Як Facebook навчає штучний інтелект «бачити» використовуючи фотографії в Instagram

Facebook оголосила, що створила програму комп’ютерного зору, яка може «бачити» те, на що дивиться. Штучний інтелект був навчений за допомогою 1 млрд загальнодоступних зображень з Instagram. Про це компанія повідомила у своєму блозі.

Програма, що отримала назву SEER, перевершила наявні моделі штучного інтелекту в тесті на розпізнавання об’єктів, повідомляє Facebook.

SEER отримала «оцінку точності ідентифікації» в 84,2% при проходженні тесту від ImageNet. Останній перевіряє, чи може програма штучного інтелекту ідентифікувати те, що знаходиться на фотографії.

Новий підхід

За словами головного спеціаліста зі штучного інтелекту Facebook Яна ЛеКуна (Yann LeCun), ідея полягає в тому, щоб створити штучний інтелект, який зможе навчатися так само як немовля — за допомогою спостереження і побудови уявної моделі відносин між об’єктами.

Для цього SEER вивчала цілі фотографії, їх частини та схожі зображення. В результаті, штучний інтелект навчився розпізнавати дані на основі їх окремих фрагментів. Відзначається, що цей крок вважається критично важливим для досягнення в майбутньому інтелекту людського рівня.

ЛеКун також зазначив, що наступними кроками в розвитку SEER стануть розпізнавання по відео і «мультимодальне навчання», коли система штучного інтелекту одночасно вивчає зображення і текст.

За заявою Facebook, програма та алгоритм, що лежать в її основі, будуть відкриті і безкоштовні для всіх користувачів.

Щодо використання фотографій користувачів Instagram, соцмережа повідомила, що її політика даних дозволяє так робити. У ній міститься пункт, про те, що «компанія застосовує наявну у неї інформацію для підтримки досліджень та інновацій».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: CNBC

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному