Ігор Гошовський — про 4 століття українців у безкоштовній онлайн-базі

Активісти і волонтери формують онлайн-базу мешканців України, народжених у період 1650-1920 рр. Команда працює над систематизацією та індексацією архівних документів вже четвертий рік, а запуск платформи з вільним доступом заплановано на травень цього року. Наразі є інформація про понад 2,3 млн осіб, переважно із західних та центральних регіонів, але є і зі східних областей. Про те, як відбувається наповнення бази та які дані про своїх пращурів ми знайдемо онлайн — розповідає керівник проекту pra.in.ua Ігор Гошовський.

11705169_1174353969247826_6246962166595477693_n

Про джерела інформації

Для наповнення бази проекту pra.in.ua ми використовуємо Метричні книги, Ревізькі сказки, Сповідні розписи, Списки вояків, Адресні книги, Пам’ятні книги губерній, Єпархіальні відомості, Списки шляхти тощо. Щоб та чи інша особа потрапила у нашу базу, встановлено обов’язковий мінімум інформації про неї — це прізвище, ім’я, чітка хронологічна та географічна прив’язка. Втім, залежно від джерел, може бути й значно більше інформації. Наприклад, дівоче прізвище матері, дружини, перелік дітей, рід занять тощо. Максимальна кількість полів у базі, з якою ми працюємо наразі – 13.

Коли ми запустимо сайт для широкого загалу (в кінці травня цього року) користувачі побачать, що це – не просто пошукова база. Ми розробляємо багато цікавих опцій. Користувачі зможуть дистанційно повідомляти нас про можливу помилку і ми розбиратимемо кожен з таких випадків окремо, адже при опрацюванні складних документів можуть траплятися описки чи помилки. Але ми не офіційна установа, довідок не видаємо і не плануємо видавати. Принцип роботи, як на Wikipedia, приблизно.

Про архіви: закордонні та українські

Із закордонними архівними установами офіційної співпраці не налагоджено, але після виходу сайту онлайн – плануємо. Наразі ми індексуємо частину відсканованих документів, розміщену на сайтах чеського та польського державних архівів. Дуже хотілося б проіндексувати списки українців, що служили у лавах польської армії у період 1921-1939 рр. Для цього буде необхідно домовлятися з Варшавою (наскільки мені відомо, то ці документи ще навіть не скановані).

З українськими державними установами ніякої співпраці немає. Держава жодної участі у проекті не приймає. Все відбувається за рахунок волонтерів, моїх власних коштів та приватних пожертв. На сьогоднішній день архіви у своїй більшості (окрім архіву СБУ та декількох обласних архівів) займають насторожену позицію відносно таких проектів, як наш. Низка архівів взагалі ввела плату 20-40 грн за фотокопію однієї сторінки. Сподіваюся, після запуску нашого сайту нам вдасться таку ситуацію зламати. Втім, наразі нам цілком вистачає для роботи тих сканованих копій, що або вже розміщені онлайн на різноманітних ресурсах, і закордонних також, або надходять до нас від волонтерів чи просто людей, які цікавляться генеалогією.

17522606_1868306680052008_3683132796429478269_n

Про краудфандинг та волонтерів

Краудфандінг триває лише 5 тижнів і ще рано говорити про його результати. Можу сказати, що певна підтримка є: хтось жертвує 20 грн, хтось — 500 грн. Але кошти невеликі, порівняно з тими витратами, які несемо ми – тільки розробка сайту коштує $7 тис. Хостинг, технічну підтримку сайту і частину дослідницьких робіт також доводиться фінансувати. Адже часто метричні книги дуже важко прочитати і волонтери не можуть забезпечити необхідну якість роботи. Тому ми паралельно ведемо переговори з представниками бізнес-середовища про стратегічне партнерство. Усі кошти ми направляємо на індексацію метричних книг та на завершення розробки сайту.

Наша принципова позиція – доступ до бази має бути безкоштовним. Але люди повинні розуміти, що поповнення бази – це складна і важка робота, відтак кожен, по можливості, мав би підтримувати проект. Якщо такого розуміння не буде, можливо, доведеться згорнути проект, або змінити його концепцію. Втім, я оптиміст.

Що ж до роботи в проекті, долучитися до нас зможе кожен бажаючий. Ми плануємо запустити на сайті окремий розділ для волонтерів, щоб вони самі обирали, з якими саме документами працювати, ставили собі строки виконання роботи тощо. І все це буде автоматизовано. Яким чином стимулювати волонтерів – наразі ще думаємо. Але стимул обов’язково буде.

Про успішний розвиток

Наразі наша база нараховує вже 2 млн 300 тис осіб, а успіхом буде, якщо ми дотримуватимемося плану:

  • до кінця 2017 року – 3 млн осіб,
  • до кінця 2018-го – 4 млн осіб,
  • до кінця 2019-го – 5 млн осіб.

Усім, хто зацікавився проектом раджу підписатися на Facebook-сторінку. Там ми щотижня інформуємо про те, якими населеними пунктами поповнюється база та як просувається реалізація проекту.

ІНШІ ПРОЕКТИ, ПОВ’ЯЗАНІ З ІСТОРІЄЮ:

Читайте также:

10 сайтів, які допоможуть створити логотип

5 конструкторів онлайн опитувань, які зроблять ваш маркетинг краще

Ефективне керування творчою командою: ключові аспекти для успіху у контент-індустрії

6 сервісів на основі нейромереж для створення презентацій