Олександр Катичев, «Виборча варта»: «Використовуємо 8 методів аналізу великих масивів даних під час виборів»

Цими днями завершується перший український конкурс проектів на основі відкритих даних під назвою EGAP Challenge. Дніпровський етап приніс участь в інкубації за програмою EGAP кільком командам — серед них і проект «Виборча варта», який покликаний захистити результати голосувань та упорядкувати процеси на місцевих та загальнодержавних виборах. Про перші результати, досягнення та висновки в роботі стартапу нам розповів Олександр Катичев, керівник проекту:

12

Які технології було використано

Наш проект для визначення дільниць та контролю процедур голосування використовує доступ до відкритих даних ЦВК за протоколом API. Також задіяна наша власна розробка – математичний алгоритм, який дозволяє з ймовірністю 93% визначати аномальні дільниці та робити припущення щодо фальсифікації там результатів голосування.

Що було вдосконалено і змінено в ході інкубації в EGAP Challenge

Безумовно, ключовим досягненням є відкриття перших даних про вибори в Україні. Це стало можливим завдяки наполегливості організаторів конкурсу — Держагентства з питань електронного урядування та Фонду «Східна Європа». Ми, як то кажуть, «з нуля» створили сервіс, який допомагає знайти виборчу дільницю, значно просунулися в розробці сервісу, який інформує про політичну історію кандидатів, а також суттєво удосконалили алгоритм пошуку аномалій, використавши при цьому 8 методів аналізу великих масивів даних (в т.ч. — ті, що використовуються при машинному навчанні) і підвищили точність такого пошуку до 93%.

Чи було залучено інвестиції

В розробку стартапу ми залучали власні інвестиції, а також прибуток, отриманий від надання послуг кандидатам із захисту результатів голосування на минулих виборах. Інвестиції EGAP нам необхідні для подальшого розвитку: розробки сервісів, які б дозволили зі значно меншою, ніж зараз, похибкою визначати фальсифікації, прогнозувати результати виборів на основі електоральної історії та актуальних соціологічних досліджень, допомагати тим, хто працює в сфері журналістики даних тощо.

Три головні проблеми, які допомагає вирішити «Виборча варта»

Ми працюємо над тим, щоб:

  • зробити виборчий процес більш прозорим і відкритим;
  • підвищити рівень конкурентної боротьби між кандидатами;
  • удосконалити державні сервіси, зробивши їх більш зручними і інформативними для виборців.

Ми очікуємо, що наші рішення дозволять підвищити активність виборців у день голосування не менше, ніж на 5%, по-перше, за рахунок тих, хто голосує вперше, та тих, хто змінив місце проживання. Це збільшить шанси на перемогу молодих кандидатів і партій, — а значить, дасть змогу розпочати якісні зміни в країні.

Використання нашого сервісу для пошуку аномалій дозволить знизити рівень використання «брудних технологій» на виборах. Це, як наслідок, зменшити рівень фальсифікацій результатів волевиявлення громадян.

ВАМ ТАКОЖ БУДЕ КОРИСНО ПОЧИТАТИ:

Про команду

Зараз наша команда складається із 7 осіб. Розширюватися будемо обов’язково: в першу чергу, команді потрібен математик і маркетолог.

Чого навчила участь у програмі EGAP

Під час інкубації було дуже багато нового та корисного. Але головне, чого ми навчилися, – це бажання постійно пізнавати нове, вдосконалюватися і створювати нові речі, які зроблять цей світ трішечки краще.

67

Побажання тим, хто буде у відборі EGAP Challenge наступного року

В першу чергу, необхідно мати чітке уявлення про вашу цільову аудиторію, про те, для кого ви робите продукт і чи потрібен він взагалі. По-справжньому безцінним є зворотний зв’язок, відгуки ваших користувачів. Дуже часто команди не звертають на це уваги і занурюються з головою у розробку. Не ігноруйте взаємодію з клієнтами, демонструйте їй результати, адже це є важливим індикатором оцінки ефективності ваших рішень.

І не розкривайте «всі карти» одразу, залиште «найсмачніше» на період інкубації, пам’ятайте, ніщо так не радує інвесторів та організаторів, як прогрес вашого проекту 🙂

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман