До яких небезпечних наслідків може призвести інтернет речей

Усі напевне чули про інтернет речей або ж, як називають, IoT. За останні декілька років, інтернет речей набрав нечувану популярність. Але окрім плюсів, він має також і свої мінуси та навіть потенційні загрози. Журналіст Фархат Манджу (Farhat Manju) розповів у чому полягають недоліки IoT-приладів та чим вони можуть бути небезпечними для суспільства.

Вже пройшло 40 років з того часу, коли Білл Гейтс та Пол Аллен заснували компанію Microsoft. Вони мали перед собою ціль – щоб у кожного в домі був персональний комп’ютер. Ніхто не вірив у цю маячню, тому їм ніхто не заважав. Але тоді, коли суспільство побачило, що в Білла та Пола стало щось виходити, було вже пізно для того, аби зупиняти їх. Персональні комп’ютери з’явилися практично у кожному домі, а уряд задумався над тим, як знищити цю монополію.

Таке час від часу відбувається у технологічній індустрії. Амбіційні підприємці ставлять собі за мету досягти висот, до яких багато хто ставиться скептично. На них ніхто не звертає уваги та в результаті вони досягають своєї мети.

Це відбувається і зараз. Нещодавно великі технологічні сили зосередилися на новій цілі. Вони пообіцяли забезпечити людство всіма зручностями та небаченими раніше перевагами для нашого здоров’я та щастя. Якщо в їх справи не втрутиться влада, під загрозу підпаде наша конфіденційність та безпека. Але знаєте в чому проблема? Ніхто нічого не робить для того, аби їх зупинити.

Мета IoT

Нова мета індустрії? Не комп’ютер на кожному столі або об’єднання людей, а щось значно більше: комп’ютер у всьому, що нас оточує, який об’єднує нас всіх.

Автомобілі, дверні замки, контактні лінзи, одяг, холодильники, тостери, секс-іграшки, зубні щітки, ліхтарики, шоломи для мотоциклів – це ті предмети, в які виробники збираються вмонтувати свій штучний інтелект. Сотні маленьких стартапів беруть участь в цьому віянні моди, відомим як «Інтернет речей», але лідерами в цій індустрії безперечно є Amazon, Apple та Samsung.

В минулому місяці Amazon презентував публіці мікрохвильовку із віртуальною помічницею на ім’я Alexa. Така мікрохвильовка коштуватиме всього лише $60. Окрім цього, компанія планує продавати іншим виробникам чіпи зі своєю помічницею Alexa. Нещодавно Facebook та Google продемонстрували домашні гаджети, які вмикають відео та виконують інші  функції, якими можна керувати голосовими командами.

Небезпека IoT

Багато інновацій вам можуть здаватися не зовсім розумними, або ж провальними. Але все в технологічному світі спочатку здається диким та незвичним. Статистика показує, що інтернет речей швидко розвивається. Розумно було б припустити наступну річ: віртуалізація всього не просто можлива, але і цілком реальна. Зараз якраз той час, щоб жахатися наслідків.

«Я не налаштований цілком песимістично, але тут складно зберігати спокій» — сказав Брюс Шнайер (Bryus Shnayyer), консультант з безпеки, який досліджує всі так звані «дірки» в інтернеті речей та описує їх у своїй книзі «Натисніть сюди, щоб вбити усіх».

Шнайер стверджує, що економічні та технічні цілі індустрії IoT не відповідають тими заходам безпеки які необхідні задля забезпечення конфіденційності суспільства. Вбудувавши комп’ютер у звичні нам речі, компанії перетворять весь всесвіт у суцільну загрозу безпеці комп’ютера. Зломи та глюки, що були помічені в Facebook та Google за останній час, лише демонструють те, наскільки складна цифрова безпека навіть для таких знаменитих гігантів індустрії. У роботизованому світі всі зломи не тільки так чи інакше вплинуть на ваші дані, але й поставлять під загрозу вашу власність, життя і навіть національну безпеку.

Шнайер вважає, що нас можуть врятувати лише урядовці. Він закликає владу переорієнтувати режим регулювання кібер-безпеки та створити зовсім нове федеральне агентство, що буде досліджувати та координувати всі реакції на загрози, які будуть надходити через інтернет речей.

«Я не назву жодну з індустрій за останні 100 років, яка вдосконалила б безпеку без вказівки уряду» – пише Шнайер. Але разом з тим, він визнає, що втручання влади здається малоймовірним. «У нашому суспільстві, де уряд фактично безсилий, я не бачу того, яким чином урядовці зможуть втримати корпоративні тренди».

Переваги IoT

Ці тренди наразі очевидні. Колись було складно додати функцію підключення до інтернету в домашні прилади, але за останні декілька років складність та витрати на все це значно зменшилась. Сьогодні завдяки комп’ютерам типу Arduino можна перетворити будь-який предмет у будинку на розумний пристрій. А система, яку пропонує Amazon обіцяє значно пришвидшити розвиток IoT речей.

На прес-конференції у минулому місяці розробник компанії Amazon продемонстрував як легко перетворити звичайний фен в «розумний» за допомогою спеціального чіпа Amazon, більш відомого як Alexa Connect Kit. Якщо ви придбаєте його безпосередньо на сайті Amazon, фен буде автоматично коннектитись до вашої домашньої мережі й очікуватиме від вас голосових вказівок.

Дана система показує більш вагомий аргумент Шнайера про те, що вартість встановлення комп’ютера у побутові речі буде настільки низькою, що виробникам буде простіше під’єднати будь-яку іншу річ до інтернету.

«Розумні гаджети» вже зараз роблять наше життя більш зручним. А в майбутньому ви можете всього лише по голосовій команді з іншої кімнати змусити мікрохвильовку розігріти обід. Але в основному такі пристрої використовуватимуть для маркетингу та стеження за користувачем.

Переваги не такі вже й великі, але вони здатні створити окрему логіку на ринку. В якийсь момент гаджети, які не в змозі підключатися до інтернету буде важче знайти, ніж ті, які вміють це робити.

Проблема безпеки

Проблема все ж полягає в тому, що бізнес-моделі цих пристроїв не передбачають тієї безпеки, до якої ми звикли з традиційними інтернет пристроями. У компанії Apple є стимул випускати оновлення для системи безпеки вашого телефону. Американська компанія робить це тому, що iPhone коштує досить дорого та бренд Apple піклується про свою репутацію і робить усе, щоб користувач був захищений від різноманітних вірусів та багів.

Але у бюджетних виробників домашніх пристроїв немає такого досвіду та стимулу. Тому інтернет речей – це синонім до словосполучення «погана безпека».

Шайнер вважає, що втручання влади у цю сферу має бути своєрідним знаком з обмеженням швидкості, аби компанії дещо пригальмували. Регулювання та контроль влади сповільнять технічний прогрес, тому деяким технологічним компаніям такі дії влади не подобаються. Але коли мова йде про світову безпеку, це здається не такою поганою ідеєю.

Підключення звичних побутових речей до інтернету може принести суспільству великі переваги, але водночас, потягнуть за собою і недоліки. Чому б не йти в таке незвідане майбутнє знизивши швидкість?

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The New York Times

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом

Що чекає штучний інтелект у 2024 році: 4 головні тренди від MIT

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?