Сповідь параноїка: чи можна втекти від Google?

Виробники обладнання та програмного забезпечення намагаються підсадити нас на «голку» своїх розробок, пропонуючи широкий і ретельно продуманий комплекс продуктів та сервісів. Іноді, як у випадку з Google чи Apple, їхні тенета охоплюють нас настільки міцно, що ми самі не помічаємо, наскільки наше життя залежне від них. Найтін Кока (Nithin Coca), freelance-журналіст, спробував припинити користуватися сервісами лише однієї компанії – Google. Завдання, яке на перший погляд здавалося простим, забрало купу часу та зусиль. Втім йому таки вдалося знайти альтернативні розробки, які були не гірше, іноді – навіть краще. І сьогодні він – один з небагатьох людей на планеті, що не користуються продуктами Google, а на додачу – ще й Facebook.

Перше питання: навіщо?

Насправді Найтін Кока не мав жодних негативних почуттів до Google. Більш того, ще не так давно він був великим шанувальником компанії. Адже протягом багатьох років пошукова система Google була далеко попереду альтернативних розробок, таких як Yahoo, Altavista або Ask Jeeves і дійсно допомагала користувачам знаходити потрібну інформацію в інтернеті, який в той час являв собою мікс недосконалих веб-сайтів та жахливих індексів.

Незабаром Google, окрім пошуку, почала надавати інші послуги, наприклад чудову електронну пошту Gmail. А сервіс Google Docs, запущений в 2007 році, взагалі став революційним, адже дозволяв редагувати електронні таблиці, документи або презентації багатьом користувачам одночасно.

Але як і багато інших людей, Найтін Кока став жертвою експансії Google. Після пошукової системи ми всі перейшли на електронну пошту Google, аналітику Google, фотографії Google та десятків інших сервісів, які були побудовані як єдина екосистема та з’єднані один з одним. Google перетворилася з компанії, що випускає корисні продукти, у механізм для збору даних, який поглинув всіх нас. Google поширює свій вплив в нашому цифровому житті шаленими темпами, як ніхто інший. Навіть Apple та Facebook значно менше впливає на нас, і відмова від цих платформ – скоріше психологічна справа, оскільки означає, що ви залишаєте звичні речі.

Однак Google сьогодні є скрізь. Незалежно від того, який у вас гаджет, швидше за все, у вас є принаймні один додаток від цього виробника. Фактично, сьогодні Google є синонімом пошуку, картографічного сервісу, електронної пошти, веб- браузера, операційної системи на більшості смартфонів. Він навіть забезпечує сервіси для інших програмних додатків, наприклад Uber покладається на карти Google в роботі.

Слово Google тепер присутнє в багатьох мовах, і його глобальне домінування означає, що на ринку все менше гідних альтернатив, особливо якщо ви налаштовані на конфіденційність в застосуванні інтернет-сервісів. І тепер ми не можемо кинути користуватися Google, оскільки не знаємо, як без них жити.

Але правда полягає в тому, що альтернативи таки існують, багато з яких з’явилися в ті роки, коли Едвард Сноуден виявив, що Google брала участь у проекті Prism. Найтін Кока розпочав проект пошуку та переходу на альтернативні продукти наприкінці минулого року. Після шести місяців дослідження, тестування та великої кількості проб і помилок, він зміг знайти альтернативу для всіх продуктів Google. Дещо із знайденого, на його подив, було навіть кращим.

Трохи застережень

Найбільша складність у відмові від Google полягає в тому, що значна кількість альтернатив, особливо тих, що розповсюджуються у відкритому вихідному коді, не є зручними для користувачів. Адже мало хто здатний  використовувати командний рядок для керування програмою.

І все ж таки ці альтернативні програми надають майже той самий набір функцій, що й Google. Хоча для деяких з них знадобиться власний веб-хостинг або доступ до сервера з правами адміністратора.

Значну допомогу у міграції з одного сервісу на інший надає Google Takeout. Цей додаток здатний вивантажити увесь архів електронної пошти та завантажити його на комп’ютер для доступу через Thunderbird. Те ж саме можна сказати про Google Календар або Google Docs – файли останнього можна перетворити у формат ODT і відкривати їх у будь-якому текстовому процесорі.

Ось вони – альтернативні продукти

Пошук

DuckDuckGo та Startpage – це пошукові системи, орієнтовані на конфіденційність, вони не збирають жодних ваших пошукових даних. Разом вони здатні вирішити всі питання, які раніше виконував Google.

Інші альтернативи. Насправді їх небагато, оскільки частка Google сягає 74% на глобальному ринку пошуку, а решта існує тільки завдяки тому, що Google заблокований в Китаї. Тим не менше, Ask.com все ще існує, крім того, є Bing …

Chrome

Mozilla Firefox нещодавно отримала потужне оновлення, що значно поліпшило продукт у порівнянні з попередніми версіями. Він створений неприбутковою організацією, яка активно працює над захистом приватності. Тому, насправді, немає жодної причини у використанні Chrome.

