Як працює НВЧ-піч та чому цей прилад викликає стільки міфів?

Найпростіша найбанальніша річ в будинку — мікрохвильовка! Так може здатися, на перший погляд, адже що може бути простіше, ніж поставити в неї тарілку з їжею, натиснути кнопку та отримати тепле блюдо. Ось тільки не всі здогадуються, як ця штука працює і чому вона стала такою, якою ми звикли її бачити. Сама технологія існує вже дуже давно. Але в наших будинках ці прилади з’явилися відносно недавно. В цілому це просто коробка, в якій працює щось типу Wi-Fi, тільки дуже потужного. Але давайте розберемося, як все це влаштовано, на чому заснований принцип роботи приладу, чому він може бути небезпечний і як слід їм користуватися. А заодно дізнаємося, чому в ній іноді вибухають продукти, чому тарілка не нагрівається і через що поруч з мікрохвильовкою не працює домашня Wi-Fi мережу.

Як працює мікрохвильова піч

Принцип роботи мікрохвильової печі заснований на електромагнітних хвилях надвисокої частоти. Таке випромінювання і називається НВЧ. Частота такого випромінювання становить приблизно 2,45 ГГц. Запам’ятайте цю цифру — ми до неї ще повернемося.

Під впливом такого випромінювання в їжі, що підігрівається відбуваються процеси прискорення хаотичного руху молекул води. За законами фізики швидкість руху частинок безпосередньо пов’язана з температурою. В результаті вода, що міститься в їжі, і викликає її нагрівання зсередини.

Тобто принцип роботи НВЧ в корені відрізняється від роботи звичайної духовки, гриля або просто грубки. У них йде нагрівання внутрішньої атмосфери й, як наслідок, всього, що є всередині. У мікрохвильовці нагрів навпаки йде зсередини. Хоча правильніше сказати, що не зсередини, а з кожної точки об’єму води всередині продуктів.

Чому в мікрохвильовці гріється тільки їжа, а не тарілка

Відповідь на це питання криється в принципі роботи, описаному вище. Якщо в предметі, який поміщений всередину мікрохвильовки, немає води, його нагрівання не відбудеться. Саме тому посуд залишається холодним, але є одне але.

Так виходить тільки тоді, коли «виборчі» хвилі надвисокої частоти можуть «знайти» предмет для нагріву. Якщо його немає, то навпаки, грітися починає посуд. Наприклад, масло не буде так сильно нагріватися в мікрохвильовці, як вода, і суп в глибокій тарілці гріється повільніше, ніж сама тарілка. Він жирніший і води в чистому вигляді в ньому менше, ніж здається.

У разі, якщо ми гріємо курку, картоплю, м’ясо та інші продукти, то тарілка теж буде нагріватися, але природа такого нагріву буде трохи іншою. Температура тарілки буде підвищуватися не через електромагнітні хвилі, а через контакт з розігрітою їжею.

Чому їжа вибухає в мікрохвильовці

Хто заставав цей процес, знає, що їжа не просто вибухає, а робить це з характерним гучним звуком.

Пов’язано це знову ж з принципом дії. Чим більше всередині продуктів води, тим більша ймовірність вибуху. Саме тому варена курка розлітається набагато сильніше.

Доказом сказаного є те, що якщо покласти в мікрохвильовку сухар, то він майже не нагріється, а якщо помістити всередину мандарин або помідор, то за ганчіркою можна йти ще до того, як включиш прилад — розлетиться як треба!

Чому погано працює Wi-Fi на кухні

Як ми вже зазначили спочатку, НВЧ працює на електромагнітних хвилях з частотою 2,45 ГГц. Вона майже повністю збігається з частотою домашнього Wi-Fi роутера. У деяких користувачів є 5 ГГц мережі, але переважна більшість вибирає перший варіант.

Коли сигнал йде від роутера, він може «засмічуватися». Це будуть сусідські мережі та інше випромінювання. Але знаючи, що випромінювання НВЧ-печі в сотні разів могутніше того, що видає роутер, можна зрозуміти, наскільки воно заважає передачі сигналу.

Правда, виробники мікрохвильовок подбали про те, щоб випромінювання залишалося всередині та справні прилади з цим справляються. Прикладом такого захисту є сіточка на склі дверцят. Це спеціальний металізований шар що екранує випромінювання. Він не просто захищає людей, а й дозволяє печі працювати більш ефективно (з меншими втратами). Подібним чином екранований весь корпус.

Якщо прилад старий або неякісний, захисні властивості можуть знижуватися, що призводить до «витоку» випромінювання. Це впливає не тільки на домашній Wi-Fi, але і на людей. Хоча з цього приводу досі ведуться суперечки.

Чи небезпечні мікрохвильовки для людей

Якщо не вдаватися в подробиці, то є кілька основних думок про те, як мікрохвильова піч впливає на людей. Одні кажуть, що вона впливає на весь організм, інші впевнені, що все обмежується тільки мозком, а треті вважають, що страхи перебільшені.

Як завжди, істина далека від кожної з цих теорій. НВЧ-випромінювання не є іонізаційною радіацією. Воно не вибиває з атомів електрони та не ділить ядра. Воно просто змушує швидше рухатися молекули в полі своєї дії. Якщо засунути голову в мікрохвильовку, то це дійсно буде небезпечно і мозок закипить. Ось тільки з відкритими дверима, на щастя, жодна мікрохвильовка працювати не буде. Але треба розуміти, що як при нагріванні вибухає варена курка або помідор, так само може постраждати й мозок, якщо надати на нього той вплив, який є при роботі НВЧ-приладу.

Виходить, робота мікрохвильовки повністю безпечна? Не зовсім так. Вплив НВЧ тільки вважається відносно безпечним, але говорити про те, який вплив воно надасть в довгостроковій перспективі, не можна. Саме тому треба змінити мікрохвильовку, якщо зрозумієте, що її захист порушений. А заодно, стійте від неї трохи далі, коли вона працює. На всякий випадок.

Чи шкідлива їжа з мікрохвильовки

Тут думок теж дуже багато. З одного боку, в ній немає нічого страшного. Максимум, що може статися, це денатурація білка, яка відбувається при звичайному варінні або смаженні. Процес зміни молекулярного складу, який відбувається в мікрохвильовці, є звичайною справою при нагріванні їжі. Тому переживати через це не варто. Максимум, їжа може втратити «товарний вигляд».

Одне з небагатьох справедливих тверджень противників мікрохвильовок — їжа недостатньо нагрівається, щоб вбити всі бактерії та мікроорганізми. Це дійсно так. Їжа нагрівається не дуже швидко і не завжди рівномірно, а температура не тримається високою довго, щоб убити все, що треба вбити.

В іншому мікрохвильовка не повинна псувати їжу. Знову повертаємося в початок статті й бачимо, що це просто фізичний нагрів, тільки трохи іншої природи.

Висновок

Користуватися мікрохвильовкою можна. Іноді навіть потрібно, просто не варто вважати її ідеальним приладом і варто час від часу стежити за її станом. У тому числі за чистотою, бо залишки їжі — це розсадник бактерій. Ось тільки чистити її треба акуратно і відповідно до інструкції, щоб не пошкодити захисне покриття та не зіпсувати прилад.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Людина з майбутнього або як технології майбутнього оточують нас вже зараз

Колишні інженери Google представили повністю автономний робот-пилосмок Matic

Висока кухня зі смаком науки або як тарілка перетворює подачу страв у шоу