Кращі музеї для справжніх гіків і не тільки

Стереотип з дитинства про те, що в музеях нудно та сонно, сьогодні розбивається вщент нашим матеріалом для рубрики “Гік-культура”: пропонуємо підбірку незвичайних музейних закладів світу, що точно сподобаються гікам. Обережно: після читання статті може з’явитись непереборне бажання одразу вирушати в подорож до музею.

1. Ніагарський музей науки (США)

Електростатична машина Франкліна-Вістара

В Ніагарському музеї можна побачити величезну кількість історичних та антикварних наукових приладів – всі вони реконструйовані та справно працюють. В закладі виставлені досягнення науки в період 1870 – 1930 рр, час розквіту індустріальної революції.

2. Музей комп’ютерної історії (США)

Диференційна машина

Музей комп’ютерної історії в Кремнієвій долині – справжній рай для айтішників. Його варто відвідати хоча би для того щоб побачити робочу копію оригінальної Диференційної машини Чарльза Беббіджа (англ. “Difference engine”). Цей пристрій вважається першим зразком механічної обчислювальної техніки.

3. Механічний музей Марвіна (США)

Марвін та його колекція

Розташований поміж двох торгівельних центрів в другому за величиною місті штату Мічіган, Механічний музей викликає подив та захоплення з першого ж погляду. Приміщення у понад 510 кв. м. займають аркадні ігри, ігрові автомати, моделі літаків, старовинні вентилятори та інші механічні розробки попереднього століття. Цю приватну колекцію протягом 50 років збирав місцевий фармацевт Марвін Ягода (Marvin Yagoda).

4. Всесвітнє зерносховище, або «Сховище Судного Дня» (Шпіцберген, Норвегія)

План зерносховища

План зерносховища

Всесвітній «ковчег» в горах острова Шпіцберген — це не музей, а банк-сховище, концепція створення якого схожа на науково-фантастичний роман. Офіційне відкриття сховища відбулося 26 лютого 2008 р. На 120-метровій глибині утримуються зразки генетичного матеріалу всіх видів рослин планети Земля. На сьогоднішній день в сховищі зберігаються 4,5 млн зразків.

5. Музей міжконтинентальних балістичних ракет (США)

Спадок Холодної війни

Спадок Холодної війни тепер лише експонат у музеї

В шахті ракетного музею Титан зберігається всього одна мегатонна ракета часів Холодної війни. Колишній ракетний комплекс знаходиться на території пустелі Аризони, до виводу з експлуатації в 1982 році був найбільшим атомним ракетним бункером в континентальній частині США. Тепер всі відвідувачі можуть побачити зблизька ракету, диспетчерську, а також житлові приміщення, передбачені на випадок ядерної війни.

6. Тихоокеанський музей пінболу (США)

Робочі експонати музею

Робочі експонати музею

Аркадна гра пінбол, що колись звалась “багатель”, походить від більярду та інших настільних ігор середини 1700-х років. Гра була запатентована в 1871 році Монтагью Редгрейвом (Montague Redgrave), який вигадав додати пружинний поршень для запуску кульки. Через схожість з азартними іграми в 1940 році ігрові автомати з пінболу були заборонені в багатьох великих містах США. В середині 1970-х років заборону було знято – юристам вдалося довести, що пінбол базується на майстерності, а не на везучості гравця, що відрізняє його від азартних ігор. В Тихоокеанському музеї представлені понад 90 робочих ігрових автоматів.

7. Національний центр електронних ігор (США)

Зброя в музеї виключно іграшкова

Зброя в музеї виключно іграшкова

Національний центр історії електронних ігор (NCHEG) знаходиться на території Національного музею ігор – єдиного в світі музею, присвяченого виключно історії розвитку ігор та їх впливу на суспільство. В колекції представлено понад 20 тис. комп’ютерних ігор та ігрових консолей, від ранніх моделей Atari до сучасних Nintendo Wii. Експозиція також включає в себе понад 10 тис. відеоігор, 5 тис. дитячих розвиваючих ігор та велику колекцію електронних іграшок, таких як тамагочі та Webkinz. Всі експонати в робочому стані.

8. Музей “Душа пірата” (США)

Найбільша у світі колекція оригінальних піратських предметів щоденного вжитку

Найбільша у світі колекція оригінальних піратських предметів щоденного вжитку

Незвичайний заклад заснував спортивний коментатор, зірка американського ТБ Пет Кроче (Pat Croce). Музей піратської душі заслужено вважається найбільшої колекцією справжніх піратських артефактів у світі. В ньому представлені навіть злитки золота з корабля Чорної Бороди, його мушкетон, один з двох збережених оригінальних прапорів Веселого Роджера та справжня скриня зі скарбами Томаса Тью. Виставлена піратська зброя, коштовні скарби, література та витвори мистецтва, що зображають піратське життя.

9. Музей фантастики та утопії “Дім інших” (Швейцарія)

Навіть утопія заслуговує на свій музей

Навіть утопія заслуговує на свій музей

Maison d’Ailleurs – так зветься в оригіналі музей фантастики, утопії та футуризму. Його архіви містять понад 70 тис. документів, що пов’язані з науковою фантастикою, та все, що стосується футуризму – книги, твори мистецтва, іграшки, в тому числі дуже старовинні та унікальні предмети, дещо датується серединою XVI століття.

10. Мунданеум або “Інформації вистачить усім” (Бельгія)

100 років тому люди вірили, що всі знання в світі можна зібрати в одному музеї

Музей-музеїв для гіків. Мунданеум було відкрито в 1910 році і в деякій мірі він є пращуром сучасного інтернету. Метою створення закладу було зібрати всі наявні у світі знання та упорядкувати їх на спеціальних картках 3 х 5. Сьогодні проект адвоката Пола Отлета (Paul Otlet) та лауреата Нобелівської премії миру Генрі Лафонтена (Henri La Fontaine) складається з 12 млн карток, ідеально класифікованих за системою, яку розробив Отлет.

За матеріалами: News.online.ua

Читайте также:

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком