Як цифрове моделювання допомагає відновити Нотр-Дам

Близько чотирьох років тому сталася пожежа в Нотр-Дамі — католицькому соборі в Парижі, який щороку залучав мільйони відвідувачів. Відновити об’єкт допомагає цифрова модель, яку створювали понад рік. Вона дозволяє організувати різні етапи робіт — оцінити стан об’єкта, розмістити техніку і навіть прогнозувати ризики в майбутньому.

Цифрова модель Нотр-Дама включає:

  • понад 12 тис. об’єктів;
  • понад 30 тис. кв. м кам’яної стіни;
  • понад 3,9 тис. кв. м свинцевого даху;
  • 186 склепінь.

«Це дозволяє зрозуміти багато про те, як будівля складається воєдино, як вона сконструйована», — пояснює Ендрю Анагност, CEO Autodesk.

Компанія надала проєкту технічні консультації, програмне забезпечення та фінансову допомогу невдовзі після пожежі.

Ще до події французька компанія Art Graphique & Patrimoine (AGP) зробила детальні цифрові фотографії більшої частини собору. Потім AGP та Autodesk знову відсканували об’єкт, щоб зрозуміти, як він змінився.

Art Graphique & Patrimoine та Французька державна установа зі збереження та реставрації Нотр-Дама

Для цього працівники провели 3D-сканування собору за допомогою лазерного та фотообладнання. Після цього на основі цих даних детально відтворили форми та об’єкти — аж до окремих будівельних блоків. Це дозволило експертам побачити, як пожежа вплинула на форму будівлі (що допоможе забезпечити її стійкість) та спланувати реконструкцію.

«Потрібно було близько року, щоб зібрати всі ці точки та перетворити їх на інтелектуальні об’єкти, — каже Ніколя Мангон, віцепрезидент зі стратегії в галузі архітектури, інженерії та будівництва Autodesk. — Ми використовували два різні набори даних та об’єднали їх, щоб побачити дірки в даху і те, чи змістилася основна конструкція».

Art Graphique & Patrimoine та Французька державна установа зі збереження та реставрації Нотр-Дама

3D-модель допомагає архітекторам та інженерам виконувати різні завдання — від моделювання варіантів освітлення до планування того, як розмістити вантажівки, крани та інше обладнання на маленькому острові, де розташований собор. Крім того, за їх допомогою складають план для бригад, яким доводиться працювати в досить обмеженому просторі середньовічної церкви.

Art Graphique & Patrimoine та Французька державна установа зі збереження та реставрації Нотр-Дама

Очікується, що собор відкриють наступного року. Але навіть після цього 3D-модель зможе відігравати важливу роль: за словами Мангона, зараз компанія обговорює питання, щоб надалі залучити її в управлінні комплексом. Наприклад, використовувати сенсори, які визначать місце розташування будь-яких майбутніх пожеж.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Людина з майбутнього або як технології майбутнього оточують нас вже зараз

Колишні інженери Google представили повністю автономний робот-пилосмок Matic

Висока кухня зі смаком науки або як тарілка перетворює подачу страв у шоу