Три небезпечні ідеї від Рея Курцвейла

Цього місяця відбудеться щорічний саміт «Достаток 360» (Abundance 360) американського інженера авіації, підприємця, засновника і голови Фонду X-Prize, співзасновника Міжнародного космічного університету (International Space University), співзасновника корпорації Zero Gravity, засновника й організатора численних проектів, пов’язаних з розвитком космосу та передових технологій Пітера Діамандіса (Peter Diamandis). Напередодні заходу Діамандіс говорив з іншим, не менш відомим американським винахідником і футурологом, Реймондом Курцвейлом (Raymond Kurzweil), всесвітнє визнання якому принесли численні системи для розпізнавання мови та наукові технологічні прогнози, які передбачали появу штучного інтелекту й засобів радикального продовження життя людей. Сьогодні, серед іншого, Курцвейл – співзасновник і ректор Університету сингулярності (Singularity University) та директор з інжинірингу в Google. Пропонуємо переклад декількох припущень Курцвейла щодо майбутнього, опублікованих Діамандісом на сайті Singularityhub.

diamandiskurzweil

Діамандіс і Курцвейл

1. Існування окремих держав буде несуттєвим

За своєю природою люди не люблять змін. Нам подобається прокидатися вранці, знаючи, що світ такий самісінький, як учора. Це – одна з причин існування державних установ: для стабілізації суспільства. Але ж все змінюється, і дедалі швидше. І якою буде ситуація через 20 або 30 років? Яку роль відіграватимуть установи зі стабілізації у світі безперервних, прискорених змін?

«– Інституції лишаються, але їх роль у нашому житті переінакшується, – пояснює Курцвейл. – Роль національних установ не така важлива, як раніше. Колись релігія спрямовувала кожен аспект життя людини, похвилинно. Релігія все ще відіграє важливу функцію, але вже не таку вагому, не таку повсюдну. Ця сама тенденція очікує й уряди».

Курцвейл продовжує: «Люди уже фантастично взаємопов’язані. Окремі держави не нагадують віддалені один від одного острови. Людство дедалі більше нагадує світову спільноту. Сучасне покоління почувається громадянами світу значно більше, ніж попереднє, оскільки ці люди спілкуються з іншими з усього світу, і цим вже нікого не здивуєш».

Визначення національних кордонів – інше, адже ідеї, люди, капітал і технології швидко рухаються між різними народами. У попередні десятиліття культурна ідентичність особи була прив’язана до місця її народження. У прийдешні десятиліття вона залежатиме від безлічі інших зовнішніх чинників. Наприклад, якщо людина цікавиться космосом, вона буде більшою мірою пов’язана з такими ж любителями космосу з інших куточків планети, ніж з людиною, яка народилася у сусідньому будинку.

Також про це: міста майбутнього будуть без власників>>>

2. Ми досягнемо параболічної швидкості довголіття раніше, ніж усвідомимо це

І Курцвейл, і Діамандіс – прихильники теорії продовження тривалості здорового людського життя. Діамандіс часто обговорює концепцію Курцвейла про «параболічну швидкість довголіття» – момент, коли наука здатна за кожен прожитий людиною рік продовжити її життя більше, ніж на рік. Вчені постійно працюють над подовженням життя людини, допомагаючи нам лікувати хвороби серця, рак і навіть нейродегенеративні захворювання. З розвитком технологій цей процес буде продовжувати прискорюватися. Курцвейл прогнозує, що вже через 10-12 років людство досягне параболічної швидкості довголіття:

«– На такому етапі ліки будуть замінені біотехнологією, – додає Курцвейл. – Я вірю, що наступне десятиліття – це часи глибинної революції».

Футурист також прогнозує, що нанороботи «завершуватимуть роботу імунної системи», маючи здатність знаходити та знищувати ракові клітини та відновлювати пошкоджені органи. Тож головним завданням будь-якої людини на найближчі 15 років, у процесі підготовки до цього науково-фантастичного майбутнього, – не померти. «Пристібайте паски безпеки, доки машини водять люди», – жартує Курцвейл.

