У Google вигадали спортивну дисципліну для робоособак

Наприкінці 1970-х років в Англії вигадали аджиліті — змагання для собак, на яких вихованець проходить смугу перешкод під керівництвом господаря. Для перемоги важливими є швидкість, розвинені рефлекси та увага до деталей, що дозволяє оцінити здібності різних порід.

Надихнувшись цим прикладом, вчені з Google DeepMind розробили курс для чотириногих роботів Barkour. Назва поєднує два слова: bark (гавкіт) та parkour (паркур). Однак поки що робособаки справляються набагато гірше за реальних тварин.

За останнє десятиліття в індустрії чотирилапих роботів стався великий прогрес. Один із прикладів — Spot від Boston Dynamics. Проте порівнювати їхні успіхи складно, оскільки немає певного стандарту, вважає вчений Google DeepMind Атіль Іскен.

За його словами, на відміну від інших показників Barkour включає різноманітні перешкоди, що поєднують різні типи поведінки, такі як ходьба, підйом та стрибки. Щобільше, обмеження часу спонукає приділяти увагу швидкості, зберігаючи при цьому точність і різноманітність рухів.

Зазвичай майданчики для аджиліту займають до 743 кв. м, але версія Barkour — всього 25 кв. м. Іскен та його колеги обрали чотири види перешкод: майданчики для старту та фіналу, стійки, гірку та бар’єр для стрибка.

Як і в традиційних змаганнях, роботи втрачають очки, якщо не долають перешкоду або пропускають її, а також якщо перевищують ліміт часу в 11 с.

Щоб оцінити складність маршруту, у DeepMind розробили два підходи до навчання:

  • спеціалізований — тренує кожну потрібну навичку, наприклад стрибки та підйом по схилу;
  • загальний – використовує симуляції спеціалізованого навчання.

Перший підхід показав порівняно кращі результати: 25 проти 27 с.

Проте обидві групи не лише перевищили ліміт часу, а й поступилися двом маленьким собакам — таксі та метису шпіца та чихуахуа, які пройшли смугу перешкод менш ніж за 10 с.

«Як показав цей тест, між роботами та тваринами, як і раніше, є велика різниця в спритності», — такого висновку дійшли вчені.

Продуктивність роботів не виправдала очікувань, але, на думку команди, це говорить про те, що ще є можливості для зростання та покращення. Іскен сподівається, що Barkour стане стандартом в індустрії, оскільки експеримент легко відтворити.

У майбутньому команда DeepMind хоче вивчити роль людей-партнерів у таких змаганнях.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Spectrum

Читайте также:

Новий Atlas від Boston Dynamics

Робособака встановила новий рекорд Гіннеса в спринті на 100 метрів

Засновник Boston Dynamics про майбутнє робототехніки

Робособаки Boston Dynamics виступили на показі бренду Coperni