Наскільки безпечні вже звичні нам «розумні» прилади?

Голосові асистенти та «розумні» речі поступово замінюють звичні нам речі. Це звісно зручно, але за комфорт так чи інакше доводиться платити не малу ціну. Чим же ми ризикуємо, впускаючи в наше життя «розумні» прилади?

 

Уявіть собі такий сценарій: робочий день закінчується, ви думаєте про вечерю. В смартфоні ви починаєте шукати щось за вашим смаком та уподобанням. Смартфон показує вам список рецептів, які можуть вам сподобатися. В списку присутні лише «легкі» страви, адже голосовий асистент постійно звіряється із вашим фітнес-додатком, згідно з якими ви не пройшли потрібної дистанції і відстаєте від запланованого графіку тренувань.

Ви обираєте рецепт, перевіряєте наявність потрібних інгредієнтів в холодильнику (до речі, в холодильнику розміщена відеокамера, картинку з якої ви можете дивитися на своєму смартфонові). Якщо якихось продуктів не вистачає, віртуальний помічник записує їх до списку та передає інформацію навігаційній системі. Автомобіль прокладає маршрут так, щоб ви заїхали до магазину по дорозі з роботи до дому. Поки ви робите покупки, на вашій кухні вже увімкнулася духовка, аби приїхавши додому ви одразу могли б приготовитись до готування нової страви.

«Розумна» побутова електроніка – вже реальність

Звучить як фрагмент із науково-фантастичного роману, чи не так? Зовсім ні. Це вже реальність. І щоб доторкнутися до неї, варто було відвідати міжнародну виставку побутової електроніки IFA-2018, яка проходила в Берліні з 31 серпня по 5 вересня.

Павільйон німецької торгової марки побутової техніки Siemens був оформлений в синьо-білих кольорах. Тут панував не тільки футуристичний дизайн, але й слоган «Об’єднаний світ» (Connected World) говорив сам за себе. Siemens на IFA презентували останні новинки у сфері передових технологій для «розумного» дому. Всією технікою, від плити й холодильника до пральної машини та системи підсвічування, можна керувати дистанційно зі смартфона або планшету. І все це за допомогою лише одного єдиного додатка.

Виставковий павільйон Siemens на ярмарку IFA-2018 в Берліні.

Але цим справа не закінчилася.

«Всі пристрої можна активувати за допомогою голосу – розповідає директор, що керує Siemens Hausgeräte Роланд Хагенбухер (Roland Hagenbucher). – Це новий тренд, який з роками буде тільки більше популяризуватися. Тому ми співпрацюємо з різними виробниками в цій сфері».

Мова піде про виготовлення смарт-динаміків, або як їх зараз модно називати, розумних колонок з підтримкою голосового асистента типу Amazon Echo або Google Home. Саме через голос відбувалося управління побутовою технікою. Згідно зі статистикою, в Німеччині розумні динаміки присутні вдома у 8,7 млн людей, з часом це число буде зростати, відмічається в останньому дослідженні побутових технологій Consumer Technology-2018, яке було опубліковано об’єднанням німецьких виробників цифрової економіки Bitkom разом з аудиторсько-консалтиноговою компанією Deloitte.

Кількість «розумних» динаміків лише збільшуватиметься

«На сьогодні ми переживаємо самий пік популярності голосових помічників», — констатує факт голова відділу цифрової трансформації в об’єднанні Bitkom Христофор Майнеке (Christopher Meinecke).

За його словами, виникає новий ринок з багатомільярдним потенціалом, де конкуренція постійно загострюється. А все тому, що традиційні виробники акустичних систем також хочуть отримати свою долю і вже включилися в боротьбу за лояльність клієнтів.

Поки сфера використання розумних колонок з голосовим помічником зводиться до стріму музики, прослуховуванню новин та прогнозу погоди. Але в майбутньому цим справа не обмежиться. Все йде до того, що рано чи пізно всі люди будуть використовувати смарт-динаміки для управління побутовими речами. Саме тому виробники аудіосистем преміальної лінійки такі, як Harman Kardon або Bang & Olufsen привезли на IFA свої колонки з голосовою підтримкою, які також можна використовувати для керування пристроями «розумного» будинку.

