НКРЗІ та СБУ пропонують стежити за українцями в інтернеті та на мобільних телефонах

На сайті українського парламенту оприлюднено текст законопроекту, який направлений на чергову спробу врегулювати кіберпростір та посилити контроль за інформаційною безпекою в Україні.

Група депутатів від партій «ВО Батьківщина», «БПП» та «Народний Фронт» пропонує створити додаткові законодавчі норми для посилення контр-розвідки та інформаційного контролю за інтернет-простором. Доручити основні функції моніторингу та боротьби із кіберзлочинами запропоновано СБУ та НКРЗІ.

Зокрема, за цим законопроектом українські силовики отримають можливість отримувати доступ до інформації з державних баз даних, а також із БД мобільних операторів, інтернет-провайдерів та телекомунікаційних компаній; проводити обшуки та виконувати функції нагляду. НКРЗІ здобуде функції державного цензора, який зможе виносити рішення щодо блокування окремих сайтів та моніторингу даних про абонентів мобільних операторів. Витрати на блокування, моніторинг та контр-розвідку при цьому пропонують здійснювати самим операторам та телекомунікаційним компаніям.

Нагадаємо, це вже не перша спроба подібного контролю за інтернетом: раніше подібний законопроект (лишень щодо блогосфери) вже розглядався українським парламентом.

Читайте также:

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж

12 стартапів з України на CES 2023