Memento mori: нова розробка здатна майже точно передбачити дату смерті людини

«Ну, звичайно, це не сума, — поблажливо сказав Воланд своєму гостю, — хоча, втім, і вона, власне, вам не потрібна. Ви коли помрете?

Тут вже буфетник обурився. — Це нікому не відомо і нікого не стосується, — відповів він.

— Ну так, невідомо, — почувся все той же паскудний голос з кабінету, — подумаєш, біном Ньютона! Помре він через дев’ять місяців, в лютому майбутнього року, від раку печінки в клініці Першого МДУ, в четвертій палаті».

Ще донедавна цей фрагмент з роману М. Булгакова «Майстер та Маргарита» сприймався як суцільна фантастика. Та схоже, що останній винахід вчених справді дозволить передбачити вірогідну дату смерті людини.

Взагалі, людей завжди цікавило, що буде в майбутньому, тому останні кілька тисяч років пророцтво було чимось типу професії. Разом з тим, дуже небагато фахівців брали на себе відповідальність передбачати майбутнє. Серед них — екстрасенси, жреці-оракули, волхви, знахарі (а іноді — і звичайні шахраї). Крім того, до них додались навіть письменники в жанрі наукової фантастики (правда відносно нещодавно).

Але сьогодні прогнозування майбутнього — це потужний бізнес. Надихнувшись новими технологіями, тисячі фахівців займаються з’ясуванням майбутнього.

Серед цього натовпу виділяється Стів Хорват (Steve Horvath), біостатистик з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі. Його проект дуже незвичайний і полягає в тому, щоб з’ясувати, скільки ви ще зможете прожити.

Хорват та його колега Аке Т. Лу (Ake T. Lu) офіційно оголосили про проект під назвою годинник «час до смерті», який називають DNAm GrimAge (в перекладі — «безжалісний вік ДНК»). Цей метод, на їхню думку, здатний передбачити краще будь-якого іншого інструменту, коли людина може померти. Проект було анонсовано в тандемі з AgeAccelGrim, який забезпечує зворотний відлік до року, коли у вас, вірогідно, з’явиться рак або ішемічна хвороба серця. Стів Хорват сказав, що він може оцінити кількість сигарет, які хтось викурив за життя, та передбачити, коли вони стануть наслідком менопаузи.

Дослідження вчених вже привернуло увагу галузі страхування життя. Зрештою, чітка дата смерті може означати реальну економію, коли мова йде про цінову політику.

Хорват працює над «годинником життя» майже десять років. Його результати були досить вражаючими — середня помилка визначення віку пацієнта склала всього 3,6 року, але наукову спільноту це не здивувало. Зрештою, щоб визначити вік, можна просто спитати пацієнта. І тому Хорват задумав показати, що його метод має більш значне застосування.

Серце технології

Центральним винаходом нового методу є дослідження процесу під назвою метилювання, який Горват порівняв з іржею. З часом певні частини нашої ДНК стають більш метильованими, або «іржавими», що прискорює процес старіння разом з неминучою смертю. Хорват і Лу виміряли зони метилювання кожного зі зразків ДНК, які були взяті з крові мертвих людей. Далі GrimAge обробив цифри й визначив відповідні оціночні дати смерті. Частіше за все ці дані цілком збігалися з реальними датами смерті.

Нагадаємо, що метилювання ДНК — це модифікація молекули ДНК без зміни самої нуклеотидної послідовності ДНК, що можна розглядати як частину епігенетичної складової геному.

Лу та Хорват не є оригінальними: дослідники в усьому світі вивчають зв’язок між ДНК та фізичним старінням. Проект Лу і Хорвата може здатися неправдоподібним футуристичним, але вчені так не вважають. Скоріш GrimAge можна порівняти з більш потужним мікроскопом, який дозволяє уточнити ті знання, що вже існують, стверджує Стів Хорват.

