Генномодифіковані люди — світле майбутнє чи гра з вогнем?

Початок серпня 2017 року, серед іншого, запам’ятався черговим досягненням у галузі генної інженерії, коли американські вчені повідомили про вдале редагування людських ембріонів для корекції генної мутації, що спричиняє небезпечний для життя стан серця (ембріони були зруйновані через декілька днів). І, як повідомляє американська преса, вже через місяць Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (Food and Drugs Administration) затвердило революційне лікування раку з використанням генномодифікованих імунних клітин, що не просто відкрило нову епоху в лікуванні раку, а й стало першою дозволеною терапією такого типу в Америці.

genesmod

Kymriah або як попрощатися з раком за півмільйона доларів

Терапія, яку пропонує компанія Novartis, призначена для лікування раку крові та кісткового мозку, що вражає дітей та молодих людей і має високий рівень смертності. Відомий як CAR-T терапія, цей підхід показав чудові результати у пацієнтів: у клінічному дослідженні 63 дітей та молодих людей з різновидом гострої лімфобластної лейкемії 83% пацієнтів, які пройшли терапію CAR-T, перейшли у стадію ремісії; через півроку 89% з тих, хто пройшов терапію, продовжували жити, а через 12 місяців життя продовжувалося для 79% пацієнтів. Одноразова терапія обійдеться у $475 тис., однак компанія Novartis обіцяє оплатити лікування власним коштом, якщо через місяць у пацієнта не спостерігатиметься поліпшення.

Таке індивідуальне лікування, яка буде продаватися під назвою Kymriah, передбачає використання власних Т-клітин хворого (тип імунних клітин). Т-клітини беруться з організму пацієнта, криогенно заморожуються, щоб їх можна було транспортувати до центра компанії Novartis у Нью-Джерсі. Там клітини генетично змінюють, аби мати новий ген, що кодує білок, званий химерним антигенним рецептором або CAR (chimeric antigen receptor). Цей білок спрямовує Т-клітини на ціль та знищує клітини лейкемії зі специфічним антигеном на поверхні. Генетично модифіковані клітини потім «вживлюють» у пацієнта. За оцінками Національного інституту раку, щороку діагноз «гострий лімфобластний лейкоз» у США ставлять 3100 пацієнтам віком до 20 років, що робить його найпоширенішим різновидом раку серед дітей. Варіанти лікування, що існують сьогодні, включають хіміотерапію й трансплантацію стовбурових клітин, але у близько 600 пацієнтів дитячого та підліткового віку відбувається рецидив захворювання, а безліч дітей і підлітків лишаються невиліковними.

Девід Мітчелл (David Mitchell), засновник групи під назвою «Пацієнти за доступні ліки» (Patients for Affordable Drugs), заявив, що $475 тис. — надмірна ціна. Він стверджує, що федеральний уряд витратив $200 млн на ранні етапи дослідження терапії CAR-T до того, як компанія Novartis придбала права на неї. Хоча терапія компанії Novartis показала надзвичайні результати у пацієнтів, відкритим залишається питання про те, як компанія зможе швидко виготовляти персоналізовані методи лікування, аби надавати їх пацієнтам в усій країні. За даними Novartis, для створення терапії в середньому потрібно 22 дні, починаючи з часу взяття клітин пацієнта і до їх імплантації. Вже через місяць терапія Kymriah буде доступна у 20 американських лікарнях, зрештою їх кількість буде збільшена до 32. Не є таємницею і те, що терапія CAR-T викликає потенційно небезпечні для життя побічні ефекти у деяких пацієнтів, включаючи неврологічні проблеми та реакцію, яка називається синдромом вивільнення цитокінів.

«А ми ж казали»

Обговорення недоліків і переваг зазначеного методу лікування повертає нас до заяви, опублікованої в Американському журналі з генетики людини (The American Journal of Human Genetics) Американським товариством генетики людини (American Society of Human Genetics), Асоціацією медсестер і спеціалістів з генетичних питань (Association of Genetic Nurses and Counselors), Канадською асоціацією спеціалістів з генетичних питань (Canadian Association of Genetic Counselors), Міжнародним товариством генетичної епідеміології (International Genetic Epidemiology Society) та Національним товариством спеціалістів з генетичних питань (National Society of Genetic Counselors), схваленої різноманітними організаціями, що спеціалізуються на генетичних дослідженнях, з усього світу, від Великобританії до Азії та Африки. Як повідомляє The Verge, у заяві стверджується, що дослідження в області редагування генів для лікування хвороб людини слід продовжувати і підтримувати за рахунок державних коштів. Однак, ембріони з редагованим ДНК ще не повинні «ставати» людьми, адже існує надто багато питань без відповідей, які необхідно вирішити.

