Що означає угода СОТ про безмитну торгівлю ІТ-гаджетами

У Женеві 54 члени Комітету СОТ з питань розширення торгівлі товарами для інформаційних технологій досягли домовленості щодо узгодження переліку з більш ніж 200 товарів, торгівля якими вже в найближчому майбутньому здійснюватиметься безмитно. Чим це рішення цікаве для України і як взагалі працюватиме торгівля ІТ-гаджетами та устаткуванням після ратифікації цієї угоди?

Затверджений в Угоді про інформаційні технології СОТ (Information Technology Agreement – ITA) у грудні 1996 року з метою лібералізації торгівлі товарами для інформаційних технологій, цей список досі не переглядався та не розширювався, незважаючи на значний стрибок у розвитку ІТ-технологій та суміжних з нею сфер. Між тим, технологічні компоненти, гаджети та ІТ-товари на сьогоднішній день складають у грошовому еквіваленті $1,3 трлн. Це — приблизно 7% світового товарообігу. Що входить в цей список? Напівпровідники найновішого покоління, відеоігрові консолі, обладнання для магнітно-резонансної, ультразвукової томографії та принтерів, системи GPS, телекомунікаційні супутники, сенсорні екрани та інше високоточне обладнання.

Що означає запровадження нових умов торгівлі такими товарами і пристроями для українців? Як мінімум — скасування ввізного мита, що дозволить здешевити ряд технологічних товарів. На даний момент українські чиновники опрацьовують узгоджений перелік товарів, щоб визначити вплив скасування ввізних мит на них, як з точки зору споживачів, так і відповідних галузей економіки країни.

В кінцевому підсумку скасування ввізних мит дозволить з 2016 року щорічно збільшувати світовий ВВП на $190 млрд. Остаточні умови угоди та її ратифікація пройдуть в грудні 2015 року під час конференції в кенійському Найробі.

Заголовне фото: WTO-2010 Forum, Flickr

Читайте также:

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж

12 стартапів з України на CES 2023