Захисні маски — тренд чи необхідність?

В останні час захисні маски для обличчя мають великий попит. Це особливо помітно в країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону, а обумовлено, насамперед, високим рівнем забруднення повітря. Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щороку забруднене повітря стає причиною передчасної смерті щонайменше семи мільйонів осіб по всьому світу. І це не дивно: вдихання забрудненого повітря підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, деяких видів раку, а також посилює астму та інші респіраторні захворювання. Ситуацію погіршує стрімка зміна клімату, а також лісові пожежі, які вирують в самих різних регіонах планети.

Захисні маски тепер нікого не лякають

Ще якихось 10 років тому при вигляді людини в захисній масці навколишні намагалися триматися від нього якомога далі. У ті роки у світі періодично спостерігалися спалахи атипової пневмонії, пташиного грипу, пандемічного грипу (H1N1) та інших не менш небезпечних захворювань. Сьогодні ситуація змінилася не сильно — так, недавно відбувся спалах бубонної чуми в Китаї й невідомої хвороби, яка вразила 44 людини в Піднебесній. І це не рахуючи повернення кору, а також спалахів коронавірусу, який був зафіксований в різних країнах світу. Однак наше ставлення до людей в захисних масках змінилося. Тепер ми самі активно скуповуємо їх в аптеках, наприклад, в період активізації епідемії грипу.

Можливо, причина відсутності страху перед людьми в масках криється у звичайній звичці — вони просто перестали нас дивувати. Але не тільки. Стрімка зміна клімату, викликана діяльністю людини, стала особливо помітно в останнє десятиліття. Фотографії людей в масках часто миготять у зведеннях новин — будь то лісові пожежі або екстремальне забруднення повітря. Більш того, популярні серед молодого покоління музиканти зробили маски частиною свого образу, розфарбувавши їх різними кольорами, додавши нашивки та написи. В результаті, практично в будь-якому місті світу можна зустріти молодих людей в тепер уже модних захисних масках.

Реп виконавці Ayo & Teo задають модний тренд

Як чисте повітря стає бізнесом

Нещодавно компанія Atmos Faceware від Ao Air заявила про свої наміри розв’язати проблему забрудненого повітря. Ні, нічого кардинально міняти не доведеться — достатньо лише придбати новий девайс за 350 доларів США. Гаджет, який тільки що дебютував на CES, являє собою маску, яка, за словами представників компанії, забезпечує кращий захист від твердих частинок, ніж стандартні маски, сертифіковані Національним інститутом безпеки та гігієни праці (NIOSH). Згідно з офіційним прес-релізом, Ao Air вважає маску новим ефективним методом захисту від забрудненого повітря.

На думку розробників, функціонуванню Faceware не завадять волосся на обличчі, піт та інші фактори. Більш того, компанія подумала і про дизайн. Так, маски Atmos Faceware прозорі, спираються на перенісся, дозволяючи оточенню бачити ваше обличчя, включаючи посмішку. У комплект входить маска з чотирма додатковими фільтрами, а кількість нових девайсів сьогодні сильно обмежена. Однак попри очевидні переваги, далеко не кожен зможе дозволити собі таку покупку. Для порівняння — маска N95, найпоширеніша NIOSH-сертифікована маска, коштує близько 15 доларів.

Тим часом, вже сьогодні більш заможні люди дихають чистим повітрям. Річ у тому, що забруднення повітря, як правило, зосереджене в районах з низьким рівнем доходу, де люди частіше стикаються з екологічними проблемами, стихійними лихами та зміною клімату. Навіть якщо високотехнологічні маски для обличчя здатні забезпечити кращий захист, вони тільки погіршать соціальну нерівність, через те, що будуть доступні тільки тим, у кого на банківському рахунку лежить велика сума. Але незалежно від наших бажань і можливостей, світ нагрівається. Сезон пожеж, згідно з прогнозами фахівців, буде набирати обертів.

Через посуху, викликаною зміною клімату, їх інтенсивність і тривалість буде збільшуватися, тим самим сильно забруднюючи повітря. Але справа не тільки в пожежах. Підвищення температури, виверження вулканів, землетруси та пилові бурі не зроблять повітря на Землі чистіше. На цьому похмурому тлі виробництво захисних масок є логічною і природною метою для багатьох компаній. Не виключено, що в найближчому майбутньому захисні маски для обличчя стануть таким же аксесуаром як сонячні окуляри. Питання, як і раніше, полягає в рівному доступі до ресурсів, якого, як ми знаємо сьогодні, не існує.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Verge

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Що чекає штучний інтелект у 2024 році: 4 головні тренди від MIT