Нанороботи успішно знаходять і вбивають ракові пухлини. Поки що у мишей

На перший погляд, це звучить як наукова фантастика, тим не менше — вже реальність. В статті журналу Nature Biotechnology вчені змогли описати, як крихітні автономні боти здатні працювати в якості інтелектуальних пристроїв доставки ліків для лікування раку у мишей.

Ці ДНК-нанороботи знаходять ракові пухлини, після чого вводять ін’єкцію препарату, який здатний відрізати їх кровопостачання, ослабити і, врешті, знищити.

«Використовуючи дослідних мишей, що мають злоякісні пухлини, ми показуємо, як внутрішньовенно введені ДНК-нанороботи доставляють тромбін спеціально до пов’язаних з пухлинами кровоносних судин і викликають внутрішньосудинний тромбоз, що приводить до некрозу пухлини та гальмування її росту», — пояснюють експерти.

ДНК-нанороботи — це нова концепція доставки ліків. Вони працюють по запрограмованій ДНК, в той же час, вони компактно складаються, як це робиться в мистецтві орігамі, а потім розгортаються, як крихітний робот, готовий до дій.

Схема дії ДНК-нанороботів

Схема дії ДНК-нанороботів

Вчені, що провели це дослідження, перевірили дію таких роботів шляхом вживлення їх гризунам з пухлинами раку молочної залози людини. Протягом 48 годин роботи успішно знайшли судинні клітини на ділянках пухлини, викликали згортання крові в судинах цієї пухлини і тим самим відсікли кровопостачання, що призвело до загибелі злоякісних клітин.

Слід зазначити, що при цьому боти не викликали згортання крові в інших здорових частинах тіла, а лише в тих ракових клітинах, які були запрограмовані, як ціль для ураження. Більш того, вчені також змогли продемонструвати, що роботи не викликають згортання крові в здорових тканинах інших дослідних зразків, в якості яких були взяті мініатюрні свині Бама. Таким чином, вони відкинули занепокоєння, що у великих тварин таке лікування може привести до побічних проблем.

За словами вчених, головна мета — довести, що нанороботи здатні робити те ж саме і в організмі людини. Звичайно, перш ніж випробувати таких роботів на людях, дослідникам доведеться чимало попрацювати.

Тим не менше, це величезний прорив у дослідженні раку. Нинішні методи лікування, такі як хіміотерапія, що знищує всі клітини, щоб вбити також і ракові, виглядають просто варварськими. Використання спеціалізованих ліків також не настільки точне, як припинення кровопостачання та знищення ракових клітин локально і цілеспрямовано. Якщо нова технологія успішно пройде всі випробовування, то це стане надзвичайно великою допомогою всім тим, хто страждає на хворобу.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: TC

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature