Робот для лікування інсульту. Відео

Скажіть чесно — як ви уявляєте собі роботів? Можливо, в чиїйсь уяві відразу вимальовуються величезні механізми з сильними руками з вбудованими кулеметами. Насправді ж більшість роботів виглядають вкрай нудно, але зате здатні на набагато більше, ніж банальна стрілянина зі зброї. Сьогодні ми розповімо про роботизованих «черв’яків», які проникають у головний мозок людини й лікують інсульт. Звучить цікаво, чи не так?

Вони були розроблені вченими з Массачусетського технологічного інституту і в майбутньому цілком можуть позбавити хірургів від необхідності проводити відкриті операції на мозку. У статті, опублікованій в науковому журналі Science Robotics, розробники описують своє дітище як «керовану магнітом роботизовану нитку з гідрогелевим покриттям». Серцевина робота виконана зі сплаву нікелю й титану, який в міру твердий і має гарну гнучкість.

Як працює магнітний робот?

Отже, конструкція робота досить проста, тому виникає питання — як він може добиратися до мозку? Секрет криється в тому, що серцевина покрита шаром гуми з додаванням магнітних частинок. Також, поверх всієї цієї конструкції є додатковий шар з м’якого гідрогелю. Завдяки всьому цьому, робота без усякого побоювання можна помістити в кровоносну судину і керувати ним, рухаючи над тілом пацієнта потужним магнітом.

Розробники продемонстрували свою технологію, помістивши роботизованого «черв’яка» всередину пластмасового лабіринту, який імітує кровоносну систему людини. Судячи з відео, дослідники досить легко і точно можуть управляти роботом за допомогою поміщеного поверх нього магніту. Вони впевнені, що робот не завдасть справжнім кровоносним судинам ніякої шкоди — гідрогель володіє граничною м’якістю та акуратно ковзає по чутливих поверхнях людського організму.

Лікування інсульту за допомогою роботів

Дослідники вважають, що магнітний робот може легко досягати мозку і видаляти згустки крові, які утворилися в ньому. Нагадаємо, що саме порушення кровообігу в мозку є причиною інсульту, інфаркту та інших смертельних захворювань. Раніше для усунення подібних проблем хірургам потрібно або проводити відкриту операцію, або використовувати катетери, за пересуванням яких необхідно стежити за допомогою рентгенівського обладнання.

Лікарі, ясна річ, не хочуть піддавати себе опроміненню, тому магнітні роботи для проведення таких операцій будуть кращим рішенням. Ними можна керувати дистанційно, наприклад, поставивши в операційній роботизовану руку з вбудованим магнітом. Хірурги зможуть дистанційно керувати магнітним роботом і доводити його до мозку, також контролюючи його рух за допомогою рентгена. Але при цьому лікарі не будуть піддавати себе опроміненню.

Може виникнути питання — чому пацієнтів можна тримати під рентгеном, а лікарів не можна? Річ у тому, що пацієнти проходять операції не так часто, а ось хірурги рятують життя кожен день. Виходить, що вони піддаються набагато більшому опроміненню, ніж пацієнти.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Science Robotics

Читайте также:

Новий Atlas від Boston Dynamics

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги