Біохакінг чи здоровий спосіб життя: короткий огляд шляхів оздоровлення організму

В минулому наші предки обтиралися снігом та їли моркву. Сучасні ж прихильники здорового способу життя здають аналізи та п’ють біохімічні добавки. Як же краще робити та хто з них має рацію?

Ця стаття присвячена одному з напрямків біохакингу – smart food. Але перед тим, як розповісти про цей напрямок, який змінить ваш підхід до їжі, розберемо основні поняття.

Біохакінг – це діяльність, направлена на покращення якості життя шляхом оздоровлення організму та розкриття його нових можливостей.

ЗСЖ – здоровий спосіб життя ґрунтується на відмові від шкідливих звичок, занятті спортом та на здоровому харчуванні.  ЗСЖ пропагандує людині збереження здоров’я та зміцнення організму.

Ці два визначення дещо різні, але ціль у них спільна – людина має бути здоровою!

Біохакери вірять, що незабаром знайдуть спосіб жити довго та щасливо за допомогою досліджень, ліків, функціонального харчування та фізичної активності. Яка ж різниця між ЗСЖ та біохакінгом? Кардинально – нічого особливого. Обидві філософії націлені на оздоровлення організму. Проте, у біохакінгу діють складніші технології, які містять в собі як численні аналізи, так і такі екстремальні дії, як вживлення чіпів.

Smart food – частина біохакінгу, так як здорове харчування – частина здорового способу життя.

Smart food – це більш свідоме вживання здорового харчування в цілому. Це частина біохакінгу, адже за його допомогою людина досягає конкретної мети та змінює організм: отримує більше енергії, легко бореться з різноманітними хворобами, підвищує імунітет, керує апетитом.

Здорове харчування – це регулярний вибір таких харчових продуктів, які сприяють зміцненню здоров’я людини та відмова від шкідливих продуктів.

Smart food (функціональне харчування) – це харчування, яке надає організму людини необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, амінокислот та мінералів.
Головна зброя людини та секрет smart food – це інформація та знання. Необхідно знати властивості продуктів, особливості людського організму та умови життя окремої людини. Аналізуючи усі ці данні, можна розробити програму харчування, яка змінить ваше життя.

Принципи smart food

1. Знати властивості продуктів

Наводимо простий приклад необхідних нам знань.

Здавалося б – ми ще з дитинства пам’ятаємо, що броколі – це корисний овоч. Можливо, ми навіть знаємо, що броколі багата на вітамін С. За кількістю кальцію цей овоч не поступається навіть молоку. Але проблема в тому, що вітамін С в ній починає руйнуватися при температурі 60-70C. Тому, якщо ви хочете отримати максимальну користь від броколі, потрібно використовувати легкі способи приготування.

Тому підкреслимо: безперечно, прості продукти та спеції мають індивідуальну функціональність. Але лише вміле приготування та споживання у певному комбінуванні може забезпечити максимальну користь для організму.

Усім нам також необхідні знання, аби протистояти новинкам, які можуть нашкодити стану здоров’я. Як приклад такого тренду можна згадати синтетичні цукрозамінники. Замінник цукру аспартам при нагріванні до 30 С розпадається на метанол та фенілаланін. Навіть невеличкі дози аспартаму можуть викликати наступні побічні реакції: запаморочення, нудота, порушення процесів травлення та головний біль. Для чого такі жертви? Адже цукор у розумних кількостях не шкодить людському організму. Аби ласування десертом не викликало різкі інсулінові стрибки, потрібно правильно комбінувати його з іншими продуктами, які знижують рівень цукру в крові. До прикладу, якщо ви плануєте з’їсти кілька цукерок з чаєм, обідати варто булгуром.

2. Розуміти процес метаболізму

Після того, як їжа потрапляє всередину, починається процес метаболізму. Харчові речовини стають сировиною для синтезу нових клітин або ж окислюються, виділяючи енергію. Ця енергія використовується для функціонування всього організму в цілому.

Знаючи, які саме речовини потрібні для організму та в яких продуктах вони присутні, ми можемо ретельно скласти свій раціон так, аби наші потреби повністю задовільнялися й при цьому організму не доводилося відкладати  «запаси». Скоріш за все ви знаєте, що мова йде про жири, білки та вуглеводи. Це основа, на якій тримається життєдіяльність нашого організму.

3. Враховувати особливості організму

Не існує «середньостатистичної» людини – є лише ви та ваш організм. Якщо ви займаєтесь спортом, вам підійде одна програма харчування. Якщо ж ви велику частину часу проводите в офісі й лише увечері гуляєте по парку – тоді це абсолютно інша ситуація.

Вся річ в тому, що функціональність організму дуже сильно залежить від нашого способу життя. Спортсмени, до прикладу, часто стикаються з таким явищем, як «вуглеводне вікно». Під час силового тренування організм спортсмена витрачає в першу чергу глікоген – продукт перероблення вуглеводів, що знаходиться у м’язових тканинах. Після тренування «запаси» глікогену різко падають, та стається «вуглеводне вікно». В такому випадку потрібно вжити біля 100 г швидких вуглеводів, котрі підуть не в жирові клітини, а на розвиток або ж нарощення м’язової тканини.

Можна знайти такі нюанси у способі життя офісного робітника, домогосподарки, безробітного або вантажника. Тому, потрібно знати як саме ваш спосіб життя вплине на ваш організм та які особливі потреби у нього з’являться. Потрібно враховувати не лише сферу діяльності, але й багато інших факторів: екологію, стрес, сезонність, хронічні захворювання, сформовані звички, тощо.

Як жити далі?

Отже, підіб’ємо підсумок. Smart food — функціональне або ж здорове харчування – це складна система знань. Вона містить в собі багато моментів, та не можна зрозуміти всі принципи, прочитавши лише кілька статей в інтернеті. І наші предки та біохакери мали рацію по-своєму. Вони піклуються про своє харчування, спираючись на знання про продукти та про свої особливості організму.

Якщо ви поставите в пріоритет ваше харчування, ваш організм щиро вам подякує. Ви будете продуктивнішими, енергійнішими та навіть успішнішими. Адже їжа – це «бензин», яким ми заряджаємося. Аби якісно функціонувати, необхідно обирати відповідне паливо.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

11 Wellness-гаджетів, які можуть зробити ваше життя кращим

Як розвивалася теорія змови про чипи у вакцині проти COVID-19

Чи корисніше м’ясо на рослинній основі від звичайного м’яса?

Чому шумове забруднення шкідливе для вашої серцево-судинної системи