Послухайте, як звучить голос штучного інтелекту без статі

Група активістів, лінгвістів, фахівців з реклами та звукових інженерів розробила перший голос для віртуального асистента, за звучанням якого неможливо зрозуміти, якої він статі. Проект отримав коротку назву – Q, і він покликаний боротися із забобонами.

«Ви можете сприймати мене, як Siri або Alexa, але без статі. Я створений для майбутнього, де важлива не ваша стать, а ви самі, — каже Q в рекламному ролику. — Але щоб я міг стати третім варіантом голосу для віртуальних асистентів, мені потрібна ваша допомога. Розкажіть про мене Apple, Amazon, Google і Microsoft».

Поки що Q є креативний проект, покликаний звернути увагу на проблему сексизму. Зараз більшість віртуальних голосів, які відповідають на питання про погоду і курсі валют або нагадують нам про зустрічі — жіночі, хоч творці цифрових помічників стверджують, що у їх програм немає статі.

Так, ви можете поміняти “стать” Siri або Google Assistant в настройках, а в деяких мовах Siri навіть завжди за замовчуванням говорить чоловічим голосом. Але такі опції є не у всіх цифрових асистентів – Microsoft поки тільки думає про те, щоб додати чоловічий варіант Cortana, а Amazon навряд чи перетворить свою Алексу в Алекса або гендерно-нейтральне «А».

Колишній репортер Quartz Лея Фесслер вважає, що технологічні компанії вибирають жіночі голоси тому, що на них можна більше заробити. Вона провела дослідження і виявила, що більшість людей вважають жіночі голоси більш «теплими» і їх вважають за краще слухати, як чоловіки, так і жінки.

Однак в місті ви частіше почуєте повідомлення чоловічим голосом, тому що він нижче і сприймається більш владним. Іншими словами, технологічні компанії самі по собі не сексисти — вони просто користуються гендерними стереотипами, що склалися в суспільстві та поп-культурі.

Щоб створити гендерно-нейтральний голос Q, звукові інженери записали голоси 24 чоловік з різною гендерною самоідентифікацією. Спочатку вони хотіли накласти ці записи один на одного й отримати щось середнє, але такий варіант виявився занадто складним. В результаті дослідники знайшли голос, відповідної частоти, яка вважається гендерно-нейтральною (від 145 Гц до 175 Гц). Потім вони допрацювали його і створили чотири тестових зразки.

Зразки відрізнялися один від одного за сприйняттям. Наприклад, жорстка вимова звуку «с» вважається характерним для жіночих голосів, а чіткий поділ голосних сприймається як елемент чоловічого голосу. Потім дослідники провели опитування серед 4500 чоловік, в ході якого вони повинні були схарактеризувати стать кожного з чотирьох зразків голосу. В результаті вийшов Q – голос, який 50% опитаних назвали гендерно-нейтральним, 26% вважають чоловічим і 24% – жіночим.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Quartz

Читайте также:

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження