Винайдено технологію зарядження батареї для електромобіля за 10 хвилин

Дослідники з університету штату Пенсильванії знайшли спосіб, як зарядити літій-іонні акумулятори, що живлять електромобілі, всього за 10 хвилин.

Уявіть собі електромобіль, який можна повністю зарядити за лічені хвилини. Звучить дуже незвичайно, чи не так? Але це не фантастика. Дослідники з університету штату Пенн розробили новий тип акумуляторів, який здатний забезпечити до 300 кілометрів пробігу всього за 10 хвилин зарядження. Вчені повідомили наприкінці минулого місяця, що секрет  надшвидкої зарядки літій-іонних акумуляторів для електромобіля полягає в нагріванні батареї приблизно до 60 градусів за Цельсієм, а потім у швидкому охолодженні за лічені хвилини.

Ця технологія забезпечує можливість для електромобіля проїхати щонайменше 200 миль без погіршення стану акумулятора, зазначив інженер та один з авторів дослідження Чао-Ян Ванг (Chao-Yang Wang).

«Доки ми обмежуємо час нагріву батареї до високої температури, ми можемо мінімізувати пошкодження акумулятора».

У більшості випадків цей швидкий цикл нагріву та охолодження може призвести до скорочення терміну служби батарей, але Ванг та його колеги вважають, що вони знайшли шлях протидії цьому, обмеживши тривалість часу, коли батареї піддаються нагріву. Технологія передбачає застосування тонкого шару нікелевої фольги, яка поглинає зайве тепло і розподіляє заряд рівномірно по акумулятору.

Нова розробка полегшить розв’язання величезної проблеми, з якою стикаються електромобілі на ринку. Адже зазвичай час наповнення батарей вкрай повільний, а відстань пробігу на одному заряді не завжди достатня, щоб проїхати від однієї станції зарядження до іншої під час тривалої поїздки.

І хоча ми, напевно, все ж таки ще далекі від надшвидкого зарядження, проте, вчені та інженери по всьому світу працюють над збільшенням автономності та прискоренням часу поповнення енергії батарей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: Popular Mechanics

Читайте также:

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature

Gartner представила 10 трендів у сфері технологій у 2024 році

Shenzhen Zhongshuge: як влаштований найфантастичніший книжковий магазин у світі

Ексурсія по фабриці з переробки батарей. Відео