Українцям відшкодують кредити на альтернативну енергетику за рахунок держави

Державний банк відшкодовує від 25 до 40% кредиту на відновлювальну енергетику для ОСББ та приватних будинків.

Як розповідає експерт з відновлювальних джерел енергії Максим Бабаєв (Національний екологічний центр України) перехід на відновлювальні джерела коштовний, але окупний та надзвичайно вигідний.

«Ставимо сонячні колектори — так, вони дорогі і так, не кожен може собі це дозволити. Але таким чином ми отримуємо безкоштовне джерело енергії. Ми впевнені, що буде певна кількість днів, в які ми будемо економити енергію, і ця кількість сонячних днів відносно стала впродовж року.

Будь-які заходи по підвищенню енергоефективності житла, наприклад, заміна вікон, так це дорого, але ми отримуємо економію відразу ж. Це правило діє відносно усієї відновлювальної енергетики і енергозбереження – це дорога штука, утеплення дороге, заміна вікон, заміна дверей – це все дорого. Але ми отримуємо економію за рахунок того, що ми або не споживаємо ресурсів, або споживаємо ресурси, які є безкоштовними і завжди будуть безкоштовними.»

Держава підтримує заходи, пов’язані зі збільшенням енергоефективності та переходом на альтернативні джерела енергії.

Keir2126_Harlow

Як каже експерт, громадськість довго боролася за введення таких програм в Україні. Адже в більшості розвинутих країнах такі програми існують давно:

«Засоби по збільшенню енергоефективності, по переходу на відновлювальні джерела енергії коштують дорого і людям часто треба брати кредит. Якщо це приватний будинок – є господар цього будинку і він може на себе брати цей кредит. Якщо це багатоповерхівка, тут уже важче, бо вона спільно належить усім власникам і немає якоїсь структури, яка б відповідала за цей будинок. Тобто, немає юридичної особи, яка б на себе могла оформити кредит.

Якщо у нас є ОСББ, то в нас є можливість взяти участь в тій самій державній програмі по фінансуванню енергоефективних заходів, за якою через Державний банк відшкодовується до 40% від тіла кредиту, або вартості обладнання, яке закуповується для утеплення, переходу на альтернативні джерела енергії та на різні роботи, які підвищать ефективність використання ресурсів.

Така програма вже діє, вже видаються перші кредити, вже йдуть перші платежі. Тобто, механізм дієвий і перспективний, і в залежності від кількості кредитів, які будуть брати люди, фінансування програми буде збільшуватися.

Насправді, не тільки ОСББ можуть брати такі кредити: для власників приватних будинків є подібна програма. Там відшкодування до 25% від тіла кредиту( але не більше 10 000 грн.). Кредит видається на заходи по утепленню, по заміні вікон, дверей, по встановленню енергоефективного обладнання; на перехід від газового опалення на твердопаливні та електричні котли.»

Технології для заощадливого використання енергетичних ресурсів беруть на озброєння провідні компанії по всьому світу. Нещодавно до них долучилась і японська Honda – про що йшлося в огляді «Honda Smart Home».

Читайте также:

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж

12 стартапів з України на CES 2023