«Розумна» техніка навколо нас

Більшість з 1800 виробників, які були представлені на IFA-2018, привезли на виставку свої продукти для «розумного» дому. Тут можна знайти наднові телевізори, які «коннектяться» зі штучним інтелектом, мобільні комп’ютери з новими процесорами, які здатні керувати всім – від гаражних воріт до кавоварки й освітлення в домі. Також тут можна побачити домашніх роботів, які зможуть не лише допомогти по господарству, але й вислухати вас, якщо ви цього потребуєте.

Вам погано спиться? Сьогодні це не біда! Розумні годинники передадуть цю інформацію кавоварці і та налаштує міцність вашої кави для того, аби прокинутися. Хіба це не чудово, коли роботи роблять усі домашні справи замість людини, слідкують за його здоров’ям та пропонують варіанти відпочинку та розваг, які повністю збігалися б з його захопленнями.

Але в цього комфорту є своя ціна — великий обсяг цінної інформації. Якщо він потрапить у сторонні руки, то може бути використана проти вас. Що мені приховувати, запитаєте ви…
Ніхто не уявляє, на що здатні ці «розумні» пристрої.

На перший погляд дійсно, що нам приховувати? Але проблема полягає не в окремих даних, які окремо, можливо нічого й не варті, а в загальній комбінації, яка йтиме в додатку до конкретної людини, каже Маркус Пройс (Markus Preuß), керівник Глобального центру досліджень та аналізу загроз по усій Європі в «Лабораторії Касперського».

«Маючи дані про те, о якій годині загоряється та гасне світло, або як регулюється опалювання в домі, я можу розпізнати чи є хтось в домі, чи дім все ж таки пустий – наводить приклад експерт. Те ж саме з холодильником. На основі зібраних даних я можу зробити висновки про те, як і чим харчується людина, чи веде вона здоровий спосіб життя?».

За словами Пройса, ця інформація могла б зацікавити постачальників продуктів або ж страхові компанії. «Уявіть собі: ви хочете, аби страховка покрила витрати на дорогу операцію, але раптом з’являється інформація, що ви все життя їли жирну їжу і вели не зовсім здоровий образ життя. На основі цих фактів вам приходить відмова. А якщо дані, які можуть зібрати «розумний» дім з’єднати з інформацією, яка є у Facebook та інших соцмережах, то на людину можна скласти об’ємне досьє або ж компромат.

Зворотний бік голосового керування

Найбільш вразливим, за даними аналітики, є голосові дані.

«Мова – то теж різновид особистих даних, причому одна з найінтимніших речей. Тому, потрібно чітко усвідомлювати, де саме зберігається інформація про кожного і хто має доступ до цієї інформації» – пояснює Маркус Пройс.

Голосові дані можуть багато розповісти про емоційний стан людини. Більш того, зараз існують програми, які здатні з великою точністю імітувати голос. Маючи голосові дані людини, а також всю інформацію, можна повністю скопіювати особистість цієї людини.

Розвиток сучасних технологій вже не зупинити, і це цілком очевидно для Маркуса Пройса. Але тому й важливо просвітлювати користувачів та інформувати їх про те, наскільки високу ціну вони можуть заплатити за комфорт, який надає їм сучасні технології. Крім того, відповідальність за збереження особистих даних, за версією експерта, повинна бути чіткіше прописана в законах. Зараз же законотворці не дуже переймаються цим питанням – вважає Пройс.

Виробники не зважають на претензії

Додатковий контроль бізнесу зовсім не до душі.

«Потрібно розуміти, що в сучасному світі такий феномен, як приватність, поступово втратив свою цінність» — заявив на церемонії відкриття виставки IFA в Берліні Райнхард Цинканн (Reinhard Zinkann) з Центральної спілки виробників електронної техніки Німеччини ZVEI.

В компанії Siemens роблять усе для захисту особистих даних користувачів. Дані зберігаються на нейтральних серверах в межах Європи, а систему безпеки регулярно тестують на міцність за допомогою «фейкових» хакерських атак, заявляють в Siemens. Зовсім надуманими в компанії вважають припущення того, що страхові компанії могли б зацікавитися даними з «розумного» холодильника або хлібопічки Siemens заради того, щоб проаналізувати наскільки правильно або ж неправильно харчуються їх клієнти. Що ж, час покаже.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

 

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному