Названі переможці Шнобелівської премії 2020

05Гарвардський університет провів 30-ту щорічну церемонію вручення Шнобелівської премії. Були названі 10 нових лауреатів, кожен з яких зробив відкриття, що змушує людей сміятися, а потім задуматися.

Наприклад, вчені відповідали на такі важливі питання: як звучать алігатори, коли вони дихають гелієм; чи є ножі, зроблені з заморожених фекалій, справжнім ріжучим інструментом. Ці та інші незвичайні теми досліджень були відзначені на віртуальній церемонії.

Шнобелівська премія створена в 1991 році і являє собою добродушну пародію на Нобелівську премію. Визнане дослідження на перший погляд, може здатися безглуздим, але це не означає, що воно позбавлене наукової цінності. Ось всі 10 переможців цього року.

Акустика

Команду вчених нагородили за те, що ті змусили самку китайського алігатора ревіти в герметичній камері, наповненій повітрям з гелієм. Таким чином лауреати хотіли перевірити, чи можуть ці звуки бути засобом позначення розміру тіла.

Автори дійсно прийшли до висновку, що гелій викликав резонанс мовного тракту у самки алігатора, що зазвичай відбувається у ссавців і птахів. Крім того, «оскільки птахи та крокодили мають загального предка з усіма динозаврами, краще розуміння їх систем голосового управління може також дати уявлення про комунікації вимерлих архозаврів», — написали автори у своїй статті 2015 року.

Психологія

Вчених нагородили за розробку методу ідентифікації нарцисів шляхом вивчення їх брів.

Серед психологів нарцисизм — це «темна» риса особистості, яка супроводжує егоїзм та пихатість. Вчені хотіли визначити механізм, що лежить в основі досвіду деяких людей відразу визначати нарцисів. Вчені з’ясували, що брови є одними з найбільш виразних рис обличчя. Вони виявили, що люди в першу чергу звертають увагу на брови, щоб точно виділити людину з нарцисизмом.

Матеріалознавство

Команду дослідників нагородили за демонстрацію того, що ножі, виготовлені з заморожених людських фекалій, погано працюють.

Вчені вирішили перевірити легенду про інуіт, який залишився без інструментів. Чоловік справляв нужду, а потім заточив фекалії в заморожене лезо. Він використовував ніж, щоб обробити собаку, і використовувати її кістки та шкуру для створення саней.

Вчені провели кілька експериментів у своїй лабораторії, щоб перевірити, чи дійсно ніж із заморожених фекалій може функціонувати так, як описано. Команда ліпила ножі з власних фекалій, а потім заморожувала їх. Ефективність ножів перевірили на шкурі, м’язах і сухожиллях свині. В результаті, ножі просто розтанули, що не зробивши розрізів. Однак автори відзначили, що різка проводилася в кімнаті з температурою близько 10 ° C, і тому «в майбутніх експериментах будуть використані більш холодні умови».

Премія світу

Жартівливою премією нагородили уряд Індії та Пакистану за те, що дипломати країн постійно потайки дзвонили один одному у двері ночами, а потім тікали, перш ніж хто-небудь встигав відкрити двері.

Премія стала нагадуванням про те, як в результаті погіршення відносин між Індією і Пакистаном, обидві країни брали участь в цілеспрямованому переслідуванні високопоставлених дипломатів протиборчих сторін. Чиновникам відключали електрику і воду, погрожували, робили непристойні телефонні дзвінки, і, дійсно, дзвонили у двері в ранні ранкові години, а потім тікали.

Фізика

Австралійські вчені українського походження Іван Максимов і Андрій Потоцький отримали приз за визначення в ході експерименту, що відбувається з живим земляним черв’яком при вібрації на високій частоті.

Хвилі Фарадея, або брижі Фарадея — це стоячі хвилі на поверхні рідини, що з’являються при вібрації посудини (наприклад, басейну з водою) на резонансній частоті. Такі хвилі можуть створювати різноманітні візерунки. В ході експерименту з живими дощовими хробаками, яких піддавали вібрації, вчені зафіксували критичний перехід до фарадеєвских хвиль всередині черв’яків.

Автори стверджують, що результати «можуть бути використані для розробки нових методів дослідження і контролю біофізичних процесів всередині живого тіла».

Економіка

Команду вчених нагородили за спробу кількісно оцінити взаємозв’язок між нерівністю і національним доходом різних країн, із середньою кількістю поцілунків «рот в рот».

Лауреати прагнули вивчити культурні відмінності в «романтичних поцілунках” рот в рот “», щоб побачити, чи може така поведінка бути основним механізмом підтримки довгострокові парні зв’язки. Вчені набрали 3 109 учасників з усього світу для онлайн-дослідження.

«Люди частіше і довше цілують свого партнера в країнах, де конкуренція за ресурси більш інтенсивна. Цей механізм може зіграти важливу роль у підтримці довгострокових стабільних зв’язків в суворих умовах », — уклали автори.

Медична освіта

Цю премію отримали лідери відразу декількох країн за використання вірусної пандемії COVID-19, щоб навчити світ тому, що політики роблять більший вплив на життя і смерть людей, ніж вчені та лікарі. Лауреатами премії названі президенти США Дональд Трамп, Білорусі Олександр Лукашенко, російський президент Володимир Путін, президент Бразилії Жаір Болсонару, британський прем’єр-міністр Борис Джонсон, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор, а також президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов.

Менеджмент

Премію вручили групі з п’яти китайських найманих вбивць, які передоручили вчинення злочину один одному, в результаті чого жертва не постраждала. Причому кожен згодом залучений найманий вбивця отримував менший відсоток гонорару, і ніхто насправді не намагався скоїти вбивство.

Ентомологи

Нагороду отримав американський дослідник Річард Веттер, за збір доказів того, що багато ентомологів (вчені, які вивчають комах) бояться павуків, які не є комахами.

Дослідник виявив поширеність арахнофобії серед ентомологів, враховуючи, що вони так тісно працюють з цими істотами. Також Веттер хотів дізнатися більше про те, що може викликати таку відразу. Він поговорив з 41 ентомологом, у кожного з яких були неприємні спогади, пов’язані з павуками.

Медицина

Дослідників нагородили за діагностику давно нерозпізнаного захворювання: мізофонії, нездужання, викликане тим, що інші люди видають жувальні звуки.

У цього дослідження цікава історія походження. Троє пацієнтів були направлені в центр для вивчення обсесивно-компульсивних розладів в Амстердамі після того, як повідомили про крайнє нездужання та спалахи агресії від звуків, коли хтось прицмокував або голосно дихав. Їх стан, позначений як «мізофонія», не відповідало ніякому чинному розладу. Коли інформація поширилася через голландський інтернет-форум, з вченими зв’язалися майже 50 осіб, які страждають подібними симптомами.

Всю церемонію нагородження лауреатів можна переглянути нижче.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Добровольці проведуть рік на штучній станції, імітуючи життя на Марсі

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком

Здоров’я людини під час космічної подорожі: огляд можливих проблем