Інші альтернативи: уникайте Opera і Vivaldi, оскільки вони використовують платформу Chromium. В якості альтернативного додаткового браузера можна обрати Brave.

Hangouts та Google Chat

Jitsi Meet – безкоштовна Open Source альтернатива Google Hangouts. Ви можете використовувати її безпосередньо в браузері або завантажити додаток. Це швидко, безпечно і працює практично на кожній платформі.

Інші альтернативи: Zoom став популярним в професійному просторі, але вимагає від вас сплати за більшість функцій. Open Source платформа Signal, що націлена на захищені повідомлення, також надає можливість дзвонити – але тільки з мобільного пристрою. Уникайте Skype, оскільки він може перехоплювати ваші дані і відрізняється жахливим інтерфейсом.

Google Maps

Для десктоп-систем варто скористатися Here WeGo – він завантажується швидше і може знайти майже все те, на що здатний Google Maps. Але з дивної причини тут відсутні деякі країни, такі як Японія.

Для мобільних платформ оптимальний Maps.me, хоча спочатку цей додаток був просто чудовим вибором, але далі став менш корисним, коли розробники модернізували його з фокусом на навігації для водія. Maps.me – доволі хороша розробка, більш зручна в автономному режимі, ніж Google, що дуже корисно для часто подорожуючих.

Інші альтернативи: OpenStreetMap – прекрасний проект, але його функціональність залишає бажати кращого.

Просто, але не безкоштовно

В деяких випадках пошук альтернативних варіантів був вельми складним Наприклад, якщо шукати альтернативу Gmail, то нема сенсу переходити на поштовий сервіс від інших технологічних гігантів. Це означає, що ні Yahoo Mail, ні Microsoft Outlook не підходять під вимоги конфіденційності.

Пам’ятайте, що безліч служб Google є безкоштовними (не кажучи вже про конкурентів, включаючи Facebook) саме тому, що компанія активно монетизує наші дані. А от щоб альтернативним сервісам вижити без такого рівня монетизації даних, їм доводиться стягувати з нас плату. Але не всі готові платити, щоб захистити свою конфіденційність.

Gmail

ProtonMail був заснований колишніми вченими CERN, що працюють у Швейцарії, країні з сильним захистом приватності. Але переваги ProtonMail полягають в тому, що на відміну від більшості інших програм, націлених на конфіденційність, тут справді зручний для користувача інтерфейс. Він подібний до Gmail, з ярликами, фільтрами та теками, і вам не потрібно нічого знати про безпеку чи конфіденційність, щоб використовувати його.

Безкоштовна версія надає лише дає 500 МБ пам’яті. За додаткову плату можна отримати обліковий запис з обсягом сховища 5 Гб разом з послугою VPN.

Інші альтернативи: Fastmail не є орієнтованим на конфіденційність, хоча теж має чудовий інтерфейс. Також можна спробувати Hushmail і Tutanota, функціональність яких нагадує ProtonMail.

Google Calendar

Календар Fastmail виявився напрочуд незручним у користуванні, і тут виникла ще одна проблема. Продукти Google стали настільки популярними в деяких сегментах ІТ, що в них практично немає альтернативи. Тому перебравши кілька інших посередніх варіантів, Найтін Кока таки обрав Fastmail як другу електронну пошту та календар.

Можливо є більше складні технологічні варіанти, але для їх використання потрібні певні технічні знання та доступ до веб-сервера.

Google Docs, Диск, фотографії та контакти

NextCloud  – це повнофункціональний, безпечний Open Source пакет, який має інтуїтивно зрозумілий та зручний для користувача інтерфейс. Проблема в тому, що вам знадобиться власний хостинг, щоб встановити Nextcloud. Автор вже мав такий хостинг для розміщення власного веб-сайту, тому зміг швидко встановити NextCloud. Також треба отримати сертифікат HTTPS. Найтін Кока його отримав безкоштовно від Let’s Encrypt. Взагалі, вся ця процедура звичайно набагато важча у порівнянні з відкриттям облікового запису Google Диск, але й не надто складна.

Nextcloud також можна використовувати як альтернативу для зберігання фотографій та контактів Google, які  синхронізувані з телефоном за допомогою CalDev.

Інші альтернативи: Є різні додатки з відкритим вихідним кодом, такі як OwnCloud або Openstack. Деякі платні  варіанти теж непогані, наприклад Dropbox та Box є незалежними організаціями, які не отримують прибутку від продажу ваших даних.

Google Analytics

Matomo – формально називається Piwic, це аналітична платформа, про хостінг якої треба потурбуватися власноруч. Хоча вона не така функціонально багата як Google Analytics, але прекрасно підходить для розуміння основного трафіку веб-сайту. Додатковим бонусом можна вважати те, що ніхто сторонній (наприклад, Google), не має інформації про ваш трафік.

Інші альтернативи: насправді не так багато. OpenWebAnalytics — це ще один варіант із відкритим вихідним кодом, крім того, є деякі платні сервіси, такі як GoStats та Clicky.

