Активне шумозаглушення в навушниках: шкода та користь

Хто не любить слухати музику без набридлого галасу великого міста? Це стало можливим завдяки появі в навушниках технології активного шумозаглушення. Залишилося розібратися, наскільки вона є безпечною.

Технологія активного шумозаглушення (Active Noise Cancelling, ANC) з’явилася в навушниках ще 35 років тому. Але її активне використання почалося відносно недавно, і лише кілька років тому вона перестала бути долею флагманських пристроїв і стала активно застосовуватися в моделях середнього рівня. Минулого ж року ринок глибоко струснула поява зовсім бюджетних TWS-навушників з активним шумодавом.

Тому не дивно, що в наш час інтерес до активного шумозаглушення великий як ніколи. А разом зі зростанням числа користувачів навушників з ANC постало питання про те, наскільки безпечна ця технологія.

Як працює активне шумозаглушення

Принцип роботи активного шумозаглушення досить простий. Будь-який звук – це насамперед хвиля. А щоб хвиля не дійшла до потрібної точки, її потрібно погасити за допомогою іншої хвилі. Цим і займається ANC.

На зовнішній стороні будь-яких навушників з ANC знаходяться чутливі мікрофони, що уловлюють всі зовнішні шуми. Вони передають їх на DSP-процесор навушників, що інвертує ці шуми, а внутрішній динамік відтворює отриманий від DSP звук. В результаті дві звукові хвилі гасять одна одну, а ви продовжуєте насолоджуватися приємною музикою.

Звучить просто, правда? Але насправді перед розробниками систем активного шумозаглушення стоїть дуже складне завдання. Адже для інтерференції звукових хвиль процесор навушників не тільки повинен згенерувати звук у протифазі, він має зробити це за частки секунди. Так, щоб внутрішній динамік навушників почав відтворювати «антизвук» одночасно з проходженням повз нього оригінального звуку.

Власне, саме через затримку з генерацією «антизвуку» активне шумозаглушення не завжди ефективно справляється зі своєю роботою. Сам же ANC може працювати лише на обмеженому діапазоні частот і не справляється із надто високими або надто низькими звуками. Можливостей невеликих мікрофонів навушників для цього просто не вистачає.

Втім, саме в зоні відповідальності ANC і знаходяться всі звуки, що найбільш дратують користувачів, починаючи від гулу автомобілів і закінчуючи голосами інших людей. Разом з пасивним шумом придушення навушників цього достатньо для того, щоб насолоджуватися музикою майже в повній тиші.

Наскільки шкідливе активне шумозаглушення

У деяких людей, які використовують навушники з активним шумопоглинанням, може виникати ряд неприємних відчуттів: закладеність у вухах, головний біль, запаморочення або нудота.

Це пов’язано з тим, що при роботі ANC мозок людини отримує суперечливу інформацію від органів чуття. Він бачить машини, що проїжджають, відчуває відповідну вібрацію від них, але не чує їх. Такі суперечливі сигнали можуть заплутати вестибулярний апарат, викликаючи неприємні відчуття в організмі.

Подібні проблеми зазвичай властиві людям зі слабким вестибулярним апаратом, і їм не рекомендується використання активного шумозаглушення. На щастя, таких людей зовсім небагато, а більшість ставиться до ANC абсолютно нейтрально, лише іноді стикаючись із відчуттям тиску на вухо. Зазвичай це відбувається, коли шумодав працює на максимум, щосили намагаючись відгородити вас від занадто вже гучних звуків зовні.

Головне при використанні активного шумозаглушення не забувати, що ви знаходитесь на вулиці з усіма властивими їй небезпеками. Тому не забувайте відключати шумодав при переході через дорогу або на пішохідній доріжці, де раз у раз снують велосипеди та самокати. Їх краще чути наперед.

У чому користь активного шумозаглушення

Як слухати музику в галасливому місці без активного шумозаглушення? Зрозуміло, збільшивши її гучність у навушниках, що робить більшість користувачів. Але висока гучність дуже шкідлива для слуху, який з часом ставатиме все гіршим і гіршим. А активний шумодав елегантно розв’язує цю проблему, і ви можете насолоджуватися улюбленою музикою з комфортним рівнем гучності.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Історія розвитку саунд дизайну на прикладі топових фільмів

У метавсесвіті кожен зможе звучати як Морган Фрімен

Концепт бездротових навушників JBL з сонячною панеллю

Історія технологій в області органів відчуттів: слух, зір. Частина 2