Що таке трансгенні продукти і чому всі їх так бояться?

Як часто на полицях магазинів ви натикаєтеся на продукти з позначкою на пакуванні “не містить ГМО”? Вважаємо, це не рідкість. Генетично модифікованими називають продукти, гени яких були змінені таким чином, що продукти придбали певні властивості — наприклад смак або здатність захищатися від паразитів. Якщо звернути увагу на овочеві секції в супермаркетах, то погляд неодмінно впаде на величезні, сліпучо червоні помідори, кавуни без насіння, які завжди солодкі та сезонні фрукти поза сезоном. Ці корисні продукти наповнюють розум відчуттям неконтрольованого щастя. Але більшість з них зазнали генної модифікації. Що це означає? І як вживання в їжу таких продуктів впливає на здоров’я? У цій статті ми розповімо вам про причини, за якими не потрібно боятися ГМО.

Що таке генна інженерія?

Трансгенні харчові продукти являють собою організми, які мають у своєму складі один або кілька генів, відмінних від тих, які спочатку їм належать. За допомогою біотехнологічних методів можна використовувати гени, витягнуті з живих істот, модифікувати їх в лабораторіях і повторно вводити в той же або інший організм. Мета генної інженерії — наділити організми особливими якостями, яких їм не вистачало — наприклад захист від шкідників або вірусів, здатність протистояти посусі або деяким пестицидам.

Хоча це контрольована процедура і більшість методів, використовуваних для виробництва ГМО, дозволені, вони спровокували інтенсивні дебати між тими, хто бачить переваги ГМО, і тими, хто вказує на ризики, які ці продукти можуть в собі приховувати. До цієї невідповідності додається той факт, що жоден закон не вимагає від виробників вказувати які продукти містять ГМО, а які ні. На думку біологів, люди бояться ГМО бо не розуміють що це таке. Згідно з проведеними опитуваннями, близько 29% населення не знають про те, що гени є не тільки у генномодифікованих рослин, а й у звичайних. При цьому понад 70% переконані, що ГМО небезпечні для здоров’я.

ГМО небезпечні для здоров’я?

У 2013 році дослідники розглянули не менше півтори тисячі публікацій, присвячених ГМО продуктів. Огляд опублікований в журналі Critical Reviews in Biotechnology. Вчені прийшли до висновку, що ГМО не становлять загрози для здоров’я людини та тварин. Генномодифіковані організми — це тварини або сорти рослин, чиї гени були змінені науковцями в лабораторії. Також не варто забувати про те, що у всіх організмів на нашій планеті гени згодом мутують. Саме ці мутації й зміни називаються еволюцією. Відмінністю між еволюцією в природному середовищі існування і зміною геному в лабораторії є те, що в лабораторії науковці ці зміни контролюють.

Противників ГМО у світі чимало. Велику роль в масовій боязні ГМО зіграло дослідження під керівництвом Жиля-Еріка Сераліні, яке було опубліковано в журналі Food and Chemical Toxicology, але згодом відкликано. У публікації йшлося про шкоду ГМО кукурудзи, яка нібито викликає рак. Зняття статті означає, що висновки дослідження є недостовірними й містять помилки. Незабаром після того, як публікація Сераліні була відкликана, в журналі вийшла стаття Олександра Панчина, з докладним описом неточностей дослідження Сераліні.

Лабораторний щур, який брав участь в некоректному дослідженні Сераліні

Однак серед представників наукової спільноти, все ж, зустрічаються противники ГМО. Так, один з головних аргументів проти генної інженерії відноситься не до самих продуктів, а до способу їх використання: ці продукти не дають життєздатного насіння, так що фермери виявляються в ситуації повної залежності від постачальників — як правило, великих багатонаціональних компаній, які контролюють виробництво. У той час як багато проголошують, що генетично модифіковані продукти будуть здатні нагодувати все населення планети, інші відзначають, що проблема голоду у світі полягає в поширенні, а не в технологіях: їжа є для всіх, але її погано розподіляють. Хуан Феліпе Карраско, агроном, який очолював кампанію Грінпіс проти ГМО. У 2010 році він був одним з багатьох противників цього виду харчових продуктів через їх вплив на навколишнє середовище і втрати біологічного різноманіття, яке вони тягнуть за собою.

Що ж стосується нас з вами, то наступного разу, коли ви виявите на пакуванні тих чи інших продуктів напис “не містить ГМО”, пам’ятайте, що вона з’явилася там завдяки обізнаності маркетологів про те, що понад 70% населення бояться ГМО, але цей страх, як ви вже могли переконатися, не має під собою ніяких підстав.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Verge

Читайте также:

«Їжте майбутнє, платіть обличчям»: антиутопічна подорож до гамбургерної зі штучним інтелектом

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива