Апарати ШВЛ від Tesla та SpaceX та думка Ілона Маска щодо СoVID-19

Сьогодні велика частина населення нашої планети стурбовані поширенням коронавірусу СoVID-19. Це захворювання вражає легені людини й в деяких випадках викликає ускладнення, які призводять до смерті. Через те, що вакцина проти коронавірусу до цього часу не створена, лікарі рятують життя людей, підключаючи їх до апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ). Але кожен такий апарат коштує від $6 до 35 тис, тому в багатьох лікарнях їх просто немає. Але незабаром ситуація може змінитися, тому що засновник компаній Tesla і SpaceX Ілон Маск оголосив, що готовий запустити виробництво ШВЛ на своїх заводах.

Врятувати весь світ поодинці Ілону Маску навряд чи вдасться, але внести великий внесок в боротьбу з коронавірусом він точно може. Нещодавно у своєму твіттері підприємець наголосив, що в разі нестачі апаратів штучної вентиляції легенів, його компанії можуть почати їх виробництво. А дефіцит ШВЛ у світі є, і досить великий. За допомогою до Ілона Маска вже звернувся мер Нью-Йорка Білл де Блазіо, оголосивши, що США відчуває гостру нестачу ШВЛ. За його розрахунками, Нью-Йорку потрібні тисячі апаратів і чим швидше вони з’являться, тим краще.

Апарати штучної вентиляції легенів від Tesla

Але швидко запустити виробництво апаратів ШВЛ у компанії навряд чи вийде. Річ у тому, що для цього необхідно змінити принципи роботи заводів Tesla і SpaceX, а на це необхідно якийсь час. До того ж, Ілон Маск відразу попередив, що його компанії не зможуть виробляти повноцінні апарати штучної вентиляції легенів. Вони будуть випускати їх полегшені варіанти, які зможуть тільки підтримувати дихання пацієнтів з хворобою легкої та середньої тяжкості. А людям, які знаходяться в критичному стані, апарати навряд чи чимось допоможуть.

Через те, що компанії Tesla і SpaceX раніше не займалися випуском медичного обладнання, деякі користувачі засумнівалися, що Ілону Маску вдасться стримати свої обіцянки. На це підприємець відповів тим, що його компанії виробляють автомобілі та космічні апарати зі складними системами опалення та вентиляції. Так що з виробництвом спрощених варіантів апаратів ШВЛ у них не повинно виникнути особливих проблем. Але Ілон Маск, нагадуємо, визнав, що на запуск виробництва може знадобитися якийсь час.

Критика Ілона Маска

Взагалі, Ілон Маск не особливо турбується про коронавірус. Раніше він наголосив, що сильно турбуватися через коронавірус нерозумно, тому що паніка може бути небезпечніше самої хвороби. Однак через таке різке висловлювання він був підданий великій критиці. Наприклад, телеканал CNN зазначив, що Ілон Маск не має ніяких офіційних знань в медицині та вірусології. Отже, коментувати таким чином настільки небезпечну ситуацію у світі він не має права. Автор книги «Чорний лебідь» Нассім Талеб у відповідь на заяву Ілона Маска наголосив, що протягом багатьох років люди виживали саме завдяки паніці.

Однак Ілон Маск не змінив своєї думки та навіть розіслав співробітникам компанії SpaceX лист, в якому запевнив, що з більшою часткою ймовірності вони помруть в автокатастрофі, ніж постраждають від коронавірусу. Але при цьому він попросив працівників залишатися вдома, якщо вони відчують симптоми коронавірусу, такі як утруднене дихання, високу температуру й кашель.

Коронавірус: Прогнози від Ілона Маска

Через те, що Ілон Маск вельми спокійно ставиться до пандемії, він вважає, що до моменту запуску виробництва апаратів ШВЛ, вони вже не будуть потрібні. На його думку, вже до кінця квітня в США вже не буде зареєстровано жодного випадку зараження коронавірусом.

Однак, прогнозам Ілона Маска довіряти особливо не варто, тому що коронавірус — це серйозна проблема для всього світу. Щоб не допустити зараження і поширення небезпечної хвороби, кожному з нас необхідно якомога рідше виходити на вулицю, завжди ретельно мити руки та дотримуватися інших рекомендацій ВООЗ. При появі симптомів коронавірусу необхідно викликати лікаря додому. Будьте здорові!

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Штучниій інтелект допоміг людям з деменцією візуалізувати спогади з дитинства

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI