Все бере початок з природи — винайдений матеріал, який неможливо розрізати

Це спільний проєкт вчених Даремського університету Великобританії та Інституту Фраунгофера в Німеччині, які винайшли хитрий міцний матеріал, який як вони стверджують неможливо розрізати нічим взагалі.

Новий матеріал, який отримав назву «Proteus», складається з керамічних сфер, розташованих в комірчастій алюмінієвій структурі, щоб протистояти кутовим шліфувальним машинам, свердлам або аналогічним ріжучим інструментам грубої сили. Натхнення, вченим підкинула сама природа. Структура Proteus зроблена за аналогією міцної комірчастій шкірці грейпфрута, а також з міцних, стійких до зламів арагонітових раковин молюсків.

Верхній шар Proteus піддасться свердлам або кутовим шліфувальним машинам, але коли будь-які з них досягнуть вбудованих керамічних сфер, матеріал почне вібрувати, притупляючи гострі краї інструменту, оскільки дрібні частинки керамічного пилу заповнюють проміжки в матрицеподібній структурі металу. Це, своєю чергою, робить різку ще важчою — оскільки чим швидше шліфується або свердлиться, тим важче різання «через міжатомні сили між керамічними зернами», і «сила та енергія свердла повертаються до самого себе», — кажуть дослідники.

Крім того, новий матеріал має однаково ефективну стійкість до водоструминних різаків, тому що сферична форма керамічних шматків розширює струмінь води, збільшуючи площу прикладеної сили й, таким чином, послаблюючи тиск різання.

Цікаво відзначити, що велика частина технологічних досягнень, досягнутих в сучасній інженерії — від модернізованих пташиних дронів, до броні нового покоління — черпає натхнення в природі.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

<liВинайдено технологію зарядження батареї для електромобіля за 10 хвилин

 

Джерело: NewAtlas