Android

LineageOS + F-Droid App Store. На жаль, світ смартфонів перетворився на фактично дуополію, оскільки Google Android та Apple iOS контролюють майже весь ринок. Кілька корисних альтернатив, що існували 3-6 років тому, такі як ОС Blackberry або Firefox OS Mozilla, більше не підтримуються.

Таким чином, наступним найкращим варіантом є Lineage OS: сфокусована на конфіденційності, відкрита версія Android, яку можна встановити без сервісів або програм Google. Звичайно, це потребує деяких технічних знань, оскільки процес встановлення не є абсолютно простим, але він працює дуже добре, і не містить «сміття», яке поставляється з більшістю установок Android.

Інші альтернативи: Гм … Windows 10 Mobile? PureOS виглядає багатообіцяючим, так же як і UbuntuTouch.

Неочікувані проблеми

Перш за все, процес міграції тривав набагато довше, ніж планувалось спочатку, в основному, через відсутність інформації про якісні альтернативи та проблему переміщення даних з Google на інші платформи. Але найважчим був процес заміни електронної пошти, і тут немає провини  ProtonMail або Google.

Фактично, одним з найбільших плюсів Gmail є його здатність відфільтрувати спам. Це означає, що вам більше не треба час від часу змінювати електронну адресу, щоб позбутися набридливих спамерів.

Електронна пошта – ключ до використання інтернету. Якщо вам потрібно створити обліковий запис Facebook, підключитися до онлайн-банкінгу, ви залишаєте там свою електронну адресу. Якщо ви хочете змінити поштову скриньку, вам треба оновити свою адресу email на всіх цих службах.

Як не дивно, далеко не всі інтернет-сервіси дозволяють легко замінити адресу користувача. Кілька сайтів не дозволяють вам зробити це у власному кабінеті, А одна служба навіть вимагала, щоб Найтін Кока закрив свій обліковий запис і відкрив новий, оскільки вони не могли змінити адресу електронної пошти. Інші примушували дзвонити до служби підтримки клієнтів, щоб зробити зміни в обліковому записі.

Ще більш дивно, що деякі інтернет-сервіси дозволили замінити адресу email, але все одно продовжували надсилати повідомлення на стару адресу Gmail. В підсумку автор був змушений кілька місяців використовувати свій обліковий запис Gmail разом з новою скринькою ProtonMail, щоб переконатись, що важливі листи не втрачені. Це була основна причина, чому відмова від Google зайняла цілих шість місяців.

Чи справді альтернативні продукти не гірше Google?

Деякі з додатків навіть краще! Наприклад, Jitsi Meet дуже добре працює і вимагає меншої пропускної спроможності інтернет-каналу, і більш дружній до платформ у порівнянні з Hangouts. Firefox є більш стабільним і споживає  менше оперативної пам’яті, ніж Chrome. Календар Fastmail набагато краще інтегрується з часовим поясом.

Далі, ProtonMail по функціональності наближається до Gmail, але не має деяких корисних інтеграцій, таких як планувальник електронної пошти Boomerang. Також в ProtonMail немає функції контактів, хоча для цього можна використовувати  Nextcloud. Що стосується Nextcloud, то він чудово підходить для розміщення файлів, контактів, а також має відмінний інструмент для нотаток (плюс безліч інших плагінів). Але він не надає таких функцій редагування документів, таких як Google Docs. Взагалі, поки що якісної альтернативи для Google Docs немає.

Якість деяких додатків залежить від місця розташування. Так, Maps.me краще, ніж Карти Google, у певних країнах (наприклад, в Індонезії), але в деяких набагато гірше (включно зі США).

Інші сервіси вимагають пожертвувати деякими функціями. Наприклад, Piwic — доволі бліда альтернатива Google Analytics, програмі бракує багатьох докладних звітів або функцій пошуку першого. DuckDuckGo чудово підходить для загального пошуку, але має проблеми зі специфічним пошуком, до того ж іноді виникають помилки при пошуку контента, не пов’язаного з англійською мовою.

Шлях розвитку: що далі

Відмова від Google принесла Найтіну почуття свободи. В кінці кінців велика залежність від продуктів однієї компанії є однією з форм поневолення, особливо коли ваші дані використовуються для фінансових операцій. Більше того, чимало альтернативних продуктів анітрохи не гірше. А в якості бонусу ви отримуєте відчуття справжнього комфорту, оскільки знаєте, що контролюєте свої дані.

Монополія Google, Facebook, Apple та інші технічних гігантів — це тупіковий шлях. Мають з’являтися та конкурувати нові гравці, як колись інструмент пошуку Google конкурував з тодішніми гігантами Altavista та Yahoo, або соціальна мережа Facebook змагалася з MySpace та Friendster.

Сьогодні мало хто з нас навіть намагається використовувати інші продукти, просто тому що ми звикли до Googling. І ми навіть не намагаємось знайти альтернативу Facebook, адже всі наші друзі знаходяться на Facebook. Це зрозуміло. Тому можливо вам не потрібно повністю відмовлятися від Google, але дайте шанс альтернативним продуктам. Ви будете здивовані, коли дізнаєтесь, що межами світу Google є чимало цікавих розробок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: Medium

 

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24