Що таке ASMR і чому цей жанр такий популярний в інтернеті

Колись відчуття поколювання в мозку були невимовною психологічною дивиною. Поки раптово вони не стали YouTube-феноменом.

Коли Дженніфер Аллен дивилася відео про космос, вона іноді відчувала дивне почуття: ніби щось лоскоче її мозок, а по черепу розтікається тепла хвиля. Їй подобалися ці відчуття, але вона не знала, що їх викликає; вона ніколи з цим не стикалася. З того часу вона стала шукати пояснення цьому в інтернеті. Але довгий час її пошуки не давали ніяких результатів.

Тільки через десять років вона змогла знайти схожий опис своїх відчуттів. Хтось написав в блозі пост під назвою «Дивні, але приємні відчуття». У коментарях під постом багато хто почав ділитися випадковими відео- та аудіозаписами з інтернету, де хтось розчісує волосся або відмикає пошкоджений замок. Всі ці відео містили в собі якусь м’якість, яку складно було описати. Хтось наполягав на необхідності наукового дослідження для кращого розуміння цих відчуттів, хтось переживав про соціальні наслідки: невже, вони збоченці? Або це якась хвороба?

«Багато хто називав це явище мозковим оргазмом, і це звучало як якийсь еротичний фетиш», — згадує Аллен.

Аллен активно брала участь в цих обговореннях і навіть пробувала провести дослідження. Вона зауважила, що це відчуття її заспокоювало, але порахувала, що для залучення наукового інтересу потрібно придумати більш точну і строгу назву, ніж «мозковий оргазм». У лютому 2010 року ця назва з’явилася на світ: автономна сенсорна меридіональна реакція або ASMR.

Незабаром вона зареєструвала групу «ASMR Group» на Facebook, де люди продовжили ділитися посиланнями на різні відео — тільки тепер це були не випадкові звуки, а новий жанр ASMR. Найчастіше ці відео знімали жінки — вони просто розповідали щось своїм м’яким голосом. Першою роботою такого жанру було відео «Whisper 1 – hello!», Викладене у 2009 році.

Сьогодні ж легіони (здебільшого жінок) випускають близько 500 нових відео щодня. Вони жують в мікрофон жуйку, гортають книжки або просто щось їдять.

Крейг Річард, професор психології в Університеті Шенандоа, вперше почув термін ASMR в подкасті у 2013 році. Спочатку ця тема його ні краплі не зацікавила, поки він не побачив відео, в якому художник Боб Росс малює свої картини.

Після цього Річард став шукати дослідження по ASMR. Він не знайшов нічого академічного — тільки сайти та форуми, які вивели його на групу в Facebook. Він зв’язався з Аллен і вони провели онлайн-опитування, в якому взяли участь понад 25 тисяч чоловік. Річард також відкрив ASMR University — онлайн-архів, в якому зібрані цікаві дослідження по цій темі.

І все одно наукове розуміння питання поки просувається повільними темпами. Фінансування ASMR-досліджень складно виправдати, і різноманітна природа звуків, що викликають приємні відчуття, може привести до «гучних» даних. На даний момент ASMR University перераховує тільки десять досліджень. Більша частина з них були опубліковані в авторських журналах. У найсерйозніших дослідженнях використовувалася функціональна магнітно-резонансна томографія для визначення активності кровотоку в мозку під час цих дивних відчуттів. Результати показали, що ASMR може бути пов’язана з «аффіліативною поведінкою», яка, як відомо, виділяє гормони гарного самопочуття, такі як окситоцин.

Річард розглядає ці результати з точки зору еволюційної біології. Він вважає, що ASMR призначена для допомоги в розмноженні й виживанні, і зазначає, що звуки на зразок шепоту або розчісування волосся мають сильну схожість з тим, як люди заспокоюють дітей. Але якщо ASMR грає ключову роль у виживанні, чому лише деякі люди її відчувають? І чому зараз дослідження цього відчуття так актуальні?

Коли відео «Whisper 1 – hello!» Тільки набирав обертів в групі Аллен на Facebook, Гібі — одна з провідних ASMR-дівчат на YouTube — навчалася в школі. Як і багато тінейджерів вона відчувала проблеми зі сном. Іноді вона дивилася YouTube, щоб розслабитися і заснути. З цього все і почалося.

З відео про макіяж вона поступово перейшла на ASMR. Це захоплення залишилося у неї в університеті. У 2016 році Гібі подумала, що, може сама робити кращий контент, і влітку перед випускним роком запустила канал, на якому регулярно виходили ASMR — відео — Gibi ASMR. Через шість місяців після закінчення університету вона добре заробляла на рекламі, і канал став її повноцінною роботою. Сьогодні на неї підписані понад 1,8 мільйона чоловік.

«Якщо людина засинає під мої відео — це комплімент», — каже Гібі.

Гібі розповідає, що більшість її глядачів добрі і енергійні. Під її відео вони залишають тисячі коментарів: вони оцінюють її голос і розповідають про те, як вона допомогла їм полегшити безсоння і стрес. Але деяких її ніжний тон вводить в оману.

Вона розповіла, як один фанат повірив, що вона розмовляє безпосередньо з ним. Він відправляв їй тисячі повідомлень, і вона звернулася в поліцію. Інші ж шанувальники копалися в її минулому і знаходили її старі фотографії зі школи. Такі речі — звичайне явище для молодих дівчат, що знімають ASMR-відео. Гібі намагається всіма силами захистити своє особисте життя. Вона не говорить нікому своє прізвище, не розповідає про свої стосунки й навіть про місто, в якому живе. Якщо фанат зустрічає її біля будинку, вона прикидається, що приїхала сюди відпочивати.

Жанр ASMR приречений на те, щоб здаватися сексуальним — а яким ще можна назвати задоволення і поколювання в мозку під час перегляду на самоті відео з симпатичними дівчатами? Чи є ті, кому ці звуки здаються приємними, диваками? Цим питанням задається Дженніфер Аллен з моменту появи терміна «мозковий оргазм».

Хай там як, гендерний дисбаланс блогерів здається підозрілим. ASMR поєднує в собі якості подкастів і порно. Але все це виходить за межі простої похоті. Протягом людської історії жінки брали на себе ролі по догляду. Тому не дивно, що наш мозок знаходить мир і спокій в жіночих голосах. Але чи нормально це? Ніхто не знає. Сидячи на самоті перед монітором, нічого більше не здається таким вже дивним.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Активне шумозаглушення в навушниках: шкода та користь

Історія розвитку саунд дизайну на прикладі топових фільмів

У метавсесвіті кожен зможе звучати як Морган Фрімен

Потрясний AI: як засоби машинного навчання допомагають сейсмологам