальний крок по видаленню облікового запису в Facebook

Якщо ж ви хочете видалити акаунт, але не хочете втрачати всю інформацію свого облікового запису, спочатку завантажте на ПК всі важливі дані: починаючи від фотографій та статусів, до рекламних оголошень, які ви вподобали, та IP-адрес, з яких ви заходили в соціальну мережу. Список є доволі довгим, детальнішу інформацію ви знайдете в довідці Facebook. Щоб завантажити обліковий запис, перейдіть у розділ «Налаштування»> «Загальні налаштування облікового запису»> «Завантажити копію даних вашого облікового запису Facebook», а потім натисніть кнопку «Почати архівування». Коли Facebook підготує для вас архівну копію, ви отримаєте електронне повідомлення з посиланням на завантаження. Оскільки це посилання актуальне всього кілька днів, треба завантажити його якомога швидше.

Слід зауважити, що Facebook відстежує не тільки своїх користувачів, але й тих, хто не має акаунта в цій мережі. У 2016 році журнал Wall Street Journal повідомив, що Facebook почне показувати фокусну рекламу на основі інтересів як користувачів цієї соціальної мережі, так і сторонніх платформ. Інформація щодо останніх збирається з файлів cookie, завантажених на сторонніх сайтах. Це означає, що коли ви свого часу відвідали ресурс про екстремальні види спорту, то рекламодавці тепер будуть показувати вам по всьому інтернету рекламу дорогих гірських велосипедів чи сноубордів. Однак користувачам Facebook досить легко відмовитися від такої реклами: на сторінці налаштувань рекламних оголошень просто встановіть усі параметри в значення «ні».

Крім того, компанія розробила багатокроковий план, призначений для зменшення обсягу даних користувачів, доступних стороннім розробникам, і повідомила, що буде перевіряти деяких розробників, які свого часу мали доступ до великої кількості інформації Facebook. Такі обмеження Марк Цукерберг планує застосувати у зв’язку з витоком персональних даних 50 млн користувачів, які використала агенція Cambridge Analytica.

Instagram

Незважаючи на те, що Instagram, перш за все, є сервісом для мобільних пристроїв, він не дозволяє видалити ваш обліковий запис через додаток на смартфоні. Для цього вам доведеться увійти до свого облікового запису Instagram через сайт.

Подібно до Facebook, меню налаштувань Instagram лише дозволить тимчасово вимкнути обліковий запис. Вимкнення облікового запису приховає ваш профіль, фотографії, уподобання та коментарі в цій соціальній мережі. Знайдіть опцію вимкнення, натиснувши на значок людини у верхньому правому куті та оберіть пункт «Редагувати профіль». У нижній частині сторінки ви побачите опцію тимчасового вимкнення вашого облікового запису.

Якщо ви бажаєте повністю видалити обліковий запис, вам потрібно ввести команду «https://instagram.com/accounts/remove/request/permanent/» в адресну строку браузера. Коли ви зайдете на цю сторінку, то введіть свій пароль і натисніть «Повністю видалити мій обліковий запис». В минулому користувачі Instagram повідомляли про те, що під час видалення їхнього облікового запису від них вимагали ввести номер телефону. Та зараз, на щастя, це більше не потрібно.

Twitter

Щоб підтримувати добре розкручений обліковий запис Twitter, потрібно багато часу та зусиль, але гарна новина полягає в тому, що видалити його доволі просто. Перш ніж зробити це, ви можете завантажити архів, який включатиме всі ваші твіти в хронологічному порядку. Натисніть на значок свого профілю, перейдіть у розділ «Налаштування», потім натисніть «Запит на архів» (Request your archive). Формування архіву займе певний час, але коли він буде готовий, ви отримаєте електронний лист із посиланням для завантаження файлу формату .zip.

Після того, як ви отримали завантажену копію, можете продовжити видалення свого облікового запису. Увійдіть у Twitter, перейдіть до налаштувань облікового запису, потім прокрутіть донизу і натисніть «Деактивувати мій обліковий запис». Далі введіть свій пароль, і після цього ваш обліковий запис буде деактивовано.

Пам’ятайте, що ваші дані насправді будуть зберігатися ще 30 днів. Цей період дає вам можливість при потребі відновити акаунт. Через 30 днів Twitter розпочне видалення облікового запису. Відповідно до політики конфіденційності компанії це може зайняти кілька тижнів.

Snapchat

Якщо ви вирішили видалити свій обліковий запис Snapchat, ось що треба зробити. Відкрийте додаток та натисніть на значок свого профілю у верхньому лівому куті. Звідти перейдіть у «Налаштування» (Settings) у верхньому правому куті. Далі оберіть пункт «Підтримка» (Support), який знаходиться в розділі «Додаткова інформація» (More Information). Це дозволить вам потрапити в пошукову систему. Введіть «Видалити мій обліковий запис» (Delete my account), і ви побачите детальну інструкцію. Далі вам треба просто покроково виконати всю процедуру. Як і Twitter, Snapchat дозволяє вам протягом 30 днів повторно активувати обліковий запис, перш ніж його буде видалено назавжди.

Інші мережі

Хоча соціальних мереж досить багато, лише згадані вище надійно утримують вас в полоні. Якщо ж ви бажаєте видалити будь-який з численних облікових записів на інших платформах, найкраще шукати відповідну опцію в налаштуваннях користувача або на сторінці підтримки/FAQ компанії. Там ви знайдете правильний алгоритм видалення акаунту. Детальнішу інформацію щодо цього можна знайти тут: LinkedInGoogle+ та Pinterest.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: Wired

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску