Свіжа кров — як стартап у США намагається створити штучне омолоджування

Стартап під назвою Ambrosia обіцяє омолодити тих, хто молодий душею, але старий тілом — щоправда, обіцяне диво обійдеться у $8 тис, а ще доведеться підставити власну вену. Приватна клініка, яку заснувала ця компанія, пропонує переливання плазми від молоді та підлітків до реципієнтів старшого віку.

Хто за цим стоїть

Усім у клініці керує Джессі Кармазін (Jesse Karmazin) — підприємець, який запропонував випробування клінічних технологій для омолодження за рахунок переливання 2 літрів плазми (по суті — крові без еритроцитарної маси).

Декілька науковців та клінічних дослідників твердять, що Кармазін — аферист, його клінічні дослідження не мають жодного наукового підтвердження, а ефект від переливання взагалі не доведений. Інші кажуть, що ті, хто є учасниками дослідження, платять гроші за участь, і потенційно автор може отримати до $4,8 млн від 600 учасників.

Постать засновника цього неоднозначного стартапу не менш цікава — у свої 32 роки Кармазін випустився з Прінстона і каже, що на експерименти його надихнули аналогічні спроби на лабораторних мишах та процедура парабіозу.

За минулі 10 років такі дослідження та проекти вже були, і вони пропонували певні рецепти для запобігання старінню (хоча знову ж таки, всі експерименти виконувалися на мишах). Попри позитивну динаміку, висновки є неоднозначними — публікація 2013 року у науковому виданні Cell продемонструвала, що компонент молодої крові GDF11 збільшує мускульну силу; але інші дослідники не змогли підтвердити ці висновки.

Експерименти із парабіозом — недостатня база для того, аби сказати, що стартап Ambrosia та запропоновані переливання крові дійсно можуть запобігати старінню. В дослідженні, яке було проведене у Гарварді на мишах у лабораторії, переливання крові робили не одноразово (як пропонує робити Кармазін), а упродовж 4 тижнів.

Вивчення проблеми на основі хвороби Альцгеймера

Від мишей — до людей: клінічні дослідження такого роду проводилися і раніше. У Каліфорнійському університеті ефект від переливання крові вивчався на прикладі дослідження стану здоров’я пацієнтів із дегенеративними розладами. Китайці проводили такі дослідження стосовно людей, якні пережили інсульт та частковий параліч і нейродефіцити, пов’язані із ним.

У 2014 році нейробіолог Стенфордського університету Тоні Вайсс-Корей (Tony Wyss-Coray) продемонстрував, що стара миша змогла збільшити зростання нейронів та покращила рівень пам’яті після близько 10 переливань крові від молодих мишей. Отриманий результат спонукав Вайсс-Корея запустити власну компанію Alkahest у Менло-Парк, Каліфорнія, де почав тестувати переливання плазми від молодих людей до хворих на Альцгеймер.

Клінічні дослідження Alkahest були більш переконливими, аніж ті, які зараз проводить за гроші стартап Ambrosia — і цей проект досліджує, наскільки добре старші люди переносять переливання малих доз плазми. Вайсс-Корей твердить, що всі роботи компанії фінансуються мільярдером з Гоконгу, батькові якого переливання плазми допомогло подолати Альцгеймер. У березні 2015 року компанія Grifols проінвестувала у проект $37,5 млн.

Як інші дослідники, Вайсс-Корей занепокоєний тим фактом, що пробні тести у Ambrosia виконуються на платній основі, а оплата йде від самих учасників — адже люди вірять, що зможуть омолодитися завдяки переливанню крові, хоча жодних наукових підтверджень цього немає, а також науковці не можуть сказати, чи тривалим є вплив переливання крові на «омолодження» мишей, що вже казати по людей (це нагадує угорську легенду про княгиню, котра купалася у крові молодих жінок, щоби не старіти).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Непотрібний ризик

Кармазін не поділяє скепсису щодо своїх досліджень, і впевнений, що маса вже наявних досліджень може слугувати достатнім підтвердженням того, що технологія працює. Тестові випробування медик за освітою, який однак не має ліцензії лікаря, Кармазін проводить спільно із Девідом Райтом (David C. Wright), 66-річним лікарем із приватного терапевтичного центру у Монтереї. Райт пропонує альтернативні методи переливання крові із додаванням антибіотиків, вітамінів та інших препаратів — такі методи терапії застосовують під час лікування хвороби Лайма та інших складних захворювань. У січні 2015 року цього лікаря притягали до дисциплінарної відповідальності через переливання антибіотиків, яких не потребував пацієнт, після чого він потрапив до реанімації.

За твердженням Кармазіна, переливання молодої крові виконане було вже для 25 осіб, і це дало вражаючі результати. Історії та чутки ці корисні для маркетингу стартапу, але не мають жодних наукових підтверджень.

Формальною метою Ambrosia є вивчення ефекту молодої плазми крові на більш ніж 100 біомаркерів. До переливання та за місяць після нього кров усіх учасників дослідження перевіряється за біомаркерами — від гемоглобіну до лептину. Але професорка Ірина Конбой (Irina Conboy) із Каліфорнійського університету у Берклі вважає, що результати за біомаркерами не мають ніякого сенсу без контрольної групи пацієнтів, які не отримують такої терапії, як переливання плазми.

Зміна біомаркерів, кім того, може відбуватися через низку факторів — навіть сеанс прийому їжі чи ліків може змінити маркери крові. Хімічні агенти впливу та хвороби можуть видозмінити актуальність та достовірність досліджень. Ambrosia залучає учасників за умови внеску у $8 тис, але Кармазін заперечує, що прагне заробляти на своєму починанні. Критики кажуть, що переливання може спричинити більше проблем та ризиків, аніж реальних ефектів — а вибірка у 35 людей є взагалі нерелевантною. Головне, аби «Амброзія» не стала токсичною і не повторила долю корпорації Theranos.

Джерело: MIT Technology Review

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати