Кінець монополіям — сусіди об’єднуються для торгівлі сонячною електроенергією

Жителі Брукліна активно переходять на сонячну енергетику, об’єднуються для її раціонального використання та вигідного продажу через єдину систему Brooklyn Microgrid. В інших країнах також з’являються альтернативні системи енергозабезпечення, незалежні від єдиного монополіста. Наша редакція підготувала адаптований переклад розповіді про локальні мережі торгівлі електроенергією, яка може стати гарним прикладом для жителів України.

25804935934_d76a6915f5_k

Сонячна енергетика та економіка

Бруклінці створили об’єднану мережу для акумуляції та продажу енергії від сонячних панелей. Жителі і місцеві підприємства, які бажають долучитися до сонячної енергетики підключаються до віртуальної торговельної платформи. Власники сонячних панелей продають надлишкову енергію через цю мережу, а зацікавлені користувачі можуть придбати «сонце» у своїх же сусідів. Проект ще перебуває на початковій стадії розвитку, однак перспективи впровадження такого електроспоживання, без перебільшення, — революційні. Головний задум: створити віртуальну p2p-систему для купівлі-продажу енергії, побудовану на блокчейні, — технології, що лежить в основі криптовалют на зразок Bitcoin.

Розвиток проекту надасть жителям можливість проводити безпечні транзакції та розвивати власний бізнес з продажу енергії в обхід великих енергетичних корпорацій, побудувати мікромережу для виробництва і зберігання енергії, яка функціонує автономно. Уявіть, що навіть під час масштабних аварій чи запланованих відключень світла такі локальні мережі залишатимуться зі своїм живленням. Одрі Зібельман (Audrey Zibelman), яка до цього року обіймала посаду голови громадської комісії штату Нью-Йорк, що займається місцевими комунальними компаніями, пояснює переваги розвитку систем, подібних Brooklyn Microgrid:

«— Місцева спільнота може прицільно задовольняти індивідуальні потреби кожного споживача. Самостійно, чи об’єднавшись із сусідами, жителі регулюють власне споживання енергії. Такі мережі виключають централізованого постачальника — в цьому випадку, постачальника комунальних послуг, — з ланцюга отримання енергії. Формується новий ринок, учасники якого не просто продають і купують сервіс, але орієнтуються на потреби, бажання та можливості кожного купувати чи продавати енергію.»

Поширення альтернативних енергомереж

Проект з Брукліну демонструє, як стрімкий розвиток та доступність технологій (сонячних панелей і безпечних транзакцій з блокчейн) змінює усталений порядок функціонування соціально-економічних механізмів. Слабшає традиційна монополія, контроль за енергоспоживанням переходить безпосередньо до тих, хто споживає. Приклад Брукліну та невеликої компанії LO3 Energy, що створила мережу «сонячних» сусідів — не унікальний. Навіть такі гіганти як Siemens працюють над цифровими мережами, що надаватимуть користувачам право контролювати децентралізовану енергетичну систему. Планується, що ця мережа зможе працювати в тандемі з масштабною єдиною сіткою, або надасть можливість зовсім відмовитися від централізованої енергомережі — останній варіант вважається особливо актуальним для країн, що розвиваються. До речі, фахівці з LO3 Energy та Siemens спільно розробили технологію TransActive Grid, що об’єднує вимірювальні пристрої, комп’ютер та працює з блокчейном. Саме на ній базується експериментальна мережа в Брукліні.

В Австралії, до якої переїхала Одрі Зібельман для роботи в управлінні енергоринку, також тривають процеси оновлення енергетики. Минулого року у місті Перт, четвертому за розміром в Австралії, компанія Power Ledger розгорнула систему для торгівлі енергією поміж жителями окремого району новобудівель. Тамтешня система також базується на блокчейн.

В Бангладеш енергетичними інноваціями займається компанія ME SOLshare. За офіційними даними, близько 65 млн жителів країни не мають доступу до центральної електромережі. Тож фахівці почали об’єднувати сільські господарства та будинки в торговельну p2p-мережу. До єдиної системи підключені як власники сонячних батарей, так і ті, у кого немає власних панелей. Останні купують надлишкову енергію у сусідів-постачальників. І приватні будинки, і компанії можуть домовлятися про енергооперації просто по телефону.

Sonnen, німецький постачальник домашніх акумуляторів, товарів і сервісів для «розумного» споживання енергії також має досвід розгортання мережі для сусідів. Їх проект об’єднав 8 тис жителів, серед яких є власники панелей, що продають акумульовану від Сонця енергію в будинки без альтернативних джерел. Олаф Лор (Olaf Lohr), що відповідає за розвиток бізнесу Sonnen в Сполучених Штатах, констатує: p2p-мережі повільно, але впевнено захоплюють енергетичну галузь. Вони руйнують усталений порядок речей, адже в такій системі споживачі одночасно виступають і власниками джерел енергії. Немає єдиного заводу, що постачає енергію на умовах, які сам і встановлює.

Влада на боці нової енергосистеми

Локальна ініціатива в Брукліні отримала підтримку місцевої влади. Губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо (Andrew M. Cuomo) затвердив доктрину нового бачення енергетики (англ. Reforming the Energy Vision), відповідно до якої влада надає підтримку розвиткові локальних мереж торгівлі енергією, сприятиме підвищенню їх економічної і технологічної ефективності, гнучкості. В цілому, представники влади ставлять на меті посилення участі й ролі споживачів у процесі енергозабезпечення. Головний енергетик штату Річард Кауфман (Richard L. Kauffman) описує нову енергетичну систему, в якій об’єднаються великі заводи та лінії електропередач з локальними мережами постачальників-покупців, що живуть по сусідству:

«— В реформованій мережі електрони рухатимуться більш ніж в одному напрямку, а попит і пропозиція будуть динамічними, відповідно до реальних потреб. Це кардинально відрізнятиметься від єдиної мережі, до якої ми звикли сьогодні.»

Він попереджає, що доведеться різко змінювати державне регулювання, щоб p2p-мережі могли повноцінно працювати, як торговельні майданчики. Комісія штату з надання послуг населенню вже затвердила нові принципи ціноутворення для енергії, отриманої з відновлюваних джерел. Оновлені тарифи чіткіше відображають різницю у вартості енергії, враховують такі показники, як географічне розташування, таймінг та інші критерії. Однак Лоуренс Орсіні (Lawrence Orsini), CEO компанії LO3 Energy, констатує відсутність законодавства, яке би чітко визначало юридичний статус та умови роботи мереж, подібних Brooklyn Microgrid.

«— Ми, власне, не робимо нічого екстраординарного. Регулюючим органам потрібно навчитися співіснувати з тим фактом, що ринок енергії може працювати на рівні продавець-покупець, в межах одного району. І, що більш важливо, — споживачі хочуть мати саме такий ринок енергії.»

Протягом минулого року його компанія збирала таких споживачів з космосу: на сервісі Google Earth співробітники LO3 Energy шукали будинки з сонячними панелями, а потім особисто відвідували жителів, щоб запропонувати їм приєднатися до єдиної мережі. Якось серед власників панелей вони знайшли господаря, що вже продавав свою надлишкову енергію сусіду на іншому боці вулиці — мізерні за обсягом операції тільки підтвердили життєздатність та затребуваність ідеї Brooklyn Microgrid.

LO3 Energy використовує кредитні платежі через систему PayPal, оскільки не може офіційно продавати чи купувати електроенергію, поки регулятори не визначать правовий статус локальної сітки. Коли ж це станеться, компанія забезпечуватиме торгівлю сонячною енергетикою серед учасників мережі. Однак сусіди продовжуватимуть платити сервісний збір за використання загальної інфраструктури попередніх постачальників електроенергії.

Енергія від дверей до дверей

Команда Орсіні збирає дані з вимірювальних пристроїв в будинках продавців і покупців Brooklyn Microgrid. Вони відслідковують обсяги виробництва енергії, продажу та реального споживання, щоб корегувати роботу енергоринку. Орсіні передбачає, що більшість користувачів не захоче щодня здійснювати операції купівлі-продажу — вони спочатку налаштують всі показники, а потім довірятимуть автоматизованій системі. Тому в LO3 Energy займаються розробкою мобільного додатку, через який споживачі будуть керувати покупкою енергії, налаштовувати обсяги постачання чи встановлювати обмеження на передачу/споживання світла.

Гаррі Голдмен на даху свого будинку

Гаррі Голдмен на даху свого будинку

Футуролог Гаррі Голден (Garry Golden), що консультує різні підприємства, включно з енергетичними, також придбав сонячні панелі. «За компанію» з іншими сусідами, оскільки гуртова покупка була вигіднішою, він фактично підтвердив актуальність цих систем. Оглядаючи свої панелі, Голден бачить ще як мінімум 12 комплексів, — всі вони об’єднуються у віртуальну торговельну платформу.

«— Ми маємо зробити енергію доступним продуктом та сервісом, який люди зможуть купувати самостійно, не звертаюсь до великих централізованих постачальників. Окрім того, розбудова такої інфраструктури краще протистоятиме катастрофам, як природнім, так і штучним.»

Поширення локальних мереж заохочує інвесторів вкладати кошти не тільки в альтернативну енергетику, але і в технології управління нею, торговельні майданчики типу Brooklyn Microgrid. Довготривала мета розгортання локальних мереж — це забезпечення хоча би часткової автономії під час надзвичайних подій, незалежності від постачальників-мнополістів. В Брукліні планують об’єднати приблизно 5 кварталів в окрему зону, яка зможе повністю відключитися від центрального енергопостачання та функціонувати самостійно. Її створюватимуть в районі, де зосереджені лікарні, школи, дитсадки тощо. Люди усвідомлюють, що недостатньо забезпечити альтернативною енергією себе і своїх сусідів — потрібно опікуватися й соціальними об’єктами. Доменний реєстратор №1 в Україні imena.ua

БІЛЬШЕ ПРО ЕНЕРГЕТИКУ:

Якщо ви знаєте ініціативи з альтернативної енергетики в Україні, або самі займаєтеся таким проектом, а ми про вас ще не розповідали, напишіть в редакцію на адресу info@blog.imena.ua, тема листа: «Зелена енергетика в Україні».

Джерело: The New York Times

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

«Піщана батарея» для опалення цілого міста у Фінляндії

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Майнінг підвищує забруднення повітря та вартість електроенергії