Українські винахідники створили батарейку, здатну підзарядитись за 5 секунд

Українські винахідники створили елементи живлення, котрі не використовують важкі метали та токсичні складові. Розробка є джерелом струму постійної напруги на базі новітніх конденсаторів, в яких енергія накопичується за рахунок поляризації подвійного електричного шару на межах розділу «анод-електроліт» і «катод-електроліт».

За інформацією від розробників, швидкість підзарядки такої батарейки складає від 5 до 8 секунд, а одну батарею можна перезаряджати повторно до 500 тис. разів. В основі такого пристрою — суперконденсатори з подвійним електричним шаром в якості вторинних джерел живлення для заміни акумуляторів. Щоб батарейка працювала, розробники створили перетворювач — стабілізатор напруги (оскільки розряд конденсатора на відміну від акумулятора носить експонентний характер, а на виході необхідно отримувати постійний рівень напруги).

Також до ноу-хау розробників належать механізм оптимального включення окремих конденсаторів в батарею та відсутність саморозряджання конденсатора в режимі холостого ходу досягається завдяки застосуванню спеціального вузла. Роботу таких нестандартних акумуляторних батарей забезпечує спеціальний зарядний пристрій, теж сконструйований авторами розробки. Вони стверджують, що їхні нові батарейки можуть слугувати в якості елементів живлення для електричних годинників, пультів дистанційного керування для побутової техніки, мишок та клавіатур, детячих іграшок тощо. На даний момент автори розробки шукають інвесторів.

Нагадаємо, раніше стало відомо про американську розробку дуже дешевого літій-іонного акумулятора на основі гнучких пластин.

Читайте также:

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж

12 стартапів з України на CES 2023