10 документалок Netflix, які вам варто подивитися цими вихідними

На Різдво українці отримали хороший подарунок — доступ до відеосервісу Netflix без усіляких проксі-серверів чи віртуальних адрес. Одразу почали звучати скарги на вартість передплати після першого тестового місяця; на відсутність субтитрів українською мовою; на те, що немає останнього сезону кількох популярних серіалів, які українські інтернет-користувачі звикли качати з торентів.

Залишимо поза увагою проблему піратства та пост-радянського мислення «а навіщо платити», на яку досі «хворіють» чимало наших співвітчизників. Наша редакція зібрала 10 документальних фільмів, які варто переглянути цими вихідними для того, аби оцінити можливості Netflix у повній мірі — і при цьому дізнатися для себе щось корисне і справді цікаве. Для початку перегляду вам треба буде зареєструватися на сайті (перш, ніж натиснути на картинку зі списку нижче) — та перейти до перегляду.

Про хронологію та витоки «хактивізму»

Документальний фільм 2012 року про зародження «анонмусів», радикальний «хактивізм», Джуліана Асанджа та наслідки цифрових скандалів, шпіонажу влади за громадянами та його викриття

Про соціальні мережі та революцію в Сирії

Документалка 2013 року про те, як юна мусульманка, що живе в Чікаго, допомагала у веденні соціальних мереж та акаунтів сирійської опозиції в боротьбі із режимом Башара Асада — і про потенціал нових медіа та блогосфери для координації громадянських акцій непокори.

Про зростання популярності безпілотників

Ще один фільм 2013 року про те, як технології, що використовуються в цивільних квадрокоптерах та військових повітряних дронах, змінюють реалії нашого життя. Наведені приклади для Сполучених Штатів; але гадаємо, за 2 минулих роки ми побачили, що і для українського ринку популярність безпілотників та можливості їхнього використання у сільському господарстві, журналістиці та картографії є чималими.

Про колективне фінансування у цифрову епоху

Всім знайоме слово «краудфандинг» — але що це таке, як це працює і які конкретно мистецькі, наукові та технічні проекти можна здійснити за допомогою цього інструменту? Про це розповість стрічка 2014 року. Рекомендовано для підприємців, що працюють у творчих та прикладних галузях.

Про славетний ігровий бренд

Виробник ігрових картриджів та приставок, що був на піку слави — а потім опинився на межі забуття, оскільки не зміг адаптуватися під зміни реалій комп’ютерного ринку. Чудова історія для гіків та шанувальників старих комп’ютерних ігор

Про шкоду та користь від вакцинації

Дебати про те, чи потрібні людству щеплення від усіх хвороб, не затихають — і тому 2014 року в ситуації із вакцинами та лікуванням різнотипних заховрювань спробували розібратися автори цього документального фільму. Вони досліджують, як різні громадські рухи проти вакцинації спричинили відродження хвороб, що вважалися давно подоланими.

Про Аарона Шварца — людину, котра мріяла змінити соцмережі

2014 року було знято фільм про одного із найбільш талановитих розробників ХХІ століття, котрий трагічно пішов із життя через тиск на нього та судову справу із звинуваченнями у викраденні даних. Хто такий Аарон Шварц і чому його ім’я заслуговує на окрему увагу сучасників?

Про винахід, що здатен змінити стан справ із водою на планеті

Ще одна документалка 2014 року — цього разу про винахідника, чиї розробки можуть покласти край проблемам із споживанням та доступністю водних ресурсів на Землі.

Про одяг, який ви купуєте і носите щодня

Різдвяний шопінг у вас був вдалим? В шафі вже немає вільного місця для пальто та суконь? Маєте три пари джинсів, але хочеться ще четверту, з фірмовими «потертостями»? Фільм 2015 року розкаже та покаже, в яких умовах і за яку заробітню платню виготовляються всі ті речі, котрі так радо купують країни цивілізованого світу. І можливо, ви переглянете своє ставлення до свого повсякденного одягу

Про подорож «Назад у часі»

Один із культових фільмів кінця ХХ століття — та історія про його створення, вплив на поп-культуру та долю героїв і акторів, котрі знімалися у цій картині, розказана й показана 2015 року на честь 30-річчя виходу фільму на екрани.

 

Читайте также:

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції