Що безпечніше: сканер відбитків пальця чи розпізнавання обличчя?

Здавалося б, лише нещодавно розблокування по відбитку пальця чи обличчю можна було зустріти лише у науково-фантастичних фільмах, а можливості безпеки навіть найпросунутіших смартфонів обмежувалися банальними пін-кодом та графічним паролем. Однак, час не стоїть на місці, і зараз нікого не здивувати можливістю гаджета розпізнати відбиток пальця чи обличчя користувача. Але що стоїть за цими технологіями, і яка з них забезпечує найкращу безпеку смартфона?

Розблокування смартфона по обличчю

Технологія розпізнавання обличчя існувала задовго до Apple, але саме з легкої руки компанії вона стала такою популярною і в Android-смартфонах. Причому смартфонах не тільки топових, а й найдешевших. Щобільше, у бюджетних гаджетах вона найчастіше стає єдиною системою біометричної ідентифікації користувачів.

У самій Apple неодноразово підкреслювали високий рівень безпеки Face ID. Воно й зрозуміло, компанія доклала максимум зусиль для її вдосконалення. А в її роботі використовується цілий набір датчиків – звичайна фронтальна камера, ІЧ-камера та точковий ІЧ-проєктор, що формують об’ємне зображення обличчя користувача. Після цього зображення перетворюється на математичну модель і відбувається її звіряння з аналогічною моделлю в базі, і за наявності збігу смартфон розблоковується.

Так працює Face ID в iPhone, і в такому вигляді функція виглядає справді досить безпечною. Але ж ви не думаєте, що настільки складна система використовуватиметься і в бюджетних смартфонах? Це не тільки вимагатиме помітного підвищення ціни таких гаджетів, через що смартфон вже точно не можна буде назвати бюджетним, але й додасть якоїсь подібності масивного вирізу iPhone або змусить сильно збільшити товщину рамки над екраном.

Ні на те, ні на інше виробники бюджетників піти не можуть, тому практично у всіх недорогих, та й у більшості дорогих гаджетах теж використовується дуже спрощена функція розблокування по обличчю, в якій залучені лише звичайна селфі-камера і програмні алгоритми. Звичайно, така система може формувати лише 2D зображення обличчя. Її можна обдурити навіть звичайною фотографією, а ще більше точність розпізнавання знижується при недостатній освітленості, використанні головних уборів і, боронь боже, масок.

Розблокування по відбитку пальця

Так склалося, що функція розблокування по обличчю завжди грала в Android-смартфонах лише допоміжну роль, а пальма першості в методах біометричної ідентифікації тут належить сканерам відбитків пальців. Але й тут все не так однозначно.

Почнемо з того, що зараз у смартфонах встановлюються три різні види дактилоскопічних сенсорів:

  • Місткісні датчики. Вони використовують безліч мініатюрних струмопровідних пластин. Коли ви торкаєтеся пальцем, заряд на конденсаторах (пластинах) змінюється, що дозволяє сформувати об’ємний малюнок папілярних ліній подушечки пальця. Такі датчики коштують відносно небагато. Вони працюють надзвичайно швидко та точно, а обдурити їх дуже складно.
  • Оптичні сканери. Такі датчики зазвичай встановлюються під екран смартфона і, по суті, є прихованою за ним монохромною камерою, яка робить знімок пальця, коли ви торкаєтеся її робочої області. Датчик може формувати лише 2D-зображення, відповідно й обдурити його набагато простіше.
  • Ультразвукові датчики. Цей тип датчика генерує ультразвукові хвилі й може не тільки сформувати 3D-зображення папілярних ліній, а й відрізнити звичайний палець від муляжу. У цьому плані він набагато безпечніший за оптичний, але й вартість такого сенсора куди вища, а його поширеність зовсім невелика.

Два останніх типи датчика встановлюються тільки за екран смартфонів, тоді як місткісний датчик зазвичай інтегрується в кнопку живлення, домашню клавішу або встановлюється на задню панель гаджета. Причому точність і швидкість роботи місткісного датчика залежить від його ціни. Чим дорожчий сенсор, тим більше пластин у ньому використовується, тобто. тим вище його роздільна здатність та точність розпізнавання.

Так що ж безпечніше?

Технологія розпізнавання обличчя досить перспективна та безпечна. Але лише у тому вигляді, в якому вона реалізована в iPhone. Що стосується Android-смартфонів, то тут першу скрипку, безумовно, грають сканери відбитків пальців у їх різних варіантах виконання. Щодо розпізнавання облич з використанням лише селфі-камери та програмних алгоритмів, то безпека цієї технології залишає бажати кращого. І якщо ви дійсно зацікавлені в безпеці свого пристрою і даних, що зберігаються на ньому то використовуйте розблокування смартфона за допомогою відбитка пальця. Адже навіть найпростіші дактилоскопічні сенсори безпечніші за розпізнавання обличчя за допомогою однієї лише фронтальної камери. Не надто вірять у розпізнавання облич і в Samsung, представники якої офіційно говорять про те, що безпека цієї функції програє графічному паролю, звичайному паролю та PIN-коду.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як виглядають найменші гаджети у світі

5 технологій, які пішли в минуле через Apple

5 причин, чому Web 3.0 менш безпечний, ніж Web 2.0

Як спеціальні датчики можуть дізнатися про пожежу ще до її виникнення