Потенціал інструментів для редагування генів, таких як CRISPR, — безмежний: шляхом точного редагування ДНК людини, CRISPR можна використовувати для лікування невиліковних захворювань. Учені з Китаю вже використовують технологію, щоб допомогти пацієнтам боротися з раком легенів. У майбутньому людські ембріони можуть бути відредаговані, щоб зробити їх стійкими до ВІЛ, або виключити гени, які відповідають за генетичні захворювання, наприклад, серповидноклітинну анемію. Хоча CRISPR є дуже точним інструментом типу «вирізати-вставити», він не є ідеальним: іноді можуть мати місце помилки у редагуванні; в інших випадках на бажані зміни ДНК реагують лише деякі клітини, а не всі. Коли генетичні зміни можуть передаватися з покоління в покоління, навіть невелика помилка може змінити людський генофонд назавжди, і ми насправді не знаємо, які наслідки це може мати.

Також існують етичні наслідки: теоретично редагування генів може бути використане для створення «дизайнерських малюків», у яких будуть певні риси, колір волосся чи очей. Біотехніки побоюються, що це призведе до того, що люди з небажаними рисами стануть «непридатними» для суспільства. Редагування генів може також збільшити нерівність у суспільстві: ця техніка — дорога і, ймовірно, такою і залишиться, тож ціна визначатиме коло тих, хто матиме доступ до неї. «Генетична хвороба, колись універсальний загальний знаменник, може натомість стати артефактом класу, географічного розташування та культури», — пишуть автори заяви.

Правила гри у генну модифікацію людини

З огляду на вищевикладене, міжнародна група домовилася про три ключові позиції:

  • Станом на сьогодні ембріони з відредагованим ДНК не повинні перетворюватися на живих дітей.

Пояснення: ми ще мало знаємо про безпеку редагування генів, щоб дозволити вільне існування «модифікованих» людей. Які потенційні наслідки для здоров’я приносять навіть невеликі помилки редагування? Ми ще не знаємо. Необхідно розробити способи ідентифікації та відстеження цих небажаних мутацій та дійти консенсусу щодо прийнятності редагування генома, враховуючи потенціал непередбачених наслідків.

  • Немає підстав забороняти лабораторні дослідження чи позбавляти їх державного фінансування.

Обмеження державних коштів фактично не припиняє дослідження, стверджують автори заяви, наводячи як приклад обмеження на дослідження ембріональних стовбурових клітин, введене за часів президентства Джорджа Буша-молодшого (George W. Bush). Наприклад, дослідження лікування хвороб серця фінансувалося Університетом з питань здоров’я та науки штату Орегон (Oregon Health and Science University), Інститутом фундаментальних досліджень Південної Кореї (Institute for Basic Science in South Korea), а також кількома іншими фондами. Державне фінансування є гарантією того, що дослідження редагування людських генів проводиться у суспільних інтересах.

  • Редагування людських генів у майбутньому не повинно дозволятися, якщо воно не виправдане з медичної та етичної точок зору, а також з урахуванням думок лікарів, вчених і широкої громадськості, серед іншого людей, які страждають від генетичних захворювань.

Глобальне співтовариство має розпочати обговорення того, які генетичні захворювання слід вирішувати за допомогою редагування генів. На думку авторів, слід враховувати, наскільки важким є стан і чи існують інші потенційні способи лікування. Врешті, настав час розпочати обговорення етичних наслідків інженерії людей, з усіма зацікавленими сторонами, включаючи широку громадськість. Звісно генномодифіковані люди без хвороб не з’являться завтра, але враховуючи швидкість розвитку науки, краще, щоб загал розумів за і проти генної інженерії на рівні з науковцями.

ТАКОЖ ПО ТЕМІ:

Джерела: The Verge, Technology Review, переклад підготувала Ірина Гоял, спеціально для «Блог Imena.UA»

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Штучниій інтелект допоміг людям з деменцією візуалізувати спогади з дитинства