Наслідки таких змін для суспільства будуть колосальними. Уряди скаржитимуться на руйнування пенсійної системи, але знайдуться й ті, хто усвідомлять, що збільшення продуктивного здорового віку людського життя може бути величезним благом для ВВП.

Також про це: чому люди перестануть виходити на пенсію>>>

3. Технології допоможуть визначати та реалізовувати людські свободи

Ви, певно, чули, як критики скаржаться, що з розвитком технологій ми втрачаємо людяність і все більше віддаляємося один від одного. Діамандіс і Курцвейл поділяють дещо іншу точку зору: технології дозволяють нам зрозуміти саму суть того, що ж, власне, означає бути людиною.

«– Я не вважаю, що людина – це навіть суто біологічний вид, – пояснює Курцвейл. – Для мене людина – це вид, який змінює те, ким ми є».

На думку вченого, процес розпочався ще тоді, коли люди почали розвивати найдавніші технології – вогонь і кам’яні знаряддя. Ці інструменти дали людству нові можливості та стали розширенням наших фізичних тіл. Узагальнено, технологія – це засіб, за допомогою якого ми змінюємо наше середовище і змінюємо себе. І цей процес буде продовжуватися з розвитком технологій. «Люди розмірковують: «Чи дійсно я хочу частково перетворитися на машину?» Та ви навіть не помітите цього, – провадить Курцвейл, – оскільки таке перетворення – гармонічний крок у певний момент часу».

Сьогодні ми приймаємо ліки, щоб боротися з хворобами та підтримувати належний стан здоров’я, і здебільшого вважаємо безвідповідальними тих, хто відмовляється від перевірених рятівних медикаментів. У майбутньому процес буде тим самим, але на зміну медикаментам прийдуть нанороботи, здатні боротися з хворобами чи покращувати пам’ять. І оскільки такі нові «ліки» добре підходитимуть величезній кількості людей, суспільне сприйняття зміниться. Зрештою, лікування за допомогою нанороботів стане таким же нормальним і повсюдним, як пеніцилін чи ібупрофен сьогодні. Таким чином, вживлення нанороботів, «завантаження» власної пам’яті на хмарні сервіси та використання пристроїв на кшталт розумних контактних лінз може допомогти людям стати кращим видом. Курцвейл підсумовує: «Люди – це вид, який постійно змінюється, аби стати розумнішим, красивішим, більш творчим, музикальнішим, веселішим, сексуальнішим…»

Говорячи про сексуальність і красу, Курцвейл також бачить, як технології здатні розширити ці концепції:

«– У віртуальній реальності можна бути іншим. Наразі, фактично змінити стать – це значний, глибокий процес, а от здійснити його у віртуальній реальності набагато легше. Пара, наприклад, могла б помінятися місцями й таким чином подивитися на свої відносини з точки зору свого партнера».

У 2030-х роках, коли, за прогнозами Курцвейла, сенсорні нанороботи зможуть потрапляти всередину нервової системи, віртуальна чи розширена реальність стане винятково реалістичною, що дозволить нам «бути кимось іншим і на власному досвіді пізнавати нове».

Також про це: секс на Марсі і людство, як міжпланетна раса>>>

Чому небезпечні ідеї важливі?

Чому так важливо обговорювати небезпечні ідеї? Діамандіс часто повторює, що те, що сьогодні вважається проривом, ще вчора вважалося божевільною ідеєю. Постійно годуючи свій мозок «божевільними ідеями», людина вчиться виходити за рамки припустимого, думати інакше, бути сміливішою, а це – критичні ознаки індивідуума, який змінює світ.

Джерело: Singularityhub, переклад підготувала Ірина Гоял, спеціально для «Блог Imena.UA»

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Інтернет майбутнього: як Web дуже скоро змінить нашу реальність

Людина з майбутнього або як технології майбутнього оточують нас вже зараз

«Ви повинні враховувати дані»: як прогнозисти моди використовують штучний інтелект, щоб виявити тренди