Роль безпілотників у сільському господарстві

У наш час застосування безпілотників у сільському господарстві стало доволі поширеним. З’являється все більше безпілотних літальних апаратів та функцій, які вони можуть виконувати як помічники фермера.

Дрони відстежують, фотографують з висоти, створюють 3D-карти, саджають насіння, оброблюють землю мінеральними добривами та хімічними препаратами, контролюють посівну, допомагають контролювати тварин у сільському господарстві. Не виключено, що вже дуже скоро можна буде автоматизувати й вакцинацію.

Дрони у США

В Піттсбурзі (США) компанія Skycision стала активно використовувати дрони та інфрачервоні технології як при діагностиці захворювань, так і для відстеження чисельності різного роду шкідників сільськогосподарських культур. Оператор безпілотника активно фотографує в інфрачервоному діапазоні, а потім створює детальну карту з фотосвітлинами.

Більш того, інфрачервоні датчики здатні визначати кількість хлорофілу у рослинах. Маркер хвороб: інфіковані посіви — хлорофіл знижений. Можна використовувати й програму doctor of plant medicine від компанії Skycision, яка може продіагностувати проблему та отримати «завдання» по обробці культур сільського господарства.

В Америці дрони у сільському господарстві залучені дуже часто. Це вже звична індустрія. А ось про використання безпілотників у виробництві морепродуктів напевно чули не так багато людей. У Каліфорнії за допомогою безпілотників устричні господарства серйозно розширилися.

Безпілотні літальні апарати допомагають зібрати необхідну інформацію набагато простіше, ніж отримувати данні з літаків або ехолотів. Якісні фотознімки з безпілотників стали хорошим інструментом для аграріїв.

Дрони у Китаї

Китайські дрони також залучені у сільському господарстві. Бізнесмен Чжу Бэйбэй щорічно витрачає біля $45 тис. на свою компанію де працює 30 безпілотних літальних апаратів. Команда дронів допомагає китайським фермерам обприскувати бур’яни, а нестача робочої сили у сільській місцевості породжує попит на такі послуги. Різні роботи дронів з метою підвищення урожайності в КНР дуже популярні.

Багато китайських фермерів вже літнього віку, вони не можуть доглядати за своїм господарством. Тому вони змушені здавати свої землі в оренду компаніям. Одна з таких компаній, DJI, розташовується в Шеньчжені та контролює біля 70% світового ринку комерційних дронів.

Компанія позиціює свої дрони Agras MG-1 та Mavic 2 як промислові, а на цей сегмент приходиться більше світового ринку безпілотників (загальна вартість: $9 млрд).

Цікава тенденція, про яку сказав представник виробничого центру на півдні Китаю Дунгуань, Чжан Ін: такі вакансії, як оператор дрону, надають більше свободи, китайські міленіали та після-міленіали (а такі існують), готові шукати подібну роботу.

Японські дрони

В Японії вирішили більш широко використовувати безпілотники в сільському господарстві. З наземними роботами там все не так погано, в тому числі й в агро сфері, але, очевидно, дронів їм потрібно ще більше. Міністерство сільського господарства Японії вже опублікувало план з сприяння збільшення кількості безпілотників у сільському господарстві.

Аграрний сектор Японії поставив завдання ввести сільськогосподарські безпілотники більше, ніж на половині територій, що будуть засіяні рисом, пшеницею, соєю до 2022 року. Це сприяє економії праці та підвищення виробництва. Дрони повинні аналізувати та обробляти хімікатами та добривами. Тепер головне – швидко імплементувати ініціативу, оскільки проблема старіння фермерів, водночас, питання кадрового голоду стоїть дуже гостро.

Ізраїльські безпілотники у Бразилії

Israel Aerospace Industries підписала угоду з бразильською компанією Santos Lab на використання ізраїльських безпілотників у великомасштабному сільському господарстві.
Враховуючи й те, що IAI має у своєму доробку більше, ніж 40-літній досвід роботи з безпілотними літальними апаратами, Бразилія від цього лише виграє. Для моніторингу сільськогосподарських культур та стану землі буде використовуватися дрон Bird Eye 650D.

Уся інформація буде зливатися до хмарного сховища, де буде аналізуватися інформація. Проєкт активізується лише у кінці 2019 року.

Безпілотники в Індії

В індійському штаті Махараштра стали активно використовувати безпілотники для автоматизації сільського господарства. З кінця минулого року індуси вивчають та впроваджують в життя створення карт та зрошення сільськогосподарських культур за допомогою безпілотників.

Зображення з широким спектром та високою роздільною здатністю, котрі отримують аграрії з безпілотних літальних апаратів, які оснащені штучним інтелектом та можливостями машинного навчання, дозволяють легко працювати, адже мати чітке уявлення про здоров’я рослинних культур може навіть не фахівець.

Індійська компанія WeRobotics сприяє розвитку летючої лабораторії, що значно спрощує місцевим фермерам життя.

Робітники сільськогосподарських угідь вчаться прогнозувати урожай та своєчасно приймати певні рішення на ранній стадії розвитку хвороб, дистанційно зондувати, розраховувати точні розміри земельних ділянок, класифікувати види сільськогосподарських культур, виконувати картування, планувати збір або ж боротися зі шкідниками.

У Індії професійні дрони коштують дуже дорого: витрати можуть бути біля $2-15 тис.

Ганські безпілотники

У сільськогосподарському секторі Гани тільки збираються впровадити технологію безпілотників. Очікується, що це допоможе фермерам полегшити життя. Вже зараз декотрі фермери стали більш розвинутими: вони використовують Amdrone Tech для діагностики посівних робіт та локального обприскування (об’єм 15 та 25 літрів).

Ці дрони можуть обприскувати два гектари за 30 хвилин. Точність безпілотників в Гані оцінюються експертами у 99%.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Доставка їжі безпілотником стало вже повсякденним життям в Шеньчжені

Від органів на запит до аналізу стародавньої ДНК: 10 передових технологій 2023 року від MIT

Мотоцикли, пожежі та телята: як прогресують агротех-стартапи в Бразилії