Людство вичерпало весь річний запас ресурсів Землі за 8 місяців — дані екологів

13 серпня 2015 року дослідники ресурсного потенціалу Землі оголосили Днем екологічного боргу перед планетою. З кожним роком цей день настає все раніше, адже населення зростає, розвивається і потреба у ресурсах, – зазначають в організації GFN.

За даними цієї аналітичної екологічної організації, потреби сучасного людства в ресурсах (воді, корисних копалинах, повітрі, енергії тощо) еквівалентні 1,6 Землі. Ця цифра має зрости до двох планет у 2030 році, хоча другої планети з аналогічним запасом ресурсів у нас поблизу немає.

Наслідки екологічного боргу стають все більш очевидними з кожним днем: посухи, ерозія грунтів, дефіцит питної води, зростання рівня вуглецю та шкідливих викидів в атмосфері. Метеорологи говорять, що літо 2015 року має всі шанси стати найспекотнішим за всю історію метеорологічних спостережень.

Без скорочення викидів вуглецю День екологічного боргу до 2030 року наставатиме вже не в серпні, а на початку липня. Скорочення викидів в окремих країнах (як у Данії — на 33%) хоча би на третину могло би щорічно «відкладати» цю дату принаймні до жовтня.

З іншого боку, скандинавські країни мають вищі потреби в ресурсах, тому якби уся планета мала рівень технологій та потреб економіки, як в сучасній Данії, то людству потрібні були би 2,85 планет щороку. Матіс Вакернагель, президент GFN, покладає великі сподівання на кліматичні перемовини в Парижі, де будуть обговорюватися довгострокові заходи щодо збереження екології та запровадження альтернативних технологій в енергетиці і скорочення промислових викидів.

Раніше ми публікували дані космічних досліджень, які свідчать, що Всесвіт поступово помирає, але цей процес є невідворотним і природнім.

Читайте также:

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком

Вчені винайшли «робота», який може змінювати форму: бути рідким і твердим

Як біотехнологічні лабораторії використовують штучний інтелект щоб створити нові ліки

5 найкращих організацій, які використовують Web 3.0 для вирішення біотехнологічних проблем