Як аудіосигнали брендів впливають на наш вибір

Рев лева з заставки Metro-Goldwyn-Mayer. Знамениті дзвони NBC. Божественний акорд при завантаженні комп’ютерів Apple. Компанії вже давно використовують аудіосигнали, щоб відрізнитися від конкурентів і створити ефект впізнавання.

Зображення, яке має звук

Останнім часом звуки стали використовуватися більш широко — перш за все в розумних колонках з голосовими помічниками від Amazon, Google та Apple. Але пристрої не завжди повинні говорити, щоб бути почутими.

Побутова техніка більше не видає прості сигнали на кшталт «біп» або «дзень» – тепер вона відтворює цілі музичні фрагменти. У пошуках унікальних звукових сповіщень виробники звертаються до таких експертів, як Одрі Арбін (Audrey Arbeeny), CEO Audiobrain. Ця компанія придумує оповіщення та інші елементи аудіобрендінгу. Так, звук запуску IBM ThinkPad і вітання Xbox 360 – це робота Audiobrain.

Ви можете скептично ставитися до ідеї, що звукові повідомлення роблять домашні справи більш приємними та навіть здатні емоційно прив’язати вас до посудомийної машини. Але компанії вважають інакше, і не без причини.

Люди завжди сприймали звуки як сигнали про хід процесу. Хороший тріск — вірна ознака того, що дерево горить як треба, шипіння при приготуванні м’яса — доказ того, що досягнута відповідна температура. Доцифрові пристрої видавали свої звуки: годинник цокав, затвор камери клацав. Можливо, ці аудіосигнали не створювалися спеціально, але вони давали знати, що все працює.

Прикладом пристрою з минулого, який передавав дані через звук, є лічильник Гейгера. Винайдений в 1908 році для вимірювання іонізуючого випромінювання, він робить чутне клацання, що сигналізує про наявність альфа-, бета- або гамма-частинок. Десятиліття потому популярним став термін «аудіоіконка» (earcon) – він означає сигнал, що передає легко впізнавану інформацію. Як іконка — але не візуальна, а звукова.

Одна з перших пральних машин з музичними повідомленнями з’явилася в 1952 році, а до 1980-х років кухонні прилади по всьому світу видавали однотонні сигнали, щоб попередити про завершення прання, миття посуду, приготування кави та іншого.

Цифрова революція, а також зменшення розмірів і вартості комп’ютерних чіпів дозволили вбудовувати в побутову техніку аудіофайли у форматі MP3. Деякі з цих звуків залишаються досить простими, але спостерігається тенденція до створення складніших композицій з більш серйозними амбіціями.

Зокрема, Audiobrain створював для пральної та сушильної машини Whirlpool Smart All-in-One оповіщення в рамках маркетингової компанії «Щоденна турбота», покликаної викликати у покупців почуття сімейної ніжності та любові. Для цього були записані дотики пальців до джинсової тканини та мелодії арфи.

Whirlpool Smart All-in-One

Звуки все ще функціональні, але водночас вони м’яко підштовхують нас до виконання завдань і створюють настрій. Людина, що пере шкарпетки, стає героєм у домашній драмі, впевнений Брендон Сатанек (Brandon Satanek), старший менеджер по розробці продуктів і призначеного для користувача інтерфейсу в Whirlpool. А повідомлення стають саундтреком до цього фільму.

У Whirlpool вважають, що зроблені на замовлення звуки підсилюють лояльність клієнтів до бренду: якщо вам подобається те, що ви чуєте, то ви продовжите купувати техніку того ж виробника, пояснює Сатанек.

Чи так це насправді, залишається відкритим питанням. Звук більш інтуїтивний, ніж зір, говорить Даніель Левітін (Daniel Levitin), нейробіолог і автор книги This Is Your Brain on Music. Людей легше вразити звуком, тому що, на відміну від зору, він обробляється безпосередньо в мозку.

Численні дослідження в області споживчої психології свідчать про те, що звуки дійсно впливають на прийняття рішень. У відомому експерименті 1990-х років британські покупці купили в п’ять разів більше французького вина, ніж німецького, коли в магазині грали французькі мелодії. Коли включили німецьку музику, лідером стало вино з Німеччини. Ще одне дослідження показало, що звук гральних автоматів може підштовхувати людей до продовження гри та навіть змушувати їх робити більш ризиковані ставки.

Audio UX, студія аудіобрендінга з Нью-Йорка, нещодавно замовила дослідження, яке показало, що люди вважають за краще купувати техніку з унікальними звуками. Звичайно, ці висновки отримала зацікавлена ​​сторона, але їх підтверджують і роботи незалежних дослідників. Так, Віджайкумар Крішнан (Vijaykumar Krishnan), глава кафедри маркетингу в Університеті Північного Іллінойсу, з’ясував, що зміна звукового логотипа продукту на більш впізнаваний збільшує його продаж.

Вчені також попереджають, що звуки побутової техніки повинні відповідати очікуванням покупців. Наприклад, духовку, яка зазвичай не робить багато шуму, не потрібно навантажувати занадто великою кількістю повідомлень.

Однак разом зі збільшенням числа унікальних звуків в домашніх приладах все більш неминучим здається наступ побутової какофонії. Можливо, аудіосигнали й допомагають виробникам збільшувати продажі, але все ж перш за все дизайнер продукту повинен вдаватися в питання: чи може пристрій бути беззвучним? У найближчому майбутньому найбільш популярними цілком можуть виявитися машини, які знають, коли їм краще вщухнути.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: TheAtlantic