Вчені створили пристрій, що дозволяє відчувати запах у віртуальній реальності

Технології VR поширені у сфері розваг, і тепер їх все частіше застосовують у таких сферах, як освіта та охорона здоров’я. Але якщо візуальні та звукові інтерфейси надзвичайно просунуті, а можливості «тактильного зв’язку» вдосконалюються, то нюх у віртуальному світі досі був відсутній.

Останні досягнення у галузі технологій віртуальної реальності (VR) прискорюють створення бездоганного віртуального світу. І в ньому, окрім зорових, слухових і тактильних відчуттів, не менш важливі запахи, адже вони впливають на людину як фізіологічно, так і психологічно. У цьому може допомогти нова розробка інженерів із Міського університету Гонконгу.

Вчені створили легкий та бездротовий інтерфейс, який взаємодіє зі шкірою, заснований на масивах гнучких та мініатюрних генераторів запаху для додатків віртуальної реальності. Пристрій може точно передавати 30 різних ароматів, включаючи запах гарденії, кокосу, мохіто, ананаса, імбиру, зеленого чаю, карамелі та цукерок, і контролювати їх інтенсивність.

«Шляхом вибору матеріалів, компонування конструкції та управління живленням наша розробка демонструє видатні характеристики у різних аспектах — від швидкості відгуку до контролю концентрації запаху, тривалої та безперервної роботи до високої механічної/електричної стабільності та низької споживаної потужності», — зазначили науковці.

У попередніх подібних приладах зазвичай використовували флакони з рідкими парфумами та розпилювачами. Це не є практичним способом: такі пристрої мають обмежений час роботи, вимагають дозаправлення і не дозволяють настільки просто регулювати інтенсивність аромату.

У новому інтерфейсі інженери використали крихітні пластини з ароматизованого харчового парафіну, які нагріваються за допомогою електрода і випромінюють запах лише за 1,44 секунди. Резистор, що залежить від температури, – термістор – визначає її та тим самим контролює інтенсивність аромату. Котушка індуктивності керує металевою пластиною: вона відводить тепло від електрода, щоб швидко охолодити його та перекрити запах.

Автори дослідження описали два різні формати пристрою. У першому випадку він маленьке і включає лише два генератори запаху. Користуючись основою м’якого силікону його можна прикріпити над верхньою губою людини. Другий варіант більший, має вже дев’ять генераторів і виглядає як маска для обличчя.

Обидва види інтерфейсу дозволяють вибрати конкретний запах або їх комбінацію з різною інтенсивністю, тим самим створюючи палітру з тисяч можливих ароматів (їх тип можна відрізнити за кольором оболонки).

За словами вчених, крім сфери розваг, їх пристрій можна використовувати для полегшення симптомів депресії або покращення пам’яті у людей похилого віку, які страждають від зниження когнітивних функцій. Його також можна застосовувати для терапії при втраті нюху через Covid-19.

Перевага новинки ще й у тому, що її можна зменшити. Розробники вже почали зменшувати її. У планах скоротити розміри до п’яти-десяти разів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Nature Communications

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Як VR-анестезія допоможе впоратися з реальним болем

Історія Oculus: від підліткового хобі до порталу до метавсесвіту