Він не пропонує свої послуги іншим вченим-медикам, оскільки з медичної точки зору це фактично не має сенсу. Для вас не так важливо знати, що у вас є тільки 10 років життя (або п’ять років, або шість місяців), тому що «лікарі тільки тоді замовляють тести, коли вони мають 3031стратегію лікування».

Але якщо коли-небудь будуть розроблені легальні препарати для боротьби зі старінням, GrimAge може бути використаний для перевірки їх ефективності. У світі з функціональними препаратами проти старіння лікарі можуть перевірити ваші показники GrimAge і сказати — «Ви знаєте, що старієте занадто швидко. Візьміть ось ці ліки».

Як це вплине на страхову галузь

Наявні умови Закону про доступне медичне обслуговування та Закон про недискримінацію генетичної інформації (GINA) перешкоджають компаніям медичного страхування розглядати показник GrimAge при визначенні розміру страхування особи. Але GINA, за словами Сета Дж. Чандлера (Seth J. Chandler), професора права в Університеті Х’юстона, що спеціалізується на страхуванні, «цілком свідомо виключала інші форми страхування».

Такі компанії, як Reinsurance Group of America, вже розглядають метод оцінки тривалості життя як спосіб визначення цінової політики при страхуванні життя. Втім, для декого це може стати позитивною новиною, адже поганий клієнт для страхування життя — скажімо, діабетичний курець — може виявитися більш «живучим», ніж очікувалося, завдяки оцінці GrimAge. Та є і зворотна сторона, адже в іншому випадку компанії можуть відмовити у страхуванні здоровим, на перший погляд, людям.

Крім того, є вірогідність того, що страхування життя у звичній нам формі просто перестане існувати. Згадаємо, що сама ідея страхування життя базується на тому, що люди не знають про те, наскільки скоро вони можуть померти. Якщо ж єдиними людьми, що купують поліси страхування життя, будуть лише ті, хто знають, що вони скоро помруть, страховій галузі доведеться «різко підвищити ставки».

Крім того, в цих умовах страховим компаніям доведеться ввести обов’язкову перевірку показників GrimAge, і якщо хтось відмовиться зробити це добровільно, його будуть розглядати як смертельно хворого.

Не виключено, що традиційне страхування значною мірою перетвориться на страхування смерті від нещасного випадку. Адже зрозуміло, що GrimAge не може визначити ймовірність того, що ви помрете через те, що ви потрапити в жахливе ДТП чи отримаєте вогнепальне поранення.

Чи варто вам знати дату смерті?

Хоча медичне страхування на сьогодні є безпечним, точна оцінка дати смерті може підбадьорити тих, хто не бачить сенсу у виділенні грошей на хворих. Як зазначає Еллісон Хоффман (Allison Hoffman), професор юридичного університету Пенсильванії, медична допомога є системою перерозподілу за своєю суттю і здатна функціонувати таким чином, перш за все тому, що ми не можемо знати, що з кимось станеться.

«Чим ближче ми підходимо до досконалого знання дати нашої смерті, тим більше ми повинні рахуватися з питанням, хто повинен платити й скільки? Думаю, це підвищує серйозність таких розмов», — сказав Хоффман.

З іншого боку, Стів Хорват акцентує, що результати, які забезпечує технологія DNAm GrimAge, поки що «не дуже точні». Прогнозовані показники віку у порівнянні з реальними можуть відрізнятися на чотири або п’ять років у будь-якому напрямку.

Але оскільки Стів Хорват та його колеги працюють над методом GrimAge, рано чи пізно вони можуть досягти більш високої точності визначення дати смерті. І як ми будемо поводити себе, коли точно взнаємо дату настання нашої смерті?

Сті31в Хорват розуміє, чому деякі люди вважають його винахід жахливим, але про власну дату смерті він говорить майже весело.

«Деякі люди вважають, що така інформація має надзвичайно велике значення. Інші з цим не погоджуються» — пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: Medium

Читайте также:

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature