Чи корисніше м’ясо на рослинній основі від звичайного м’яса?

М’ясо на рослинній основі поступово набирає популярність, а супермаркети та ресторани пропонують все більше рослинних альтернатив. Багато хто вважає, що таке м’ясо не поступається на смак звичайному, а також корисніше для навколишнього середовища і тварин.

Однак критики стурбовані тим, що ці продукти настільки ж калорійні й шкідливі, як і тваринний протеїн. Спробуємо з’ясувати, який же продукт — рослинний або тваринний — приносить більшу користь нашому здоров’ю.

Відмінності рослинного м’яса

У 2016 році компанії Beyond Burger і Impossible Burger представили альтернативне м’ясо за новою рецептурою. Їх зустріли захопленими відгуками: люди стверджували, що рослинний бургер на смак нагадує справжнє м’ясо. Річ у тому, що ці компанії не використовували такі наповнювачі, як рис і тофу. Замість цього вони створили нову речовину з модифікованих рослинних білків, кокосового масла і молекули під назвою «гем».

Якщо поглянути на склад багатьох замінників м’яса, то вони зовсім не здаються здоровим продуктом. Більшість з них містить хімічні сполуки, такі як метилцелюлоза, соєвий легоглобін і глюконат цинку. Крім того, їх калорійність практично така ж, а іноді навіть вище, ніж у звичайних яловичих котлет.

Веганський бургер Impossible Whopper, представлений в меню Burger King, містить 630 калорій, а звичайний Whopper — 660. За кількістю жиру вони також не сильно відрізняються — 35 і 40 г відповідно. Рослинна версія перевершує м’ясну лише за кількістю натрію — 1240 мг і 980 мг.

Якщо порівнювати за цими показниками, то альтернативний продукт не здається більш корисним. Однак рослинна дієта в цілому може знизити ризик серцевих захворювань, раку та діабету другого типу. Це не означає, що достатньо лише перейти до м’ясозамінників : раціон також має містити овочі, фрукти й цільні злаки.

Рослинне м’ясо і здоровий спосіб життя

Щоб підтримувати здоровий спосіб життя, лікарі рекомендують вживати більше цільної рослинної їжі та обмежувати м’ясо, молочні продукти, напівфабрикати і яйця. Крім того, звіт Національного інституту здоров’я США показує, що рослинна дієта — це більш економічний і безпечний спосіб знизити індекс маси тіла, кров’яний тиск, а також рівень глікогемоглобіна і холестерину.

За даними того ж дослідження, люди, які дотримуються рослинного харчування, приймають менше препаратів для лікування хронічних захворювань і мають менший показник смертності від ішемічної хвороби серця. Така дієта особливо рекомендується тим, хто страждає високим кров’яним тиском, діабетом, серцево-судинними захворюваннями та ожирінням.

Хоча альтернативне м’ясо виробляється на рослинній основі, воно, як правило, містить таку саму кількість жирів і натрію, що і звичайне червоне м’ясо. Тому якщо ви не дотримуєтеся веганського або вегетаріанського харчування, перехід на цей продукт, ймовірно, не принесе вам особливої ​​користі. Замість цього краще звернути увагу на нежирні білки (риба і біле м’ясо) і рослинні протеїни (горіхи та боби).

Однак помірне вживання рослинного м’яса також не принесе шкоди. Один пісний бургер, як і звичайний, не пустить під укіс ваш здоровий спосіб життя. Головне — обмежити частоту вживання цих продуктів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Integrisok

Читайте также:

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

11 Wellness-гаджетів, які можуть зробити ваше життя кращим