Чи загрожують квантові комп’ютери свободі волі людини?

Більш швидкі та потужні квантові машини мають величезний потенціал і здатні зробити революцію в різних галузях: від медицини до вантажних перевезень. Але деякі люди стурбовані тим, що комп’ютери майбутнього можуть взагалі змінити поняття того, що означає бути людиною.

Потенційні можливості квантових ЕОМ

Квантовий комп’ютер використовує явища квантової суперпозиції і квантової заплутаності для передачі і обробки даних. На відміну від звичайного, такий комп’ютер оперує не бітами, що здатні приймати значення або нуля, або одиниці, а квантовими бітами (так званими кубітами), що приймають одночасно обидва значення. В результаті квантові алгоритми досягають гігантської переваги над звичайними комп’ютерами в ряді програм.

На думку Мордехая Сегева (Mordechai Segev), професора фізики Техніонського ізраїльського технологічного інституту, високоточний потужний квантовий комп’ютер повинен складатися з близько 2000 квантових бітів.

«— Цілком можна припустити, що у наше життя колись увійде квантовий комп’ютер, — сказав він. — Подібний пристрій буде вельми спеціалізованою машиною, але саме він краще зможе вирішити завдання, для яких він розроблений, ніж будь-який традиційний комп’ютер».

Чим нам загрожують квантові обчислення?

Поява квантових обчислень обіцяє запровадити нові швидкості вирішення різних обчислювальних завдань. Таке кардинальне збільшення обчислювальної потужності може означати кінець для поточних методів шифрування. На екзистенційному рівні, на думку Даніеля Зайфмана, президента Інституту науки Вейцмана в Ізраїлі, квантові обчислення можуть привести до пригнічення свободи волі користувачів. Деякі фахівці серйозно побоюються, що надшвидкі операції, реалізовані квантовими машинами, змінять ментальні звички людей приймати рішення чи знаходити відповіді на запитання.

Зайфман вважає, що питання зводиться до того, «чи можемо ми створити таку систему, яка дійсно здатна все передбачувати?». Як фізик, він зазначив, що «завжди є причина, і є наслідок», і це означає, що при достатній обчислювальній потужності комп’ютер здатний враховувати всі події, що відбуваються у світі, і передбачити подальший їх розвиток, тим самим, прогнозуючи майбутнє з досконалою точністю.

Природний захист?

Але, за його словами, фізики також вірять в теорію хаотичної поведінки, яка полягає в тому, що «природа… ймовірно створює такі системи, які за визначенням є хаотичними». Це ускладнює процес аналізу причин і наслідків, оскільки цей процес дуже сильно залежить від надзвичайно дрібних змін. Наприклад, якщо в певний день ви з якоїсь причини витратити кілька зайвих секунд на чистку зубів, то ця затримка потім зіграє критичну роль в тому, чи потрапите ви в автопригоду на шляху на роботу в той день, чи ні.

Ця взаємозалежність дрібних подій, широко відома як «ефект метелика», означає, що прогнозування майбутнього з досконалою точністю є проблемою, яку «практично неможливо вирішити», — вважає Зайфман. З його точки зору, свобода волі, ймовірно, є в безпеці, принаймні, поки що квантові обчислення їй не загрожують. Але не варто стверджувати, що такі речі точно неможливі в майбутньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: The Atlantic

Читайте также:

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску

«Ви повинні враховувати дані»: як прогнозисти моди використовують штучний інтелект, щоб виявити тренди

Дискети: як і чому вони все ще живі