М’ясо на рослинній основі поступово набирає популярність, а супермаркети та ресторани пропонують все більше рослинних альтернатив. Багато хто вважає, що таке м’ясо не поступається на смак звичайному, а також корисніше для навколишнього середовища і тварин.
Однак критики стурбовані тим, що ці продукти настільки ж калорійні й шкідливі, як і тваринний протеїн. Спробуємо з’ясувати, який же продукт — рослинний або тваринний — приносить більшу користь нашому здоров’ю.
Відмінності рослинного м’яса
У 2016 році компанії Beyond Burger і Impossible Burger представили альтернативне м’ясо за новою рецептурою. Їх зустріли захопленими відгуками: люди стверджували, що рослинний бургер на смак нагадує справжнє м’ясо. Річ у тому, що ці компанії не використовували такі наповнювачі, як рис і тофу. Замість цього вони створили нову речовину з модифікованих рослинних білків, кокосового масла і молекули під назвою «гем».
Якщо поглянути на склад багатьох замінників м’яса, то вони зовсім не здаються здоровим продуктом. Більшість з них містить хімічні сполуки, такі як метилцелюлоза, соєвий легоглобін і глюконат цинку. Крім того, їх калорійність практично така ж, а іноді навіть вище, ніж у звичайних яловичих котлет.
Веганський бургер Impossible Whopper, представлений в меню Burger King, містить 630 калорій, а звичайний Whopper — 660. За кількістю жиру вони також не сильно відрізняються — 35 і 40 г відповідно. Рослинна версія перевершує м’ясну лише за кількістю натрію — 1240 мг і 980 мг.
Якщо порівнювати за цими показниками, то альтернативний продукт не здається більш корисним. Однак рослинна дієта в цілому може знизити ризик серцевих захворювань, раку та діабету другого типу. Це не означає, що достатньо лише перейти до м’ясозамінників : раціон також має містити овочі, фрукти й цільні злаки.
Рослинне м’ясо і здоровий спосіб життя
Щоб підтримувати здоровий спосіб життя, лікарі рекомендують вживати більше цільної рослинної їжі та обмежувати м’ясо, молочні продукти, напівфабрикати і яйця. Крім того, звіт Національного інституту здоров’я США показує, що рослинна дієта — це більш економічний і безпечний спосіб знизити індекс маси тіла, кров’яний тиск, а також рівень глікогемоглобіна і холестерину.
За даними того ж дослідження, люди, які дотримуються рослинного харчування, приймають менше препаратів для лікування хронічних захворювань і мають менший показник смертності від ішемічної хвороби серця. Така дієта особливо рекомендується тим, хто страждає високим кров’яним тиском, діабетом, серцево-судинними захворюваннями та ожирінням.
Хоча альтернативне м’ясо виробляється на рослинній основі, воно, як правило, містить таку саму кількість жирів і натрію, що і звичайне червоне м’ясо. Тому якщо ви не дотримуєтеся веганського або вегетаріанського харчування, перехід на цей продукт, ймовірно, не принесе вам особливої користі. Замість цього краще звернути увагу на нежирні білки (риба і біле м’ясо) і рослинні протеїни (горіхи та боби).
Однак помірне вживання рослинного м’яса також не принесе шкоди. Один пісний бургер, як і звичайний, не пустить під укіс ваш здоровий спосіб життя. Головне — обмежити частоту вживання цих продуктів.
БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:
- Хто і за які кошти створює харчування ХХІ століття
- Чи дійсно кращі органічні харчові продукти? На запитання відповідає наука
- Як працює НВЧ-піч та чому цей прилад викликає стільки міфів?
Джерело: Integrisok