Президент України ветував закон про техзасоби для шпигунства за чиновниками

Президент України Петро Порошенко застосував право вето до прийнятого парламентом закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами».

Законопроект повернуто на повторний розгляд до парламенту із зауваженнями президента. На думку очільника країни, в законопроекті є ряд ризикованих та неузгоджених моментів, що можуть спричинити порушення прав та свобод громадян, а також застосовано суперечливий підхід до збирання доказів за допомогою технічних засобів та гаджетів:

«На будь-яку фізичну чи юридичну особу як на громадського обвинувача фактично покладаються повноваження прокурора щодо підтримання обвинувачення в суді поряд із прокурором. Це є неприйнятним, оскільки Конституцією України функцію підтримання обвинувачення в суді покладено безпосередньо на прокуратуру».

Сайт президента Украины сменил дизайн и концепцию

Серед ймовірних інших ризиків — відсутність чітко прописаного механізму про використання шпигунських засобів чи таких, що можуть ними стати (звукові та відеозаписуючі пристрої, «жучки», приховані камери тощо), що створює додаткові можливості для закордонної розвідки та диверсійних груп (зокрема в зоні АТО).

Нагадаємо, ветований закон припускав після введення в дію дозвіл використовувати в суді як доказ відео- та аудіофіксацію вимагання чиновником хабара. Зокрема, цим же законом було дозволено застосовувати для цього такі гаджети, як смарт-окуляри Google Glass.

Читайте также:

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж

12 стартапів з України на CES 2023