Робот Pepper допомагає інвалідам пізнати нові сторони мистецтва

Смитсонський музей американського мистецтва придумав нове застосування для робота Pepper. Тепер він буде конвертувати зображення в музику для тих відвідувачів виставки, в кого проблеми з зором.

Багато мистецьких закладів так зосередженні на збереженні реліквій минулого, що часом забувають про майбутнє. Смітсонський музей американського мистецтва (SAAM) не відноситься до тих, хто не думає про майбутнє та намагається слідкувати за новітніми розробками.

У вересні музей із робота-гіда на ім’я Pepper зробили мультимедійну вітрину, яка конвертує картини у музику. На технологічному заході Tech Family Day робот Pepper спілкувався із відвідувачами, фіксував їх емоції та реагував на них певною картиною з колекції музею, підібравши музику, яка відповідала б картині.

Рейчел Гослінгс (Rachel Goslings), директор Будинку мистецтва та промисловості сама подала ідею запустити Pepper на Kickstarter. За її словами, проект з’явився завдяки співробітництву музею з величезною корпорацією SoftBank Robotics USA. Творець робота Pepper запропонував віддати Смітсоновському музею ще сотню роботів, аби вони допомагали музею у різних заходах самоосвіти та максимально взаємодіяли з відвідувачами. Гослінгс звернулася за допомогою до Йена Макдермотта, учасника художньої студії для підлітків Музею Хіршхорна. Вона попросила Йена вигадати що-небудь для Tech Family Day.

«Вони написали код та придумали новий спосіб використання робота Pepper. Це водночас цікаво та надзвичайно», – додала Гослінгс.

Pepper використовує базу даних, яка складається із 50 зображень з колекції SAAM. Кожне з зображень відповідає одному з п’яти емоцій: щастя, злість, здивування, печаль та нейтральному настрою. Pepper сканує відвідувачів на емоції за допомогою своїх алгоритмів та показує зображення, що відповідає емоції. Картинки з’являються на планшеті, яке закріплене на грудях у робота.

Світлові датчики кіборга визначають колір за шкалою RGB (червоний, зелений та синій). Датчики перетворюють колір у нулі та одиниці за допомогою мікрочипу Arduino. Цей мікрочип відправляє усі дані по Bluetooth на передавачі, які, у свою чергу, передають інформацію на інший Arduino, що підключений до синтезатора Moog Werkstatt.

Werkstatt займається обробкою сигналу у дисонансних, пульсівних ритмах. Деякі сигнали, на подобі «біп» є приємними, інші дуже протяжно скриплять. Werkstatt відправляє ті імпульси на два полу модульних синтезатори Moog Mother-32, які направляють звуки до модульної системи Eurorack. Там для створення більш складного та мелодійного міксу застосовують інші ефекти.

Pepper та його призначення

Пізніше цієї осені Смітсоновський музей планує розширити співробітництво з Pepper задля реалізації деяких проектів в допомогу інвалідам. Музей вже проводить екскурсії, де людина пояснює те, як виглядає картина для тих людей, в кого слабкий зір.

За допомогою Pepper музей здатен встановити пряму кореляцію між картиною та звуком. Макдермотт хоче придумати спосіб створення довгострокових програм для інвалідів.

«Що можна робити далі? Pepper, наприклад, здатен прогулюватися галереєю та вказувати рукою на картини, або ж я можу збирати інформацію з його камер, транслювати її та аналізувати за допомогою комп’ютера,- планує МакДермотт.

Pepper здатен презентувати картини у тому вигляді, в якому навіть ніхто і не подумав – через музику, а не візуально. Таким чином робот прочиняє загадку мистецтва для людей зі слабким зором та проводить екскурсії самостійно».

МакДермотт навчає студентів основах програмування за допомогою робота Pepper.

Смітсонський музей почав займатися тим, що від нього не очікували ніколи – навчати роботів та людей взаємодіяти між собою. Багато хто остерігаються машин зі штучним інтелектом та роботів зокрема. Але такі програми та машини типу Pepper не повинні викликати вороже ставлення до себе. Гослінгс згодна із цією думкою.

«На філософському рівні мистецтво – то емоційна форма творіння, адже так? Досить поетично, що ми передаємо деякі наші людські емоції штучному інтелекту для створення нової форми художнього самовираження».

В майбутньому, можливо, люди та роботи будуть вчитися, працювати та творити щось нове разом. Кращим варіантом такої взаємодії може стати саме нова інтерпретація та пошук нових підходів до питань мистецтва.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Fast Company

 

Читайте также:

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження