Чи здатні роботи замінити справжніх художників? Як штучний інтелект малює картини

На конкурсі Robotart, який проводиться кожного року можна знайти справжні витвори мистецтва, які захоплюють дух. Головна особливість картин, представлених на конкурсі в тому, що вони створені роботами за допомогою штучного інтелекту. Організатори вважають, що творчий процес не настільки складний, як може здатися з першого погляду. Робот може з легкістю повторити дії художника.

«Хто дивився «Світ дикого Заходу» той зрозуміє, що творчий процес можливо уявити у вигляді найпростішого алгоритму» — сказав Ендрю Конру (Andrew Conru), організатор міжнародного конкурсу серед штучного інтелекту та машин.

Сюжет 2 сезону «Світу Дикого Заходу» розповідав про дослідників штучного інтелекту, які намагалися створити імітацію людського розуму. Проте, як виявилось, все геніальне – просто і вони виявили, що штучним інтелектом можуть керувати прості правила людської генетики. А їх, в свою чергу, можна відтворити у вигляді коду. Вчені, як і творці серіалу, вважають, що люди надто прості та передбачувані істоти.

Набір та пошук простих алгоритмів, які приводять до складних результатів також цілком можливо назвати творчим процесом. У творчих людей сприйняття світу досить своєрідне. Своєю діяльністю вони створюють той чи інший стиль, як то абстракція або ж імпресіонізм.

«Важливу роль відіграють фізіологічні особливості творчої людини. Взаємозв’язок між мозком, зором, руками створюють справжній шедевр» – каже Конру.

Результат роботи художників у глядачів можуть викликати шалені емоції. Конру вважає, що роботи можуть створити неймовірно гарний витвір мистецтва, від якого зіниці людини, яка спостерігає за ним, збільшаться від задоволення та сам результат приголомшить практично всіх.

Чи здатен штучний інтелект створювати такі шедеври? Звичайно що так, вважає Конру. Саме його щорічна виставка, яка проводиться вже третій рік Robotart вкотре доводить це.

Журі та публіка оцінюють найкращі роботи з вибраних. Критерії оцінки суддів в наступному: техніка живопису (нагромадження слоїв, їх густина, мазки), технічний вклад роботи та естетичність зображеного художником на полотні.

На сьогодні, в конкурсі бере участь 100 робіт роботів від 19 команд. Деякі з них виглядають доволі пристойно. Деякі художники використовують роботів як своїх помічників у своїй студії. Конру вважає, що незабаром ми перестанемо бачити відмінність між художньою роботою людини та машини.

Переможець цього року — проект Cloud Painter художника Піндара ван Армана. Він «створює креативні алгоритми», завдяки яким роботизована рука з пензлем та штучним інтелектом може робити свою справу. Результат перевершує усі сподівання художніх критиків та публіки!

Переможець конкурсу. Автор: Cloud Painter

Художній критик Джері Зальц (Jerry Saltz) про роботу Армана:

«Це не виглядає так, ніби це намалювала машина, проте це аж ніяк не знецінює самого витвору мистецтва.»

На відео можна побачити процесс створення картини «Повний цвіт сакури» автора CMIT ReART, яка зайняла третє місце у Robotart 2018.

Наступним рівнем художньої майстерності штучного інтелекту полягатиме в тому, що картина, яка намальована машиною справить враження не лише на журі, але й на звичайного глядача конкурсу. Це своєрідний «тест Алана Тюрінга для сучасного мистецтва». Копіюванням рухів в різних художніх стилях класичних художників звичайно може вразити пересічного громадянина, але це все – всього лиш копіювання готових прийомів.

Рівень живого художника навряд вдасться переплюнути простій машині. Конру вважає, що як би не розвивалася робототехніка, картини, які написані живими людьми будуть цінуватися набагато більше, ніж картини штучного інтелекту.

Проте, дискусія про майбутнє штучного інтелекту в мистецтві є дуже цікавою. Чи можна буде в майбутньому побачити різницю між роботою машини та звичайного художника? Можливо, такі машини відкриють в мистецтві що-небудь нове та дозволять подивитися на світ очима інших створінь? Яка б не була якість таких картин, було б дуже цікаво вже зараз подивитися на них.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Новий Atlas від Boston Dynamics

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива