SpaceX вдруге зловила обтічник ракети за допомогою гігантської сітки на кораблі

Кілька років тому компанія Ілона Маска значно зменшила собівартість кожного космічного запуску за допомогою повторного використання 40-метрового 20-тонного прискорювача. Тепер компанія відточує своє вміння у повторному використанні носового обтічника – це спеціальний конус у верхній частині ракети довжиною 13 м і діаметром 5,2 м, який захищає ракету-носій від акустичного і теплового впливу при зльоті, однак після старту він розділяється на дві частини та від’єднується від космічного апарату. Оскільки цей компонент бере на себе головний температурний удар під час зльоту, його виконано з дорогих міцних та тугоплавких матеріалів, вага його перевищує 1000 кг, а вартість складає $6 млн.

В даний час SpaceX використовує гігантську сітку на кораблі під назвою Ms. Tree (колишній Mr. Steven), щоб зловити один з обтічників. Після вдосконалення процедури компанія планує розгорнути другий корабель, щоб спіймати і другу секцію. Це означає, що в майбутньому SpaceX зможе економити до $6 млн на кожному запуску.

Нагадаємо, що SpaceX вже півтора року намагається зловити обтічника в спеціальну мережу, натягнуту в морі. Одного разу обтічник приземлився всього в 50 м від цієї мережі.

Цього тижня половина обтічника здійснила ідеальну посадку в розтягнуту гігантську сітку. Це був другий успішний вилов компонента корабля SpaceX, перший відбувся в червні 2019 року після запуску ракети Falcon Heavy.

Успіх двох останніх зусиль свідчить про те, що SpaceX досягає реального прогресу в цьому завданні. Корабель, що використовується для вилову обтічника, має довжину 62 метри й ширину 10 метрів, а повна площа розтягнутої сітки над ним – близько 3700 квадратних метрів.

Після від’єднання від головного корабля обтічник SpaceX вмикає двигуни з холодним азотом в обох секціях, щоб забезпечити плавний та стабільний спуск. Потім на висоті близько 8 кілометрів над рівнем моря система розгортає керований параплан, обладнаний GPS.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?